Документ z0993-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 13.08.2020
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 30.10.2020. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

13.08.2020  № 499


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 жовтня 2020 р.
за № 993/35276

Про затвердження форми та Порядку складання звіту про платежі на користь держави підприємств, що здійснюють заготівлю деревини

Відповідно до статей 6, 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

форму звіту про платежі на користь держави підприємств, що здійснюють заготівлю деревини;

Порядок складання звіту про платежі на користь держави підприємств, що здійснюють заготівлю деревини.

2. Департаменту методології бухгалтерського обліку та нормативного забезпечення аудиторської діяльності в установленому порядку забезпечити:

подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

оприлюднення цього наказу.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Воробей С.І.

Міністр

С. Марченко

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного агентства лісових
ресурсів України

Т.в.о. Голови Державної регуляторної
служби України

Голова Державної служби статистики України




В. Кузьович


О. Мірошніченко

І. Вернер



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
13 серпня 2020 року № 499

ЗВІТ
про платежі на користь держави підприємств, що здійснюють заготівлю деревини
за 20___ рік

Директор Департаменту
методології
бухгалтерського обліку
та нормативного
забезпечення аудиторської
діяльності






Л. Гапоненко



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
13 серпня 2020 року № 499


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 жовтня 2020 р.
за № 993/35276

ПОРЯДОК
складання звіту про платежі на користь держави підприємств, що здійснюють заготівлю деревини

I. Загальні положення

1. Цей Порядок визначає процедуру розкриття інформації у звіті про платежі на користь держави підприємств, що здійснюють заготівлю деревини (далі - Звіт) за формою № 1-ЗПКД.

2. Норми цього Порядку застосовуються підприємствами, що здійснюють заготівлю деревини і при цьому становлять суспільний інтерес (далі - підприємства).

3. Терміни, що наводяться у цьому Порядку, мають такі значення:

підприємства, що здійснюють заготівлю деревини - підприємства, які займаються лісозаготівлею щодо здійснення спеціального використання лісових ресурсів, зокрема заготівлею круглого лісоматеріалу для деревообробної промисловості; заготівлею круглого лісоматеріалу, який використовують в необробленому вигляді, такого як рейки, огорожі, стовпи та жердини; збиранням та заготівлею паливної деревини; збиранням та заготівлею відходів паливної деревини, які залишилися після її заготівлі; заготівлею деревного вугілля в лісі (традиційним методом) (Секція A «Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство» розділ 02 «Лісове господарство та лісозаготівлі» група 02.2 «Лісозаготівлі» клас 02.20 «Лісозаготівлі» за національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 11 жовтня 2010 року № 457 (зі змінами), який розміщено на офіційному вебсайті Державної служби статистики України (www.ukrstat.gov.ua) у розділі «Методологія та класифікатори» / «Класифікатори» / «Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД)»);

платіж - здійснений підприємством на користь державного або місцевих бюджетів платіж, пов’я-заний зі сплатою податків і зборів (крім податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Інші терміни, що наводяться у цьому Порядку, застосовуються у значеннях, визначених Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Лісовим кодексом України та іншими законодавчими актами України.

II. Зміст та порядок складання звіту про платежі на користь держави підприємств, що здійснюють заготівлю деревини

1. Метою складання Звіту є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про належні до сплати та сплачені платежі до державного та місцевих бюджетів згідно із законодавством за звітний період.

2. У Звіті підприємства розкривають інформацію про такі платежі:

1) податок на прибуток підприємств;

2) частину чистого прибутку, що вилучається до бюджету;

3) дивіденди;

4) рентну плату, зокрема за:

спеціальне використання лісових ресурсів;

спеціальне використання води;

користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин;

користування радіочастотним ресурсом України тощо;

5) екологічний податок;

6) збори та інші платежі, зокрема податок на майно (земельний податок) тощо.

3. Звітним періодом для складання Звіту є календарний рік, який починається з 01 січня кожного року і закінчується 31 грудня того самого року.

4. Звіт складається з таких розділів:

розділ I «Інформація про нараховані та сплачені платежі на користь держави»;

розділ II «Інформація про сплачені платежі органам місцевого самоврядування».

5. Форма Звіту заповнюється за всіма передбаченими показниками граф і рядків. За відсутності даних у графах та рядках проставляються прочерки.

6. Звіт складається в електронній формі у XML-форматі та подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів.

III. Порядок заповнення розділу І «Інформація про нараховані та сплачені платежі на користь держави»

1. Розділ I Звіту «Інформація про нараховані та сплачені платежі на користь держави» містить інформацію про належні до сплати та сплачені платежі на користь державного та місцевих бюджетів відповідно до законодавства.

2. У графі 4 «Податок на прибуток» відображаються належні до сплати та сплачені суми податку на прибуток на користь державного бюджету за звітний період.

3. У графі 5 «Частина чистого прибутку, що вилучається до бюджету» відображається належна до сплати та сплачена частина чистого прибутку, що вилучається до бюджету на користь державного бюджету у звітному році відповідно до законодавства.

4. У графі 6 «Рентна плата, усього» відображаються належні до сплати та сплачені суми рентної плати (за спеціальне використання лісових ресурсів, спеціальне використання води, користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, користування радіочастотним ресурсом України тощо) на користь місцевих бюджетів за звітний період.

5. У графі 7 «Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування» відображаються належні до сплати та сплачені суми рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування на користь місцевих бюджетів за звітний період.

6. У графі 8 «Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої під час проведення інших заходів» відображаються належні до сплати та сплачені суми рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої під час проведення інших заходів, відмінних від рубок головного користування, на користь місцевих бюджетів за звітний період.

7. У графі 9 «Екологічний податок» відображаються належні до сплати та сплачені суми екологічного податку на користь державного та місцевих бюджетів за звітний період.

8. У графі 10 «Дивіденди» відображаються належні до сплати та сплачені суми дивідендів до державного та місцевих бюджетів за звітний період відповідно до законодавства.

9. У графі 11 «Збори та інші платежі» відображаються належні до сплати та сплачені суми зборів та інших платежів на користь державного та місцевих бюджетів за звітний період, зокрема податок на майно (земельний податок) тощо (крім платежів, зазначених в графах 4-10, та податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

10. У графі 12 «Платежі на користь держави - усього» наводиться підсумок усіх платежів, належних до сплати та сплачених на користь держави за звітний період, що визначається як сума всіх платежів, відображених у графах 4-6 та 9-11.

11. У рядках «Нараховано до державного бюджету» (рядок 1000) та «Нараховано до місцевих бюджетів» (рядок 3000) відображаються належні до сплати на користь державного та місцевих бюджетів відповідно суми платежів за звітний період, зокрема податок на прибуток, частина чистого прибутку, що вилучається до бюджету, рентна плата, екологічний податок, дивіденди, збори та інші платежі.

12. Дані рядка 5000 «Нараховано - разом» за графами 4-12 дорівнюють сумі даних рядків 1000, 3000.

13. У рядках «Сплачено до державного бюджету» (рядок 2000) та «Сплачено до місцевих бюджетів» (рядок 4000) відображаються сплачені на користь державного та місцевих бюджетів, відповідно, суми платежів за звітний період, зокрема податок на прибуток, частина чистого прибутку, що вилучається до бюджету, рентна плата, екологічний податок, дивіденди, збори та інші платежі.

14. Дані рядка 4000 за графами 6-8, 11 дорівнюють сумі даних рядків 4010, 4020, 4030, 4040, 4050 тощо відповідних граф розділу ІІ Звіту.

15. Дані рядка 6000 «Сплачено - разом» за графами 4-12 дорівнюють сумі даних рядків 2000, 4000.

IV. Порядок заповнення розділу II «Інформація про сплачені платежі органам місцевого самоврядування»

1. У розділі ІІ Звіту «Інформація про сплачені платежі органам місцевого самоврядування» відображається інформація про сплачені платежі за кожним відповідним органом місцевого самоврядування, якщо сума платежів за звітний період становить понад 2500 тис. гривень.

2. У графі 4 «Рентна плата, усього» відображаються сплачені суми рентної плати (за спеціальне використання лісових ресурсів, спеціальне використання води, користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, користування радіочастотним ресурсом України тощо) на користь відповідного органу місцевого самоврядування за звітний період.

3. У графі 5 «Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування» відображаються сплачені суми рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів саме в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування на користь відповідного органу місцевого самоврядування за звітний період.

4. У графі 6 «Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої під час проведення інших заходів» відображаються сплачені суми рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої під час проведення інших заходів, відмінних від рубок головного користування, на користь відповідного органу місцевого самоврядування за звітний період.

5. У графі 7 «Збори та інші платежі» відображаються сплачені суми зборів та інших платежів на користь відповідного органу місцевого самоврядування за звітний період, зокрема податку на майно (земельного податку) тощо (наводяться суми зборів та інших платежів, зазначених у графі 11 розділу І Звіту).

6. У графі 8 «Сплачено, усього» наводиться підсумок усіх платежів, сплачених на користь відповідного органу місцевого самоврядування за звітний період, що визначається як сума всіх платежів, відображених у графах 4, 7.

7. Сума даних рядків 4010, 4020, 4030, 4040, 4050 тощо за графами 4-8 дорівнює даним рядку 4000 відповідних граф розділу І Звіту.

8. У рядках для пояснення наводиться інформація про збори та інші платежі, відображена у графі 11 розділу I, графі 7 розділу II Звіту, та інша суттєва інформація про платежі, відображені у Звіті.

Директор Департаменту
методології
бухгалтерського обліку
та нормативного
забезпечення аудиторської
діяльності






Л. Гапоненко



вгору