Документ z0876-19, чинний, поточна редакція — Прийняття від 10.06.2019
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 27.08.2019. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

10.06.2019  № 307


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 серпня 2019 р.
за № 876/33847

Про деякі питання обчислення вислуги років на пільгових умовах військовослужбовцям, військова служба яких пов’язана із стрибками з парашутом

Відповідно до підпункту «в» пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 року № 393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони та членам їхніх сімей» НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

Інструкцію про зарахування до вислуги років для призначення пенсії на пільгових умовах періодів військової служби військовослужбовцям, військова служба яких пов’язана з систематичними стрибками з парашутом;

Перелік посад військовослужбовців органів військового управління, з’єднань, військових навчальних закладів, військових частин, установ, військова служба яких пов’язана з систематичними стрибками з парашутом (у разі виконання річних норм стрибків з парашутом), які мають право на встановлення пільгового заліку вислуги років для призначення пенсії.

2. Наказ Міністра оборони України від 25 лютого 2010 року № 82 «Про деякі питання призначення пенсій та виплати грошового забезпечення військовослужбовцям, військова служба яких пов’язана із стрибками з парашутом», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16 березня 2010 року за № 222/17517 (із змінами), визнати таким, що втратив чинність.

3. Генеральному штабу Збройних Сил України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр оборони України

С. Полторак

ПОГОДЖЕНО:

Міністр соціальної політики України

Голова Профспілки працівників
Збройних Сил України

Перший заступник Голови Спільного
представницького органу
об’єднань профспілок



А. Рева


В. Добровольський



О.О. Шубін



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
оборони України
10 червня 2019 року № 307


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 серпня 2019 р.
за № 876/33847

ІНСТРУКЦІЯ
про зарахування до вислуги років для призначення пенсії на пільгових умовах періодів військової служби військовослужбовцям, військова служба яких пов’язана з систематичними стрибками з парашутом

1. Ця Інструкція визначає зарахування окремих періодів військової служби до вислуги років для призначення пенсії на пільгових умовах військовослужбовцям, військова служба яких пов’язана з систематичними стрибками з парашутом.

2. Зарахування окремих періодів військової служби військовослужбовцям Збройних Сил України до вислуги років для призначення пенсії на пільгових умовах проводиться так: один місяць служби за півтора місяця - зараховується військова служба на посадах у повітрянодесантних, аеромобільних, високомобільних десантних військах, десантно-штурмових військах, з’єднаннях (військових частинах) спеціального призначення, розвідувальних центрах, військових частинах спеціальних операцій, морської піхоти, військової служби правопорядку, у розвідувальних десантних підрозділах, а також на посадах, де виконання обов’язків пов’язане із систематичним виконанням стрибків з парашутом: у розвідувальному органі Міністерства оборони України, Головному оперативному управлінні Генерального штабу Збройних Сил України, Командуванні Військово-Морських Сил Збройних Сил України, Командуванні Сухопутних військ Збройних Сил України, оперативних командуваннях та армійських корпусах, військових навчальних закладах з підготовки осіб офіцерського складу для аеромобільних, високомобільних десантних, десантно-штурмових військ, управлінні аеромобільних військ Сухопутних військ Збройних Сил України, Командуванні високомобільних десантних військ Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, командуванні Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, командуванні Десантно-штурмових військ Збройних Сил України, командуванні Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, у відділі Головного управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України, групах (відділах, службах) аеромобільних, високомобільних десантних військ оперативних командувань (армійських корпусів), інших управліннях (штабах) аеромобільних (десантних), високомобільних десантних, десантно-штурмових військових частин і підрозділів, центрі (управлінні пошуково-рятувального забезпечення польотів авіації), у пошуково-рятувальній і парашутно-десантній службах авіації.

Виконання обов’язків на зазначених посадах зараховується до вислуги років на пільгових умовах у разі виконання військовослужбовцями річних норм стрибків з парашутом:

до 01 січня 2008 року:


для генералів, адміралів

- 2 стрибки;

для полковників, капітанів 1 рангу

- 3 стрибки;

для підполковників, майорів, капітанів 2 рангу, капітанів 3 рангу

- 4 стрибки;

для осіб молодшого офіцерського складу

- 5 стрибків;

для прапорщиків, мічманів, осіб сержантського, старшинського і рядового складу надстрокової служби та військової служби за контрактом

- 6 стрибків;

для військовослужбовців строкової служби

- 7 стрибків.

__________
Примітка. Для військовослужбовців, яким у поточному році присвоєно чергове військове звання, мінімальна норма стрибків з парашутом, що дає право на обчислення вислуги років військової служби на пільгових умовах для призначення пенсії, визначається за присвоєним військовим званням;

з 01 січня 2008 року до 01 січня 2019 року:

для військовослужбовців (чоловіків) віком:

до 30 років

- 5 стрибків;

від 30 до 40 років

- 4 стрибки;

від 40 до 45 років

- 3 стрибки;

45 років і більше

- 2 стрибки;

для військовослужбовців (жінок) віком:

до 25 років

- 5 стрибків;

від 25 до 35 років

- 4 стрибки;

від 35 до 40 років

- 3 стрибки;

40 років і більше

- 2 стрибки;

з 01 січня 2019 року:

для військовослужбовців віком:

до 30 років

- 5 стрибків;

від 30 до 40 років

- 4 стрибки;

від 40 до 45 років

- 3 стрибки;

45 років і більше

- 2 стрибки.

__________
Примітка. Для військовослужбовців, які у поточному році досягли віку, що дає право для зміни мінімальної норми стрибків з парашутом, мінімальна норма стрибків з парашутом, що дає право на обчислення вислуги років військової служби на пільгових умовах для призначення пенсії, визначається за старшою віковою групою.

3. Військовослужбовці, служба яких пов’язана з систематичними стрибками з парашутом, мають право на обчислення вислуги років для призначення пенсій на пільгових умовах з дня призначення їх на штатні посади за встановленим порядком у підрозділи, військові частини, установи, з’єднання, військові навчальні заклади, органи військового управління, але не раніше дня вступу до виконання обов’язків за посадою. Днем закінчення служби на посаді, що дає право на обчислення вислуги років на пільгових умовах, вважається день виключення зі списків особового складу військових частин, установ, з’єднань, військових навчальних закладів, органів військового управління.

4. До загальної кількості стрибків з парашутом зараховуються всі здійснені стрибки, пов’язані з виконанням плану бойової підготовки, включно зі стрибками в період зборів (показових занять), військових випробувань повітрянодесантної техніки і змагань, що проводяться за планом бойової підготовки.

5. Військовослужбовцям, які прослужили на посадах, пов’язаних із систематичними стрибками з парашутом, неповний календарний рік (у зв’язку зі звільненням з військової служби, призначенням на інші посади, крім випадків, зазначених у пункті 7 цієї Інструкції), норма стрибків з парашутом, яка надає право на обчислення вислуги років військової служби на пільгових умовах, визначається пропорційно часу, вислуженому в поточному році включно, до дня виключення зі списків особового складу військової частини, з’єднання, військового навчального закладу, органу військового управління.

Військовослужбовцям (крім тих, які проходять військову службу на посадах, де виконання обов’язків пов’язане з систематичними стрибками з парашутом), які протягом календарного року переміщені, прийняті на військову службу за контрактом або призвані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу до військових частин, установ, з’єднань, військових навчальних закладів, зазначених в пункті 2 цієї Інструкції, на посади, пов’язані з систематичним здійсненням стрибків з парашутом, норма стрибків з парашутом, яка надає право на обчислення вислуги років військової служби на пільгових умовах, визначається пропорційно часу, вислуженому в поточному році, з дня вступу до виконання обов’язків за посадою.

6. Військовослужбовцям, які отримали поранення (контузії, травми, каліцтва) під час здійснення стрибків з парашутом, визнані військово-лікарськими комісіями унаслідок цього непридатними до військової служби, пов’язаної зі здійсненням стрибків з парашутом, терміном від 6 до 12 місяців і які у зв’язку з цим не виконали річних норм стрибків з парашутом, час їх служби в поточному році зараховується на пільгових умовах незалежно від виконання ними встановлених норм стрибків з парашутом.

Військовослужбовцям, служба яких пов’язана із систематичним здійсненням стрибків з парашутом, які в поточному році залучалися до виконання завдань в антитерористичній операції, заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії (далі - заходи ЗНБО) (що у поточному році тривали від 6 місяців і більше) та у зв’язку з цим не виконали річних норм стрибків з парашутом, час служби в поточному році зараховується на пільгових умовах, якщо в минулому році річні норми стрибків з парашутом було виконано. У подальшому, якщо норми стрибків з парашутом у поточному році не виконувалися з такої самої причини, час служби зараховується на пільгових умовах.

7. У тих випадках, коли військовослужбовці в поточному році перебували на лікуванні і після закінчення лікування визнані військово-лікарською комісією непридатними до військової служби, пов’язаної зі здійсненням стрибків з парашутом, норма стрибків з парашутом, що дає право на пільгове обчислення років військової служби на пенсію, визначається пропорційно часу перебування на лікуванні до дня винесення військово-лікарською комісією рішення щодо їх непридатності за станом здоров’я до служби, пов’язаної зі здійсненням стрибків з парашутом.

8. Військовослужбовцям, які переміщені з одних підрозділів, військових частин, установ, з’єднань, військових навчальних закладів, зазначених у пункті 2 цієї Інструкції, до інших, час, необхідний на переміщення, прийняття справ та посади, зараховується до вислуги років на пільгових умовах, якщо за поточний рік, у якому проводилися переміщення, ними виконано встановлені норми стрибків з парашутом.

9. Дані про фактично здійснені в поточному році стрибки з парашутом заносяться в аркуш обліку виконання військовослужбовцем стрибків з парашутом (парашутну книжку), що ведеться в установленому порядку.

10. Підставами для внесення даних до аркуша обліку виконання військовослужбовцем стрибків з парашутом (парашутної книжки) за поточний рік є накази командирів (начальників) військових частин, установ, з’єднань, військових навчальних закладів, органів військового управління, видані в установленому порядку.

11. У наказах командирів (начальників) військових частин, установ, з’єднань, військових навчальних закладів, органів військового управління про зарахування вислуги років у пільговому обчисленні військовослужбовцям зазначаються:

військове звання, прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць і рік народження, посада, що обіймається, кількість здійснених стрибків з парашутом за поточний рік, а також період служби, що підлягає заліку на пільгових умовах;

військовослужбовцям, які отримали поранення (контузії, травми, каліцтва) під час здійснення стрибків з парашутом, додатково зазначаються дата отримання поранення (контузії, травми, каліцтва), діагноз, дата та реєстраційний номер довідки про отримання травми, дата підписання військово-лікарською комісією постанови щодо визначення їх тимчасово непридатними до парашутних стрибків;

військовослужбовцям, які в поточному році залучалися до виконання заходів ЗНБО та у зв’язку з цим не виконали річних норм стрибків з парашутом, додатково зазначається загальний строк проведення заходів ЗНБО в поточному році та в період, коли вони були залучені до виконання цих заходів.

Перший заступник
начальника Генерального
штабу Збройних Сил України
генерал-полковник




І. Колесник



вгору