Документ z0688-19, чинний, поточна редакція — Прийняття від 12.03.2019
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 19.07.2019. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

12.03.2019  № 338


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 червня 2019 р.
за № 688/33659

Про державну атестацію закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності

Відповідно до Порядку проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 652, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

Методику оцінювання наукових напрямів закладів вищої освіти під час проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності;

Положення про експертні групи та Комісію з питань проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності.

2. Департаменту науково-технічного розвитку (Хименко О.А.) в установленому порядку забезпечити:

подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

оприлюднення цього наказу.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Стріху М.В.

Міністр

Л.М. Гриневич

ПОГОДЖЕНО:

Міністр оборони України

Міністр культури України

В.о. Міністра охорони здоров’я України

Міністр внутрішніх справ України

Перший заступник Голови  Служби
безпеки України

Т.в.о. Голови Служби зовнішньої
розвідки України

В.о. Голови Державної фіскальної
служби України

Голова Державної служби
статистики України

Голова Державної регуляторної
служби України

Голова Наукового комітету Національної
ради України з питань розвитку науки і технологій

Віце-президент Національної академії
наук України академік НАН України



С. Полторак

Є. Нищук

У. Супрун

А. Аваков


П. Демчина


А. Алєксєєнко


О. Власов


І. Вернер


К. Ляпіна


А.Г. Білоус


С.І. Пирожков



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
12 березня 2019 року № 338


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 червня 2019 р.
за № 688/33659

МЕТОДИКА
оцінювання наукових напрямів закладів вищої освіти під час проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності

I. Загальні положення

1. Ця Методика визначає систему показників наукової та науково-технічної діяльності закладу вищої освіти (далі - ЗВО) за науковим напрямом, процедуру формування системи показників, механізм формування атестаційної та експертної оцінок, механізм визначення кваліфікаційної групи, до якої віднесено ЗВО за науковим напрямом.

Дія цієї Методики не поширюється на вищі військові навчальні заклади (заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання) та на заклади вищої освіти мистецького спрямування.

2. Терміни, що використовуються у цій Методиці, вживаються у значеннях, наведених у Законах України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про вищу освіту», «Про запобігання корупції», Порядку проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 652 (далі - Порядок).

II. Організація проведення державної атестації ЗВО за науковим напрямом

1. Для проведення державної атестації ЗВО за науковим напрямом у встановлений наказом МОН строк ЗВО подає до МОН в електронному (у форматі MS Word та MS Excel) та паперовому вигляді за підписом керівника ЗВО:

заявку на проведення державної атестації закладу вищої освіти в частині провадження наукової (науково-технічної) діяльності (далі - заявка) за формою згідно з додатком 1 до цієї Методики;

інформаційні матеріали для проведення державної атестації ЗВО (далі - інформаційні матеріали), що містять дані про його діяльність відповідно до Порядку.

Дані про діяльність ЗВО за попередній рік подаються станом на 01 січня наступного року.

2. Інформаційні матеріали містять:

відомості про наукову та науково-технічну діяльність закладу вищої освіти за науковим напрямом (далі - форма № 1) за формою згідно з додатком 2 до цієї Методики;

перелік показників, за якими здійснюється оцінка результативності наукової (науково-технічної) діяльності закладу вищої освіти за науковим напрямом та потенціалу розвитку цього наукового напряму (далі - форма № 2), за формою згідно з додатком 3 до цієї Методики;

відомості про наукові досягнення (далі - форма № 3) ЗВО за науковим напрямом за попередні п’ять років за формою згідно з додатком 4 до цієї Методики;

перспективний план розвитку наукового напряму ЗВО на подальший п’ятирічний період (далі - форма № 4) за формою згідно з додатком 5 до цієї Методики.

3. МОН:

забезпечує реєстрацію заявки та інформаційних матеріалів, поданих ЗВО за науковим напрямом (науковими напрямами);

бере участь у підготовці попередньої атестаційної оцінки ЗВО за науковим напрямом;

здійснює організацію подання інформаційних матеріалів експертним групам для проведення експертного оцінювання ефективності діяльності ЗВО за науковим напрямом;

готує та надає рекомендації щодо підготовки інформаційних матеріалів.

III. Визначення атестаційної оцінки ЗВО

1. Для визначення атестаційної оцінки ЗВО використовуються:

показники потенціалу (ресурси) ЗВО (Пi) та показники результативності ЗВО (Рi), зазначені у формі № 2, розраховано як середнє арифметичне значення за останні п’ять років;

питомі показники результативності (індикатори) (ki), за якими здійснюється розрахунок атестаційної оцінки ЗВО за науковим напрямом, розраховано за формулами згідно з додатком 6 до цієї Методики;

вагові коефіцієнти (коефіцієнти пріоритетності) (ai), якими визначається відносна значущість показника ki та характеризується конкретний науковий напрям ЗВО. Значення вагових коефіцієнтів (коефіцієнтів пріоритетності) для різних наукових напрямів наведено у додатку 7 до цієї Методики.

Під час розрахунків показників Пi та Рi враховуються їх значення за кожен з п’яти років, якщо вони не виходять за межі 30 % діапазону значень від середнього арифметичного значення. Якщо значення показника Пi та/або Рi виходить за межі 30 % діапазону, воно враховується у разі надання ЗВО офіційного підтвердження відповідних даних або прирівнюється до нуля у разі відсутності такого підтвердження.

2. Розраховані відповідно до абзацу третього пункту 1 цього розділу індикатори ki нормуються за такою формулою:

де

k'i

-

нормований питомий показник результативності (нормований індикатор) конкретного ЗВО за науковим напрямом;


ki min та ki max

-

мінімальне та максимальне значення питомих показників результативності (індикаторів) за науковим напрямом серед усіх ЗВО, що беруть участь у державній атестації.

3. Загальна інтегральна оцінка наукового напряму ЗВО (Kj) розраховується як адитивна нелінійна згортка k'i за такою формулою:

де

n=11, а j

-

є одним із наукових напрямів, за яким здійснюється державна атестація ЗВО.

4. Отримані значення Kj нормуються та переводяться у 100-бальну шкалу за такою формулою:

де

Kmin та Kmax

-

мінімальне та максимальне значення загальної інтегральної оцінки наукового напряму ЗВО серед усіх ЗВО, що беруть участь у державній атестації за науковим напрямом;


K-100j

-

атестаційна оцінка - індивідуальна характеристика досягнень ЗВО за науковим напрямом, відповідно до якої ЗВО належить до однієї з кваліфікаційних груп, для якої знаходиться в межах:
до групи А - від 87,5 до 100 балів;
до групи Б - від 52,5 до 87,5 бала;
до групи В - від 20 до 52,5 бала;
до неатестованих - нижче ніж 20 балів.

5. Після обчислення попередньої атестаційної оцінки ЗВО за науковим напрямом відповідно до пункту 1 розділу IV Положення про експертні групи та Комісію з питань проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 12 березня 2019 року № 338, інформаційні матеріали та попередня атестаційна оцінка передаються експертним групам.

IV. Експертне оцінювання ефективності діяльності ЗВО за науковим напрямом

1. Експертне оцінювання ефективності діяльності ЗВО за науковим напрямом на підставі інформаційних матеріалів, поданих ЗВО відповідно до пункту 2 розділу II цієї Методики, здійснюють три експерти, враховуючи попередню атестаційну оцінку ЗВО за науковим напрямом.

2. Показники експертного оцінювання експерт вносить до Картки експертного оцінювання закладу вищої освіти за науковим напрямом (далі - Картка) згідно з додатком 8 до цієї Методики.

3. Експерт на підставі вивчення відомостей про наукові досягнення ЗВО за цим науковим напрямом за попередні п’ять років та перспективного плану розвитку наукового напряму на подальший п’ятирічний період з урахуванням рівня результативних наукових показників (індекс впливовості видання, кількість отриманих патентів, ліцензій, обсяги фінансування з міжнародних фондів за науковим напрямом) формує атестаційну оцінку ЗВО за науковим напрямом та подає пропозиції щодо віднесення ЗВО до відповідної кваліфікаційної групи згідно з балами, зазначеними у пункті 4 розділу III цієї Методики.

4. Експертна група за науковим напрямом розглядає Картки та приймає рішення щодо атестаційної оцінки ЗВО за науковим напрямом у межах значень атестаційних оцінок, виставлених експертами.

Атестаційна оцінка ЗВО за науковим напрямом вноситься до протоколу засідання експертної групи.

5. Експертна група подає висновки та пропозиції щодо результатів експертного оцінювання ефективності діяльності ЗВО за науковим напрямом до Комісії з питань проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності (далі - атестаційна комісія), утвореної відповідно до Положення про експертні групи та Комісію з питань проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 12 березня 2019 року № 338, для їх врахування під час визначення кваліфікаційної оцінки ЗВО за науковим напрямом.

V. Визначення кваліфікаційної групи ЗВО

1. Кваліфікаційна група за науковим напрямом визначається для всіх ЗВО одночасно.

2. На підставі атестаційної оцінки та за результатами проведення експертного оцінювання результативності наукової (науково-технічної) діяльності ЗВО за науковим напрямом та потенціалу розвитку такого наукового напряму відповідно до пункту 10 Порядку здійснюється віднесення ЗВО за науковим напрямом до кваліфікаційної групи або ЗВО визнається таким, що не пройшов державної атестації за науковим напрямом.

3. ЗВО, який пройшов державну атестацію за науковим напрямом, до 01 березня поточного року подає до МОН відомості про результативність наукової (науково-технічної) діяльності за відповідним науковим напрямом за попередній рік.

4. ЗВО вважається таким, що не пройшов державної атестації, у разі непроходження ним державної атестації за жодним із наукових напрямів.

5. ЗВО надається право проходити наступну державну атестацію не раніше ніж через 1 рік від дати затвердження МОН результатів попередньої державної атестації.

Виконуючий обов’язки
директора департаменту
науково-технічного розвитку



О.А. Хименко



Додаток 1
до Методики оцінювання наукових
напрямів закладів вищої освіти
під час проведення державної
атестації закладів вищої освіти
в частині провадження ними
наукової (науково-технічної)
діяльності
(пункт 1 розділу II)

ЗАЯВКА
на проведення державної атестації закладу вищої освіти в частині провадження наукової (науково-технічної) діяльності




Додаток 2
до Методики оцінювання наукових
напрямів закладів вищої освіти
під час проведення державної
атестації закладів вищої освіти
в частині провадження ними
наукової (науково-технічної)
діяльності
(пункт 2 розділу II)

Форма № 1

ВІДОМОСТІ
про наукову та науково-технічну діяльність закладу вищої освіти за науковим напрямом

________________________________________________________________________________ __
(повне найменування закладу вищої освіти)
______________________________________________________________________
(напрям)

за період з 20___ по 20___ роки
(період - 5 років)

1. Наукова новизна результатів, отриманих закладом вищої освіти*

Таблиця 1

№ з/п

Джерело фінансування (код КПКВК, загальний / спеціальний фонд, напрям фінансування)

Назва роботи

Відповідність роботи пріоритетному напряму розвитку науки і техніки

Період виконання роботи (з … по …)

Фактичний обсяг фінансування за повний період (тис.грн)

Отриманий науковий результат, його новизна, науковий рівень, значимість та практичне застосування

1

2

3

4

5

6

7








__________
* Без урахування дисертаційних робіт.

2. Практична цінність результатів для суспільства та економіки

Обґрунтувати цінність результатів, отриманих закладом вищої освіти за науковим напрямом, для економіки та інших сфер суспільного життя, світової та вітчизняної науки і продовження фундаментальних та/або прикладних досліджень, зміцнення національної безпеки із наведенням порівняльних характеристик, економічних факторів, можливих даних щодо імпортозаміщення (до 100 рядків).

Таблиця 2

№ з/п

Назва роботи

Інформація щодо укладення договору про апробацію, дослідне використання, передання (трансфер), надана МОН

1

2

3




3. Інтегрованість наукової (науково-технічної) діяльності закладу вищої освіти у світовий освітньо-науковий простір:

1) визначити та обґрунтувати наукове та науково-технічне співробітництво із закордонними організаціями. Навести дані щодо тематики співробітництва із зарубіжними партнерами (окремо для кожної країни);

Таблиця 3

№ з/п

Країна-партнер (за алфавітом)

Установа-партнер

Тема співробітництва

Документ, відповідно до якого здійснюється співробітництво, термін його дії

Практичні результати від співробітництва

1

2

3

4

5

6







2) навести результати проведених маркетингових досліджень щодо просування науково-технічних (прикладних) результатів на український та світовий ринки, визначити потенційних замовників;

Таблиця 4

№ з/п

Замовники, з якими велися переговори

Документи, якими зафіксовано переговори

1

2

3




3) навести перелік реальних замовників, з якими вже встановлено попередні договірні відносини.

Таблиця 5

№ з/п

Реквізити замовників, з якими укладено договори щодо передання наукових результатів, або документи, що підтверджують використання їх замовником

Документи, якими зафіксовано використання результатів

1

2

3




4. Перспективи розвитку

Визначити та обґрунтувати необхідність розвитку закладу вищої освіти на підставі аналізу кількісних та якісних характеристик науково-педагогічного та наукового потенціалу, а також прогнозного впливу соціально-економічного розвитку на регіональному і національному рівнях. Інтеграція до європейського дослідницького простору (до 100 рядків).

_______________________________
(керівник закладу вищої освіти)

______________
(підпис)

_______________________________
(ініціали, прізвище)



Додаток 3
до Методики оцінювання наукових
напрямів закладів вищої освіти
під час проведення державної
атестації закладів вищої освіти
в частині провадження ними
наукової (науково-технічної)
діяльності
(пункт 2 розділу II)

Форма № 2

ПЕРЕЛІК
показників, за якими здійснюється оцінка результативності наукової (науково-технічної) діяльності закладу вищої освіти за науковим напрямом та потенціалу розвитку цього наукового напряму

____________________________________________________________________________
(повне найменування закладу вищої освіти)
________________________________________________________________
(науковий напрям)

за період з 20___ по 20___ роки
(період - 5 років)

Показники оцінки наукового потенціалу ЗВО

Роки*






1

2

3

4

5

6

7

П1

Чисельність штатних науково-педагогічних працівників (далі - НПП)






П2

Чисельність докторів наук у складі НПП за науковим напрямом






П3

Чисельність кандидатів наук у складі НПП






П4

Чисельність штатних наукових працівників науково-дослідних частин, секторів та інших науково-дослідних підрозділів (далі - НДП)






П5

Чисельність аспірантів






П6

Чисельність докторантів






П7

Чисельність докторів у складі НДП






П8

Чисельність кандидатів наук у складі НДП






П9

Чисельність молодих учених






__________
* Зазначається середнє значення річної чисельності на 01 січня наступного року.

Показники оцінки результативності ЗВО

Роки






1

2

3

4

5

6

7

Р1

Кількість захищених кандидатських дисертацій працівниками ЗВО (НПП, працівники НДП та аспіранти)
(кількість на 01 січня наступного року)






Р2

Кількість захищених докторських дисертацій працівниками ЗВО (НПП, працівники НДП та докторанти)
(кількість на 01 січня наступного року)






Р3

Чисельність молодих учених, які є виконавцями наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок, що фінансуються за кошти загального та/або спеціального фондів державного бюджету (середнє значення річної чисельності на 01 січня наступного року)






Р4

Чисельність працівників (за основним місцем роботи), які є членами редакційних колегій наукових видань (журналів), що індексуються у наукометричних базах даних Scopus та/або Web of Science, крім видань, засновником яких є заклад вищої освіти (чисельність на 01 січня наступного року)






Р5

Обсяг коштів на виконання наукових досліджень і розробок ЗВО, які за результатами конкурсного відбору фінансуються із загального фонду бюджету (обсяг надходжень на 01 січня наступного року)






Р6

Обсяг коштів, на виконання наукових досліджень і розробок ЗВО за науковим напрямом, які фінансуються зі спеціального фонду державного бюджету (обсяг надходжень станом на 01 січня наступного року)






Р7

Балансова вартість придбаного або отриманого у довгострокове користування обладнання (балансова вартість станом на 01 січня наступного року)






Р8

Кількість наукових видань (журналів), засновником (співзасновником) яких є ЗВО та які індексуються у наукометричній базі даних Scopus (кількість на 01 січня наступного року)






Р9

Кількість наукових видань (журналів), засновником (співзасновником) яких є ЗВО та які індексуються у наукометричній базі даних Web of Science (кількість на 01 січня наступного року)






Р10

Кількість публікацій у фахових наукових виданнях України категорії Б відповідно до Порядку формування Переліку наукових фахових видань України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15 січня 2018 року № 32, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 06 лютого 2018 року за № 148/31600 (кількість на 01 січня наступного року)*






Р11

Кількість публікацій у зарубіжних періодичних наукових виданнях країн Організації економічного співробітництва та розвитку (кількість на 01 січня наступного року)






Р12

Кількість публікацій у наукових виданнях (журналах), які індексуються у наукометричній базі даних Scopus (кількість на 01 січня наступного року), крім публікацій, які враховано у показнику Р11






Р13

Кількість публікацій у наукових виданнях (журналах), які індексуються у наукометричній базі даних Web of Science (кількість на 01 січня наступного року), крім публікацій, які враховано у показниках Р11 та Р12






__________
* До цього показника прирівнюються статті першого рівня (за критерієм обсягу - 20-40 тис. знаків із пробілами), опубліковані у Великій українській енциклопедії.

_______________________________
(керівник закладу вищої освіти)

______________
(підпис)

_______________________________
(ініціали, прізвище)



Додаток 4
до Методики оцінювання наукових
напрямів закладів вищої освіти
під час проведення державної
атестації закладів вищої освіти
в частині провадження ними
наукової (науково-технічної)
діяльності
(пункт 2 розділу II)

ВІДОМОСТІ
про наукові досягнення




Додаток 5
до Методики оцінювання наукових
напрямів закладів вищої освіти
під час проведення державної
атестації закладів вищої освіти
в частині провадження ними
наукової (науково-технічної)
діяльності
(пункт 2 розділу II)

Форма № 4

ПЕРСПЕКТИВНИЙ ПЛАН РОЗВИТКУ

________________________________________________________________________________ _
(повне найменування закладу вищої освіти)
_____________________________________________________________________
(науковий напрям*)

за період з 20___ по 20___ роки
(період - 5 років)

Визначити та обґрунтувати форми і методи, які необхідно забезпечити закладу вищої освіти для здійснення стабільного розвитку наукового напряму, нової якісної стадії розвитку в національній науці, за такими розділами:

1. Розвиток та оновлення наукової школи

(зазначити, яким документом та коли зафіксовано створення наукової школи, кадровий склад наукової школи станом на початок державної атестації та перспективи його оновлення, заплановані захисти кандидатських та докторських дисертацій).

2. Пріоритетні тематичні напрями для ЗВО на п'ятирічний період.

3. Дослідницька діяльність молодих учених.

4. Підготовка наукових кадрів.

5. Дослідницька інфраструктура.

6. Інноваційна та виробнича інфраструктури.

7. Академічна доброчесність.

8. Популяризація наукового напряму та науково-технічні заходи.

9. Публікаційна активність.

10. Наукові видання.

11. Співпраця з бізнесом та промисловістю.

12. Співпраця з міжнародними закладами та організаціями, іноземними фірмами та виробниками.

__________
* За кожним із наукових напрямів необхідно надати кількісні та якісні показники (за можливості слід зазначити наукову та науково-технічну продукцію).

_______________________________
(керівник закладу вищої освіти)

______________
(підпис)

_______________________________
(ініціали, прізвище)



Додаток 6
до Методики оцінювання наукових
напрямів закладів вищої освіти
під час проведення державної
атестації закладів вищої освіти
в частині провадження ними
наукової (науково-технічної)
діяльності
(пункт 1 розділу III)

ПИТОМІ ПОКАЗНИКИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ (ІНДИКАТОРИ),
за якими здійснюється розрахунок атестаційної оцінки за науковим напрямом




Додаток 7
до Методики оцінювання наукових
напрямів закладів вищої освіти
під час проведення державної
атестації закладів вищої освіти
в частині провадження ними
наукової (науково-технічної)
діяльності
(пункт 1 розділу III)

ЗНАЧЕННЯ
вагових коефіцієнтів (коефіцієнти пріоритетності) для різних наукових напрямів

Сума значень вагових коефіцієнтів для одного наукового напряму дорівнює 1.

№ з/п

Науковий напрям

a1

a2

a3

a4

a5

a6

a7

a8

a9

a10

a11

1

Аграрні науки та ветеринарія

0,05

0,05

0,1

0,05

0,14

0,16

0,15

0,05

0,03

0,02

0,2

2

Воєнні науки та національна безпека

0,1

0,1

0,1

0,05

0,14

0,16

0,1

0

0,15

0,05

0,05

3

Гуманітарні науки та мистецтво

0,05

0,05

0,1

0,05

0,17

0,18

0,05

0,1

0,05

0,05

0,15

4

Суспільні науки

0,05

0,05

0,05

0,1

0,17

0,18

0,05

0,1

0,05

0,05

0,15

5

Біологія та охорона здоров’я

0,05

0,05

0,05

0,1

0,14

0,16

0,15

0,05

0,01

0,01

0,23

6

Математичні науки та природничі науки

0,05

0,05

0,05

0,1

0,14

0,16

0,15

0,05

0,01

0,01

0,23

7

Технічні науки

0,05

0,05

0,1

0,05

0,14

0,16

0,15

0,05

0,03

0,02

0,2



Додаток 8
до Методики оцінювання наукових
напрямів закладів вищої освіти
під час проведення державної
атестації закладів вищої освіти
в частині провадження ними
наукової (науково-технічної)
діяльності
(пункт 2 розділу IV)

КАРТКА ЕКСПЕРТНОГО ОЦІНЮВАННЯ
закладу вищої освіти за науковим напрямом



вгору