Документ z0686-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 06.07.2020
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 04.08.2020. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

06.07.2020  № 402


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 липня 2020 р.
за № 686/34969

Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення посадовими особами Державної служби фінансового моніторингу України

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, статті 32 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення посадовими особами Державної служби фінансового моніторингу України, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів України від 27 квітня 2015 року № 465 "Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення Державною службою фінансового моніторингу України", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20 травня 2015 року за № 581/27026.

3. Департаменту забезпечення координаційно-моніторингової роботи Міністерства фінансів України спільно з Юридичним управлінням Державної служби фінансового моніторингу України в установленому порядку забезпечити:

подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

оприлюднення цього наказу.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра фінансів України Улютіна Д.В. та першого заступника Голови Державної служби фінансового моніторингу України Гаєвського І.М.

Міністр

С. Марченко

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної служби фінансового
моніторингу України




І. Черкаський



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
06 липня 2020 року № 402


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 липня 2020 р.
за № 686/34969

ІНСТРУКЦІЯ
з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення посадовими особами Державної служби фінансового моніторингу України

I. Загальні положення

1. Ця Інструкція, розроблена на підставі статті 32 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі - Закон), статей 221, 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс), установлює порядок складання уповноваженими на те посадовими особами Держфінмоніторингу та подання органам, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення, протоколів та матеріалів про адміністративні правопорушення, передбачені частиною другою статті 166-9 Кодексу.

2. Протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені частиною другою статті 166-9 Кодексу, складають уповноважені на те Держфінмоніторингом посадові особи (далі - уповноважені посадові особи), якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності.

3. Якщо правопорушення вчинено кількома особами, протокол про адміністративне правопорушення складається на кожну особу окремо. У разі вчинення однією особою кількох окремих адміністративних правопорушень протоколи складаються щодо кожного з вчинених правопорушень.

4. Уповноважені посадові особи складають протоколи про адміністративні правопорушення за порушення вимог законодавства, а саме за неподання, несвоєчасне подання або подання недостовірної інформації, пов'язаної з аналізом фінансових операцій, що стали об'єктом фінансового моніторингу, довідок та копій документів (у тому числі тих, що містять інформацію з обмеженим доступом) на запит Держфінмоніторингу.

5. Протоколи про адміністративні правопорушення складаються стосовно посадових осіб підприємств, установ, організацій, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності, які не є суб'єктами первинного фінансового моніторингу.

II. Оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення

1. Протокол про адміністративне правопорушення (додаток 1), передбачене частиною другою статті 166-9 Кодексу, складає уповноважена посадова особа.

Уповноваженими посадовими особами Держфінмоніторингу, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, є працівники Департаменту фінансових розслідувань.

2. Усі реквізити протоколу про адміністративне правопорушення заповнюються чорнилом чорного або синього кольору, розбірливим почерком, державною мовою. Не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що вносяться до протоколу, а також унесення додаткових записів після того, як протокол підписано особою, стосовно якої його складено.

3. У протоколі про адміністративне правопорушення під час його складання обов'язково зазначається частина відповідної статті Кодексу, згідно з якою настає адміністративна відповідальність.

4. Під час викладення обставин правопорушення у протоколі зазначаються місце та час його вчинення, суть правопорушення, які саме протиправні дії чи бездіяльність вчинила особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, та які положення законодавства цим порушено.

5. Якщо є свідки правопорушення та потерпілі, до протоколу вносяться їх прізвища, імена, по батькові, а також адреси місць проживання.

6. Уповноважена посадова особа зобов'язана ознайомити особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, з її правами й обов'язками, передбаченими статтею 268 Кодексу, та змістом статті 63 Конституції України, про що робиться відмітка у протоколі. Про обізнаність з вищезазначеним особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, ставить у протоколі свій підпис, а у разі відмови поставити підпис - про це робиться відповідний запис у протоколі, який засвідчується підписом уповноваженої посадової особи.

7. Особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, пропонується надати письмове пояснення за суттю вчиненого правопорушення, яке вноситься до протоколу і засвідчується підписом зазначеної особи. Пояснення може додаватись до протоколу окремо, про що робиться запис у цьому протоколі.

У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від надання пояснень за суттю вчиненого правопорушення уповноважена посадова особа вносить до нього відповідний запис.

8. Протокол підписують уповноважена посадова особа та особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, а також можуть підписувати свідки та потерпілі (у разі їх наявності).

У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу уповноважена посадова особа робить про це відповідний запис, який засвідчує своїм підписом та підписами свідків (у разі їх наявності).

Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право додати до протоколу пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, а також викласти мотиви відмови від його підпису.

9. До протоколу долучаються матеріали, що підтверджують факт вчинення адміністративного правопорушення.

Кожний документ повинен мати свої реквізити (дату, назву, підписи тощо), містити достовірну інформацію та відповідати вимогам законодавства.

10. Складений протокол та інші матеріали, що підтверджують факт вчинення адміністративного правопорушення, формуються у справу, яка оформляється в установленому порядку. Справа про адміністративне правопорушення разом із супровідним листом Держфінмоніторингу у триденний строк з моменту його складення направляється до районного (районного у місті, міського чи міськрайонного) суду за місцем вчинення адміністративного правопорушення.

11. Уповноважена посадова особа Держфінмоніторингу, яка має право складати протоколи про адміністративні правопорушення, складає протокол про адміністративне правопорушення у двох примірниках, підписує кожен із примірників та пропонує їх підписати особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, та/або надати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу.

12. Справи про адміністративні правопорушення, передбачені частиною другою статті 166-9 Кодексу, розглядаються суддями районного (районного у місті, міського чи міськрайонного) суду відповідно до статті 221 Кодексу.

III. Порядок оформлення справи про адміністративне правопорушення

1. Оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення забезпечує уповноважена посадова особа, яка склала протокол.

2. Протокол не пізніше наступного дня після його складення уповноважена посадова особа реєструє у Журналі реєстрації протоколів про адміністративні правопорушення (додаток 2), сторінки якого мають бути прошнуровані та пронумеровані, а також скріплені печаткою Держфінмоніторингу.

3. Облік протоколів проводиться в межах кожного кварталу календарного року окремо.

4. Бланк протоколу виготовляється типографічним способом та має серію і номер.

5. Облік видачі бланків протоколів ведеться в Журналі видачі бланків протоколів про адміністративні правопорушення (додаток 3).

6. Журнали видачі бланків протоколів про адміністративні правопорушення та Журнали реєстрації протоколів про адміністративні правопорушення зберігаються протягом строку, встановленого законодавством України.

Директор Департаменту
забезпечення
координаційно-моніторингової роботи



Ю. Конюшенко



Додаток 1
до Інструкції з оформлення
матеріалів про адміністративні
правопорушення посадовими
особами Державної служби
фінансового моніторингу України
(пункт 1 розділу II)

ПРОТОКОЛ
про адміністративне правопорушення




Додаток 2
до Інструкції з оформлення
матеріалів про адміністративні
правопорушення посадовими
особами Державної служби
фінансового моніторингу України
(пункт 2 розділу III)

ЖУРНАЛ
реєстрації протоколів про адміністративні правопорушення

№ з/п

Серія, номер та дата складання протоколу

Дата та місце вчинення правопору-
шення

Відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності

Посада, прізвище, ініціали особи, що склала протокол

Примітка

прізвище, ім'я, по батькові

посада

місце роботи

1

2

3

4

5

6

7

8



Додаток 3
до Інструкції з оформлення
матеріалів про адміністративні
правопорушення посадовими
особами Державної служби
фінансового моніторингу України
(пункт 5 розділу III)

ЖУРНАЛ
видачі бланків протоколів про адміністративні правопорушення

№ з/п

Дата видачі
бланків протоколів

Серії та номери протоколів, що видаються,
від ________ до _________

Кількість виданих бланків протоколів (словами)

Прізвище, ім'я, по батькові та підпис отримувача

Примітка

1

2

3

4

5

6




вгору