Документ z0196-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 12.12.2019
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 06.03.2020. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

12.12.2019  № 1550


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 лютого 2020 р.
за № 196/34479

Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 14 травня 2013 року № 499

Відповідно до абзацу сьомого підпункту 2 пункту 6 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту» та підпункту 5 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 630, НАКАЗУЮ:

1. У заголовку та пункті 1 наказу Міністерства освіти і науки України від 14 травня 2013 року № 499 «Про затвердження Типових правил прийому до професійно-технічних навчальних закладів України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 травня 2013 року за № 823/23355, слова «професійно-технічних навчальних закладів» замінити словами «закладів професійної (професійно-технічної) освіти».

2. Затвердити Зміни до Типових правил прийому до професійно-технічних навчальних закладів України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 14 травня 2013 року № 499, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 29 травня 2013 року за № 823/23355, що додаються.

3. Директорату професійної освіти (Шумік І.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та його розміщення на офіційному вебсайті Міністерства освіти і науки України.

4. Департаменту забезпечення документообігу, контролю та інформаційних технологій (Єрко І.) зробити відмітку в справах архіву.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Коржевського П.

Міністр

Г. Новосад

ПОГОДЖЕНО:

Виконавчий директор «Громадської спілки
«Всеукраїнське громадське об’єднання
«Національна Асамблея людей
з інвалідністю України»

Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини

Міністр соціальної політики України






Н. Скрипка


Л. Денісова

Ю. Соколовська



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
12 грудня 2019 року № 1550


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 лютого 2020 р.
за № 196/34479

ЗМІНИ
до Типових правил прийому до професійно-технічних навчальних закладів України

1. У заголовку слова «професійно-технічних навчальних закладів», замінити словами «закладів професійної (професійно-технічної) освіти».

2. У розділі I:

1) у пункті 1.3:

абзац перший викласти в такій редакції:

«1.3. Кожен має рівні права на здобуття професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до своїх здібностей і нахилів незалежно від віку, статі, раси, кольору шкіри, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, мови спілкування, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, наявності судимості, місця проживання, мовних або інших ознак, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними.»;

абзац другий після слів «чинного законодавства» доповнити словом «України»;

після абзацу третього доповнити новим абзацом четвертим такого змісту:

«Особа, стосовно якої прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту та/або яка оскаржує рішення щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту, має право на вступ до закладів професійної (професійно-технічної) освіти.».

У зв’язку з цим абзац четвертий вважати абзацом п’ятим;

2) пункт 1.5 викласти в такій редакції:

«1.5. Прийом громадян на первинну професійну підготовку здійснюється за рахунок державного та/або місцевих бюджетів, а також за угодами з підприємствами, установами, організаціями, окремими фізичними та/або юридичними особами.»;

3) у пункті 1.6 слово «державне» замінити словами «державне/регіональне».

3. У розділі II:

1) абзац третій пункту 2.4 викласти в такій редакції:

«проводить зі вступниками бесіди з питань вибору професії або спеціальності, умов навчання, матеріального забезпечення та забезпечення особливого соціального захисту здобувачів освіти, в тому числі осіб з особливими освітніми потребами, працевлаштування після закінчення закладу освіти;»;

2) у пункті 2.5:

абзац шостий після слів «медичними показаннями» доповнити словами «відповідно до законодавства»;

абзац сьомий після слова «знань» доповнити словами «, умінь та навичок»;

в абзаці восьмому слова «форму навчання» замінити словами «форму здобуття освіти».

4. У пункті 3.1 розділу III:

в абзаці першому слова «форму навчання» замінити словами «форму здобуття освіти»;

абзац другий викласти в такій редакції:

«документ про освіту;»;

в абзаці третьому слова «(оригінал або його завірену копію)» виключити;

абзац сьомий викласти в такій редакції:

«Вступники пред’являють особисто документ, що підтверджує громадянство, та документ, що посвідчує особу чи її спеціальний статус, а особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту та подали відповідну заяву про визнання їх біженцем або особою, що потребує додаткового захисту, надають довідку про звернення за захистом в Україні.».

5. У розділі IV:

1) у пункті 4.3 слово «Учні» замінити словами «Здобувачі освіти»;

2) в абзаці третьому пункту 4.4 слово «слухачів» замінити словами «здобувачів освіти».

6. У розділі V:

1) абзац четвертий пункту 5.1 викласти в такій редакції:

«діти з інвалідністю та особи з інвалідністю, яким не протипоказане навчання за обраною професією (спеціальністю), відповідно до статті 22 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;»;

2) пункт 5.2 після абзацу четвертого доповнити новими абзацами п’ятим, шостим такого змісту:

«призери III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України в рік вступу;

особи з інвалідністю та діти з малозабезпечених сімей, у яких обидва батьки є особами з інвалідністю, один з батьків є особою з інвалідністю, а інший помер, одинока матір є особою з інвалідністю, батько є особою з інвалідністю та виховує дитину без матері, відповідно до статті 22 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;».

У зв’язку з цим абзаци п’ятий, шостий вважати відповідно абзацами сьомим, восьмим;

3) у пункті 5.3 слова «формою навчання» замінити словами «формою здобуття освіти»;

4) пункт 5.6 виключити.

У зв’язку з цим пункт 5.7 вважати пунктом 5.6;

5) пункт 5.6 викласти у такій редакції:

«5.6. Зарахування до закладу професійної (професійно-технічної) освіти на навчання за рахунок державного та/або місцевих бюджетів, а також за угодами з підприємствами, установами, організаціями, окремими фізичними та/або юридичними особами здійснюється в межах ліцензійних обсягів.».

7. У розділі VI:

1) у пункті 6.1 слова «в основній середній загальноосвітній школі» замінити словами «в закладі загальної середньої освіти»;

2) у пункті 6.2 слово «державного» замінити словами «державного/регіонального».

8. У тексті Типових правил слова «професійно-технічні навчальні заклади», «професійно-технічна освіта», «навчальний заклад» в усіх відмінках та числах замінити відповідно словами «заклад професійної (професійно-технічної) освіти», «професійна (професійно-технічна) освіта», «заклад освіти» у відповідних відмінках та числах.

Генеральний директор
директорату професійної освіти


І. Шумік



вгору