Документ z0194-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 24.12.2019
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 06.03.2020. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

24.12.2019  № 1094


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 лютого 2020 р.
за № 194/34477

Про затвердження Інструкції про порядок атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Державної прикордонної служби України у сфері охорони здоров’я

Відповідно до статті 17 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», підпункту 26 пункту 4 Положення про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 533, з метою подальшого вдосконалення системи атестації військовослужбовців та працівників Державної прикордонної служби України у сфері охорони здоров’я НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про порядок атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Державної прикордонної служби України у сфері охорони здоров’я, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України від 04 вересня 2003 року № 70 «Про затвердження Інструкції про порядок присвоєння кваліфікаційних категорій військовослужбовцям, службовцям медичних і фармацевтичних спеціальностей», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22 вересня 2003 року за № 832/8153 (зі змінами).

3. Управлінню взаємодії з Державною прикордонною службою України (Рябий С.М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра внутрішніх справ України згідно з розподілом функціональних обов’язків.

Міністр

А. Аваков

ПОГОДЖЕНО:

Міністр охорони здоров’я України

Заступник Міністра соціальної
політики України

Керівник Секретаріату Спільного
представницького органу сторони
роботодавців на національному рівні

Голова Спільного представницького
органу об’єднань профспілок

Голова Державної прикордонної
служби України



З. Скалецька


Н. Ненюченко



Р. Іллічов


Г.В. Осовий


С. Дейнеко



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства внутрішніх
справ України
24 грудня 2019 року № 1094


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 лютого 2020 р.
за № 194/34477

ІНСТРУКЦІЯ
про порядок атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Державної прикордонної служби України у сфері охорони здоров’я

I. Загальні положення

1. Ця Інструкція, розроблена відповідно до Порядку проведення атестації лікарів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 березня 2019 року за № 293/33264, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 серпня 2009 року № 588 «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 вересня 2009 року за № 895/16911, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 грудня 2006 року № 818 «Про вдосконалення атестації провізорів та фармацевтів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2006 року за № 1366/13240, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 листопада 2007 року № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 грудня 2007 року за № 1368/14635, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2002 року № 385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад, посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою, посад професіоналів у галузі охорони здоров’я та посад фахівців у галузі охорони здоров’я у закладах охорони здоров’я», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 листопада 2002 року за № 892/7180, регламентує порядок атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Державної прикордонної служби України у сфері охорони здоров’я.

2. У цій Інструкції професіоналами у сфері охорони здоров’я вважаються військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України, які перебувають на посадах лікарів (провізорів), а також особи з вищою немедичною освітою, які перебувають на відповідних посадах в закладах охорони здоров’я Державної прикордонної служби України відповідно до Номенклатури спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 серпня 2009 року № 588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23 вересня 2009 року за № 895/16911 (далі - професіонали).

Фахівцями у сфері охорони здоров’я вважаються військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України, які обіймають посади молодших спеціалістів з медичною і фармацевтичною освітою (далі - фахівці).

II. Порядок атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій

1. Професіоналам та фахівцям може бути присвоєно (підтверджено) другу, першу і вищу кваліфікаційні категорії зі спеціальностей, передбачених Номенклатурою лікарських спеціальностей, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 25 березня 2019 року за № 294/33265, Номенклатурою провізорських спеціальностей, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 грудня 2006 року № 818, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2006 року за № 1367/13241, а також Номенклатурою спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою (додаток 1 до пункту 1.6 Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 листопада 2007 року № 742, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 грудня 2007 року за № 1368/14635).

Присвоєння кваліфікаційних категорій здійснюється в такій послідовності: друга, перша, вища. Якщо лікар має відповідний стаж роботи і демонструє в особистому освітньому портфоліо з результатами проходження безперервного професійного розвитку (додаток 1) різноманітні види діяльності та значно (втричі та більше разів) перевищує мінімальні вимоги щодо кількості балів безперервного професійного розвитку за рік, атестаційна комісія може прийняти рішення про присвоєння більш високої категорії.

2. Кваліфікаційні категорії присвоюються за встановленими спеціальностями, враховуючи посади, які вони обіймають. Переліки лікарських посад у закладах охорони здоров’я, провізорських посад у закладах охорони здоров’я, посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою (фармацевтів) у закладах охорони здоров’я затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2002 року № 385, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12 листопада 2002 року за № 892/7180. Перелік посад і спеціальностей у закладах охорони здоров’я та підрозділах медичного забезпечення Державної прикордонної служби України, за якими професіоналам може присвоюватися кваліфікаційна категорія, наведений у додатку 2 до цієї Інструкції. Перелік посад і спеціальностей у закладах охорони здоров’я та підрозділах медичного забезпечення Державної прикордонної служби України, за якими фахівцям може присвоюватися кваліфікаційна категорія, наведений у додатку 3 до цієї Інструкції.

3. Під час вирішення питання про присвоєння кваліфікаційної категорії військовим лікарям, які проходять службу в штатних військово-лікарських комісіях, поліклініках, санаторіях і будинках (центрах оздоровлення) відпочинку, до них ставляться вимоги з урахуванням особливостей їх роботи. Кваліфікаційна категорія таким лікарям може присвоюватися зі спеціальностей клінічного профілю.

4. Військові лікарі, які проходять службу в органах управління охороною здоров’я Адміністрації Державної прикордонної служби України та її територіальних органах, закладах охорони здоров’я Державної прикордонної служби України на посадах командирів (начальників), заступників командирів (начальників), головних і провідних медичних спеціалістів, начальників відділів, їх заступників, старших офіцерів, офіцерів відділів, а також начальників поліклінік, що функціонують на правах відділень, можуть атестуватися за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я».

5. До стажу роботи за спеціальністю для атестації на кваліфікаційну категорію зараховується період роботи, навчання на факультеті підготовки військових лікарів, факультеті перепідготовки та підвищення кваліфікації військових лікарів, у клінічній ординатурі, ад’юнктурі і докторантурі Української військово-медичної академії (в інтернатурі, клінічній ординатурі, аспірантурі та докторантурі і на циклах спеціалізації при інших медичних закладах вищої освіти) за цією спеціальністю.

Робота в органах охорони здоров’я системи Міністерства охорони здоров’я, служба у Збройних Силах України та інших військових формуваннях та правоохоронних органах зараховуються до стажу роботи за будь-якою медичною (фармацевтичною) спеціальністю. Підприємницька діяльність за однією з лікарських спеціальностей, що підтверджується відповідними документами, зараховується до стажу роботи за цією спеціальністю.

6. Військовим лікарям до стажу роботи за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я» зараховується період навчання в клінічній ординатурі і ад’юнктурі (аспірантурі), докторантурі за будь-якою спеціальністю.

7. Начальники служби охорони здоров’я підпорядкованих органів Державної прикордонної служби України можуть атестуватись за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я», а лікарі-спеціалісти, які проходять службу (працюють) в медичних пунктах органів охорони державного кордону, органів забезпечення, морських загонів, кораблів, можуть атестуватись за однією з таких спеціальностей: «Загальна практика - сімейна медицина», «Терапія», «Загальна фармація», «Стоматологія», «Терапевтична стоматологія».

8. Лікарі, які проходять службу (працюють) на посадах в органах управління охороною здоров’я, можуть атестуватися за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я» або за лікарською спеціальністю за профілем.

9. Кваліфікаційні категорії можуть присвоюватися також спеціалістам, які займаються науковою чи науково-педагогічною діяльністю у вищих військово-медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, на кафедрах екстремальної і військової медицини та допущені в установленому порядку до лікарської (провізорської) діяльності.

10. Фахівці, які атестуються, повинні знати в обсязі призначення на воєнний час питання організації тактики медичної служби, етіологію і клініку сучасної бойової патології, принципи та засоби медичного захисту особового складу від зброї масового ураження.

III. Порядок проведення атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій

1. Атестація на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії для лікарів Державної прикордонної служби України проводиться відповідно до вимог розділів III, IV Порядку проведення атестації лікарів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 березня 2019 року за № 293/33264, атестаційною комісією, що створюється при управлінні охорони здоров’я Адміністрації Державної прикордонної служби України, або атестаційними комісіями Міністерства охорони здоров’я України. Атестаційна комісія виносить рішення про присвоєння (підтвердження) лікарю-спеціалісту кваліфікаційної категорії на підставі поданих документів.

2. До атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій допускаються:

1) лікарі-спеціалісти за лікарськими спеціальностями, передбаченими Переліком лікарських посад, які працюють за сертифікатом лікаря-спеціаліста або посвідченням про кваліфікаційну категорію та мають необхідну кількість балів безперервного професійного розвитку, що нараховуються відповідно до додатка 5 до Порядку проведення атестації лікарів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 березня 2019 року за № 293/33264;

2) молодші спеціалісти з медичною освітою всіх спеціальностей, що отримали освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст» або «бакалавр», а також особи, що мають незакінчену вищу освіту та в установленому порядку допущені до медичної діяльності на посадах, які вони обіймають, та закінчили протягом року перед атестацією курси підвищення кваліфікації в закладі післядипломної освіти або на факультеті післядипломної освіти.

3. Атестація на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій професіоналам за спеціальностями, з яких відповідні фахівці не входять до складу атестаційної комісії при Управлінні охорони здоров’я Адміністрації Державної прикордонної служби України, може проводитися (за територіальним принципом) комісіями, що створюються при Міністерстві охорони здоров’я України (Центральна атестаційна комісія), Міністерстві охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, структурних підрозділах з питань охорони здоров?я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

4. До складу атестаційних комісій входять керівники служби охорони здоров’я, головні (провідні) медичні (фармацевтичні) спеціалісти, начальники відділень, підрозділів, начальники (заступники) закладів охорони здоров’я.

Склад атестаційних комісій затверджується наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України.

IV. Кваліфікаційні вимоги до провізорів та осіб з вищою немедичною освітою відповідних спеціальностей під час проведення атестації на присвоєння кваліфікаційних категорій

1. Провізори та особи з вищою немедичною освітою відповідних спеціальностей, які атестуються на присвоєння кваліфікаційних категорій, повинні мати високу професійну підготовку зі спеціальності, знати вимоги керівних документів з охорони здоров’я військовослужбовців і медичного забезпечення в мирний і воєнний час тощо.

2. Провізори, які претендують на одержання кваліфікаційної категорії, повинні бути підготовлені до виконання функціональних обов’язків у повному обсязі на посаді, яку займають, постійно підвищувати свою професійну компетентність, знати основи законодавства з питань охорони здоров’я.

3. Військові провізори, які проходять службу в органах управління охорони здоров’я, управліннях закладів охорони здоров?я на посадах начальників і командирів (заступників та помічників начальників і командирів), головних і провідних спеціалістів, начальників відділів (заступників та помічників начальників), старших офіцерів, офіцерів, можуть атестуватися за спеціальністю «Організація і управління фармацією».

4. Військовим провізорам-організаторам до стажу роботи за спеціальністю «Організація і управління фармацією» зараховується період навчання в клінічній ординатурі та ад’юнктурі (аспірантурі), докторантурі за будь-якою спеціальністю.

5. Провізори, які проходять службу (працюють) на посадах в органах управління охороною здоров’я, можуть атестуватися за спеціальністю «Організація і управління фармацією» або за провізорською спеціальністю.

6. Кваліфікація провізора-спеціаліста та спеціаліста з вищою немедичною освітою на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії з конкретної спеціальності під час проведення їх атестації визначається атестаційною комісією за трьома кваліфікаційними категоріями з урахуванням таких вимог:

друга кваліфікаційна категорія - стаж роботи за певною спеціальністю не менше ніж 5 років, необхідна теоретична та практична підготовка за своєю спеціальністю;

перша кваліфікаційна категорія - стаж роботи за певною спеціальністю не менше ніж 7 років, необхідна за програмою теоретична та практична підготовка за своєю та суміжними спеціальностями;

вища кваліфікаційна категорія - стаж роботи за певною спеціальністю не менше ніж 10 років, висока теоретична та практична професійна підготовка.

V. Порядок складання іспитів та прийняття рішення атестаційною комісією

1. Професіонали (провізори, особи з вищою немедичною освітою) та фахівці, які виявили бажання пройти атестацію на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії, за два місяці до закінчення терміну дії посвідчення подають до атестаційної комісії такі документи:

1) рапорт (заяву);

2) копії диплома, трудової книжки, сертифіката лікаря-спеціаліста або посвідчення про наявність кваліфікаційної категорії (за наявності), свідоцтво про складання іспиту після закінчення передатестаційного циклу (для професіоналів);

3) атестаційний листок встановленої форми;

4) копію свідоцтва про проходження підвищення кваліфікації (спеціалізація, тематичне вдосконалення) в закладах (підрозділах) підвищення кваліфікації (для фахівців);

5) звіт про роботу за останні три роки, затверджений начальником закладу охорони здоров?я (керівником органу, структурного підрозділу), з аналізом показників професійної та службової діяльності.

2. Протокол з рішенням атестаційної комісії затверджується в десятиденний строк наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Днем присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії вважається день затвердження наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України рішення атестаційної комісії про її присвоєння (підтвердження).

3. Атестаційна комісія веде протоколи своїх засідань, до яких додаються копії наказів про присвоєння кваліфікаційних категорій. На кожного військовослужбовця, працівника, якого атестують, комісія оформлює атестаційну справу, до якої долучаються документи, перелічені в пункті 1 цього розділу, і витяг із протоколу засідання комісії.

4. У разі незгоди професіонала (фахівця) з результатом атестації він може оскаржити рішення атестаційної комісії в порядку, установленому чинним законодавством.

5. Інші питання з присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій військовослужбовцям та працівникам Державної прикордонної служби України у сфері охорони здоров’я вирішуються відповідно до законодавства.

Начальник
Управління взаємодії
з Державною прикордонною
службою України




С. Рябий



Додаток 1
до Інструкції про порядок атестації
на присвоєння (підтвердження)
кваліфікаційних категорій
військовослужбовцям та працівникам
Державної прикордонної служби
України у сфері охорони здоров’я
(пункт 1 розділу II)

ОСОБИСТЕ ОСВІТНЄ ПОРТФОЛІО
З РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОХОДЖЕННЯ БЕЗПЕРЕРВНОГО ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ

Прізвище, ім’я, по батькові ______________________________________________________

Місце роботи _________________________________________________________________

Займана посада _______________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

№ з/п

Вид діяльності

Місце проведення

Дата/ тривалість

Кількість балів

Відомості щодо персональних досягнень

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

______________________________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)

______________________
(підпис)

______________________________________________
(керівник закладу охорони здоров’я)

______________________
(підпис)

М.П.

Начальник
Управління взаємодії
з Державною прикордонною
службою України




С. Рябий



Додаток 2
до Інструкції про порядок атестації
на присвоєння (підтвердження)
кваліфікаційних категорій
військовослужбовцям та працівникам
Державної прикордонної служби
України у сфері охорони здоров’я
(пункт 2 розділу II)

ПЕРЕЛІК
посад і спеціальностей у закладах охорони здоров’я та підрозділах медичного забезпечення Державної прикордонної служби України, за якими професіоналам може присвоюватися кваліфікаційна категорія

№ з/п

Найменування посад

Найменування спеціальностей

I. Центри, госпіталі, поліклініки, медико-санітарні частини, поліклінічні відділення, кабінети, пересувні кабінети (рентгенівські, стоматологічні, мобільні лікувально-діагностичні комплекси), санаторії, центри оздоровлення та відпочинку

1

Начальник центру, госпіталю, поліклініки, медико-санітарної частини, санаторію, групи

Організація і управління охороною здоров'я

2

Заступник начальника госпіталю (санаторію, центру оздоровлення та відпочинку) з медичної частини

Організація і управління охороною здоров'я (або лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу)

3

Головний хірург

Хірургія

4

Головний терапевт

Терапія

5

Головний невропатолог

Неврологія

6

Головний психіатр

Психіатрія

7

Провідний кардіолог

Кардіологія

8

Провідний фізіотерапевт

Фізіотерапія

9

Провідний хірург

Хірургія

10

Провідний ортопед-травматолог

Ортопедія і травматологія

11

Провідний терапевт

Терапія

12

Провідний фтизіатр

Фтизіатрія

13

Начальник відділу (відділення) медичного постачання, аптеки, фармацевтичного відділу, заступник начальника відділу (відділення) медичного постачання, аптеки

Організація та управління фармацією

14

Провізор

Загальна фармація

15

Провізор-аналітик

Аналітично-контрольна фармація

16

Начальник аптечного складу

Загальна фармація

17

Начальник приймального відділення

Терапія, хірургія

18

Начальник, завідувач, лікар-спеціаліст кабінету

Лікарська спеціальність за профілем підрозділу

19

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки гінекології, гінекологічного відділення

Акушерство і гінекологія

20

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки отоларингології, отоларингологічного відділення

Отоларингологія

21

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки офтальмології, офтальмологічного відділення

Офтальмологія

22

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки (відділення) судинної хірургії

Хірургія серця і магістральних судин

23

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки ушкоджень, травматологічного відділення, відділення реконструктивно-відновлювальної хірургії

Ортопедія і травматологія

24

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки абдомінальної хірургії та гастроентерології, відділення абдомінальної хірургії, гастроентерологічного відділення

Хірургія, гастроентерологія

25

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки нейрохірургії та неврології, неврологічного, нейрохірургічного відділення

Нейрохірургія, неврологія

26

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки урології та нефрології, урологічного, нефрологічного відділення

Урологія, нефрологія

27

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки пульмонології, відділення торакальної хірургії, пульмонологічного відділення

Пульмонологія, хірургія, торакальна хірургія

28

Начальник клініки внутрішніх хвороб

Лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу

29

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки кардіології, кардіологічного відділення

Кардіологія

30

Начальник, старший ординатор, ординатор, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст клініки, відділення реанімації та інтенсивної терапії

Анестезіологія або лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу

31

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки щелепно-лицевої хірургії і стоматології, відділення щелепно-лицевої хірургії і стоматології, стоматологічного відділення

Стоматологія, хірургічна стоматологія, ортопедична стоматологія

32

Начальник стоматологічної поліклініки

Стоматологія, хірургічна стоматологія, ортопедична стоматологія

33

Начальник ортопедичного відділення

Ортопедична стоматологія

34

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст зубопротезної лабораторії

Ортопедична стоматологія

35

Начальник операційного відділення

Хірургія

36

Начальник, старший ординатор, ординатор хірургічного відділення

Хірургія

37

Начальник, старший ординатор, ординатор, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст відділення "штучна нирка"

Трансфузіологія, анестезіологія

38

Начальник, старший ординатор, ординатор відділення порожнинної хірургії

Хірургія

39

Начальник, старший ординатор, ординатор, лікар-хірург серцево-судинний кардіохірургічного відділення

Хірургія серця і магістральних судин

40

Начальник, старший ординатор, ординатор відділення гнійної хірургії

Хірургія

41

Начальник, старший ординатор, ординатор онкологічного відділення

Онкологія, онкохірургія

42

Начальник, старший ординатор, ординатор відділення термічних уражень

Комбустіологія

43

Начальник, старший ординатор, ординатор відділення невідкладної хірургії

Хірургія

44

Начальник, старший ординатор, ординатор проктологічного відділення

Проктологія

45

Начальник, старший ординатор, ординатор, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст відділення екстракорпоральної детоксикації

Урологія, хірургія, анестезіологія

46

Начальник, старший ординатор, ординатор, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст відділення переливання крові

Трансфузіологія

47.

Начальник, старший ординатор, ординатор терапевтичного відділення, відділення тимчасової госпіталізації

Терапія

48

Начальник, старший ординатор, ординатор відділення кардіореабілітації

Кардіологія

49

Начальник, старший ординатор, ординатор гематологічного відділення

Гематологія

50

Начальник, старший ординатор, ординатор, лікар відділення народної та нетрадиційної медицини

Народна та нетрадиційна медицина

51

Начальник, старший ординатор, ординатор ендокринологічного відділення

Ендокринологія

52

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки психіатрії, психіатричного, психоневрологічного відділення

Психіатрія

53

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки шкірно-венерологічних хвороб, шкірно-венерологічного відділення

Дерматовенерологія

54

Начальник, старший ординатор, ординатор клініки інфекційних хвороб, інфекційного відділення

Інфекційні хвороби

55

Начальник, старший ординатор, ординатор туберкульозного відділення

Фтизіатрія

56

Начальник, старший ординатор, ординатор, лікар-спеціаліст відділення лікарсько-льотної експертизи

Авіаційна та космічна медицина, лікарська спеціальність за профілем

57

Начальник, старший ординатор, ординатор відділення відновлювального лікування

Лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу

58

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст лабораторії інфекційної імунології

Лабораторна імунологія, імунологія

59

Начальник фізіотерапевтичного відділення

Фізіотерапія

60

Начальник, старший ординатор, ординатор, лікар-спеціаліст відділення функціональної діагностики

Функціональна діагностика

61

Начальник, старший ординатор, ординатор, старший лікар-спеціаліст ендоскопічного відділення, відділення ендоскопічної діагностики та хірургії

Ендоскопія, хірургія

62

Начальник, старший ординатор, ординатор, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст рентгенологічного відділення (кабінету)

Рентгенологія

63

Начальник відділення комп'ютерної томографії та магніторезонансної діагностики

Радіологія, рентгенологія

64

Начальник кабінету з ультразвукової діагностики

Ультразвукова діагностика

65

Начальник, заступник начальника, старший лікар-лаборант, лікар-лаборант лабораторії, лабораторного відділення, центру

Клінічна лабораторна діагностика, бактеріологія, паразитологія, мікробіологія і вірусологія, клінічна імунологія за профілем посади

66

Начальник відділення лікувальної фізкультури, лікар з лікувальної фізкультури, лікар з лікувальної фізкультури і спортивної медицини

Лікувальна фізкультура, лікувальна фізкультура і спортивна медицина

67

Начальник, старший ординатор, ординатор спеціального лікувального відділення

Лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу

68

Начальник, старший ординатор, ординатор медичного відділення

Лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу

69.

Начальник лікувального корпусу

Лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу

70

Начальник санаторно-курортного відділення

Лікарська спеціальність за профілем структурного підрозділу

71

Начальник медичного пункту центру оздоровлення, будинку відпочинку

Терапія, загальна практика - сімейна медицина

72

Начальник, лікар-спеціаліст, начальник лабораторії, санітарно-епідеміологічного підрозділу

Медико-профілактична спеціальність за профілем

73

Начальник, заступник начальника, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст патолого-анатомічного відділення, лабораторії, відділу, центральної патолого-анатомічної лабораторії

Патологічна анатомія

74

Начальник, лікар-спеціаліст пересувного стоматологічного кабінету

Стоматологія, терапевтична стоматологія, хірургічна стоматологія

75

Начальник, лікар-спеціаліст пересувного рентгенологічного кабінету

Рентгенологія

76

Начальник, лікар-спеціаліст пересувного кабінету (мобільного лікувально-діагностичного комплексу)

Терапія, загальна практика - сімейна медицина

77

Начальник поліклінічного відділення

Терапія, загальна практика - сімейна медицина

II. Пересувні санітарно-епідеміологічні загони, стаціонарні санітарно-епідеміологічні загони, лабораторії

1

Начальник, заступник начальника загону

Організація і управління охороною здоров'я

2

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст, лікар-лаборант-гігієніст відділу, відділення, групи лабораторії радіології і токсикології

Гігієна праці, радіаційна гігієна, лабораторні дослідження хімічних факторів навколишнього середовища, лабораторні дослідження фізичних факторів навколишнього середовища

3

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст токсикологічного відділу, лабораторії, відділення, групи

Гігієна праці, лабораторні дослідження хімічних факторів навколишнього середовища

4

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст радіологічного відділу, лабораторії, відділення, групи

Гігієна праці, радіаційна гігієна, лабораторні дослідження факторів навколишнього середовища

5

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст відділу, відділення, групи гігієни праці

Загальна гігієна, гігієна праці

6

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст санітарно-епідеміологічного, епідеміологічного відділу, групи, лабораторії, відділення

Епідеміологія, бактеріологія, вірусологія, паразитологія

7

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу, лабораторії, відділення, групи

Загальна гігієна, гігієна праці, комунальна гігієна

8

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст бактеріологічного, мікробіологічного відділу, лабораторії, відділення, групи

Бактеріологія, мікробіологія

9

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст відділу, лабораторії, відділення особливо небезпечних інфекцій

Епідеміологія, бактеріологія, вірусологія, паразитологія, інфекційні хвороби

10

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст дезінфекційного відділу, відділення, групи

Дезінфекційна справа

11

Лікар-спеціаліст санітарно-епідеміологічного загону

Медико-профілактична спеціальність за профілем

12

Лікар-лаборант-імунолог

Лабораторна імунологія

13

Лікар-лаборант-гігієніст

Лабораторна діагностика факторів навколишнього середовища

14

Начальник, завідувач, лікар-спеціаліст лабораторії полімеразної ланцюгової реакції

Бактеріологія, вірусологія

III. Структури медичного постачання

1

Начальник, заступник начальника, старший помічник, помічник начальника складу, бази

Провізорська спеціальність за профілем

2

Старший офіцер, офіцер

Провізорська спеціальність за профілем

IV. Військово-лікарські і лікарсько-льотні комісії, станції переливання крові

1

Голова - лікар-експерт, заступник голови - лікар-експерт

Організація і управління охороною здоров'я або будь-яка лікарська спеціальність

2

Лікар-спеціаліст, лікар

Авіаційна та космічна медицина, лікарська спеціальність за профілем

3

Начальник, заступник начальника центру крові, станції переливання крові

Трансфузіологія, хірургія, гематологія

4

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст відділення заготовки та консервування крові

Трансфузіологія, хірургія

5

Начальник відділення компонентів та препаратів крові

Трансфузіологія, хірургія, клінічна лабораторна діагностика

6

Начальник, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст лабораторного відділення

Імунологія, бактеріологія, вірусологія, паразитологія, клінічна лабораторна діагностика за профілем

7

Начальник аптеки станції переливання крові

Провізорська спеціальність за профілем

V. Служба (відділ, сектор, відділення, група) охорони здоров'я (медичного забезпечення) (територіальних органів, органів охорони державного кордону, загонів морської охорони, навчальних закладів, органів забезпечення)

1

Начальник, заступник начальника, офіцер служби (відділу, сектору, відділення, групи) охорони здоров'я (медичного забезпечення)

Організація і управління охороною здоров'я, загальна практика - сімейна медицина

2

Начальник, лікар відділення, медико-санітарної частини, медичного пункту

Організація і управління охороною здоров'я, загальна практика - сімейна медицина, терапія, хірургія

3

Начальник медичного кабінету, лабораторії

Лікарська спеціальність за профілем підрозділу

4

Начальник, заступник начальника аптеки

Провізорська спеціальність за профілем

5

Старший ординатор, ординатор, старший лікар-спеціаліст, лікар-спеціаліст, лікар

Лікарська спеціальність за профілем підрозділу

6

Лікар-психофізіолог

Психофізіологія

7

Лікар з авіаційної медицини

Авіаційна та космічна медицина

VI. Управління охорони здоров'я Адміністрації Державної прикордонної служби України

1

Заступник директора департаменту - начальник управління, начальник, заступник начальника

Організація і управління охороною здоров'я

2

Головний державний санітарний лікар

Організація і управління охороною здоров'я

3

Начальник, заступник начальника, заступник начальника відділу - головний державний санітарний лікар, старший офіцер, офіцер відділу, відділення, сектору, служби, групи

Організація і управління охороною здоров'я або лікарська (провізорська) спеціальність за профілем підрозділу

4

Головний спеціаліст, спеціаліст 1 категорії, спеціаліст

Організація і управління охороною здоров'я (фармацією)

Начальник
Управління взаємодії
з Державною прикордонною
службою України




С. Рябий



Додаток 3
до Інструкції про порядок атестації
на присвоєння (підтвердження)
кваліфікаційних категорій
військовослужбовцям та працівникам
Державної прикордонної служби
України у сфері охорони здоров’я
(пункт 2 розділу II)

ПЕРЕЛІК
посад і спеціальностей у закладах охорони здоров’я та підрозділах медичного забезпечення Державної прикордонної служби України, за якими фахівцям може присвоюватися кваліфікаційна категорія

№ з/п

Найменування посад

Найменування спеціальностей

1

Фельдшер усіх найменувань (крім фельдшерів станцій (відділень) швидкої та невідкладної медичної допомоги та центрів екстреної медичної допомоги)

Лікувальна справа

2

Фельдшер з медицини невідкладних станів

Лікувальна справа (швидка та невідкладна медична допомога)

3

Фельдшер санітарний, інструктор-дезінфектор, помічник лікаря санітарно-гігієнічного профілю всіх найменувань

Медико-профілактична справа

4

Фельдшер із санітарної освіти, інструктор із санітарної освіти

Санологія

5

Фельдшер-лаборант, лаборант, технолог з лабораторної діагностики лабораторій (центрів, відділів, відділень) закладів охорони здоров’я всіх найменувань (крім патолого-анатомічних, судово-медичних, бактеріологічних)

Лабораторна справа (клініка)

6

Фельдшер-лаборант та лаборант усіх найменувань, лаборант з контролю дезінфекції лабораторій (відділів, відділень) санітарно-епідеміологічних закладів та бактеріологічних лабораторій (відділів, відділень) закладів охорони здоров’я

Лабораторна справа (гігієна)

7

Фельдшер-лаборант та лаборант патолого-анатомічних бюро (центрів, відділів, відділень), судово-медичних бюро (відділів, відділень)

Лабораторна справа (патологія)

8

Акушерка

Акушерська справа

9

Головна медична сестра

Сестринська справа

10

Сестра медична усіх найменувань (крім сестер медичних операційних та сестер медичних - анестезистів), інструктор з трудової терапії, інструктор з лікувальної фізкультури, оптометрист, технік-ортезист-гіпсовиливальник

Сестринська справа

11

Сестра медична операційна, сестра медична - анестезист

Сестринська справа (операційна)

12

Статистик медичний

Медична статистика

13

Рентгенлаборант, технолог з рентгенологічної діагностики

Рентгенологія

14

Лікар зубний, помічник лікаря-стоматолога, гігієніст зубний, асистент лікаря-стоматолога

Стоматологія

15

Технік зубний

Ортопедична стоматологія

16

Завідувач (начальник) фармацевтичного (аптечного) закладу, заступник з числа фармацевтів (завідувача, начальника), фармацевт, лаборант

Фармація

Начальник
Управління взаємодії
з Державною прикордонною
службою України




С. Рябий



вгору