Документ z0093-21, чинний, поточна редакція — Прийняття від 30.12.2020
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 05.02.2021. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

30.12.2020  № 873


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 січня 2021 р.
за № 93/35715

Про затвердження Порядку моніторингу забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, огляду технічних та інших засобів реабілітації та оцінки якості надання послуг особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі

Відповідно до пункту 54 Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року № 238), НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок моніторингу забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, огляду технічних та інших засобів реабілітації та оцінки якості надання послуг особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства соціальної політики України від 23 березня 2017 року № 457 «Про затвердження Порядку огляду виданих технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечені особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, інші особи», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 18 квітня 2017 року за № 508/30376.

3. Директорату соціального захисту прав осіб з інвалідністю (Полякова О.Ю.) забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Музиченка В.В.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр

М. Лазебна

ПОГОДЖЕНО:

Генеральний Секретар Громадської спілки
«Всеукраїнське громадське об’єднання
«Національна Асамблея людей
з інвалідністю України»

Голова Спільного представницького органу
об’єднань профспілок

Керівник Секретаріату
Спільного представницького органу
сторони роботодавців на національному рівні

Уповноважений Президента України
з прав людей з інвалідністю

Урядовий уповноважений
з прав осіб з інвалідністю





В. Назаренко


Г.В. Осовий



Р. Іллічов


В.М. Сушкевич


Т. Баранцова



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
соціальної політики України
30 грудня 2020 року № 873


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 січня 2021 р.
за № 93/35715

ПОРЯДОК
моніторингу забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, огляду технічних та інших засобів реабілітації та оцінки якості надання послуг особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі

I. Загальні положення

1. Цим Порядком визначається механізм проведення моніторингу забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, огляду технічних та інших засобів реабілітації та оцінки якості надання послуг особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі.

2. Моніторинг забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (далі - ТЗР) та оцінка якості надання послуг (в тому числі послуг з ремонту ТЗР, а також з підбору, адаптації, освоєння зазначених засобів) особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю, іншій особі за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 (зі змінами) (далі - моніторинг) - це комплекс заходів зі збору, узагальнення та аналізу інформації про стан забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб (далі - користувачі) ТЗР і наданих їм послуг за рахунок коштів державного бюджету, досвіду взаємодії користувачів з державними органами та підприємствами, що відповідають Кваліфікаційним вимогам до підприємств усіх форм власності - кандидатів на виготовлення, постачання, ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації, затвердженим наказом Міністерства соціальної політики від 09 серпня 2016 року № 871, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02 вересня 2016 року за № 1211/29341 (далі - кваліфікаційні вимоги).

Моніторинг проводиться з метою:

оцінювання поточних результатів;

виявлення труднощів, визначення та вирішення в межах компетенції проблем і надання Мінсоцполітики рекомендацій для їх усунення;

удосконалення системи забезпечення ТЗР, надання послуг.

3. Моніторинг проводиться структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах рад (далі - органи соціального захисту населення), Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю (далі - Фонд), територіальними відділеннями Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі - відділення Фонду) постійно чи періодично.

4. Моніторинг проводиться шляхом:

автоматизованого узагальнення, оброблення, співставлення та аналізу даних, наявних в Централізованому банку даних з проблем інвалідності (далі - ЦБІ);

автоматизованого опитування в ЦБІ через електронний кабінет особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (далі - електронний кабінет особи) та/або їхніх законних представників або представників, що діють на підставі довіреності, оформленої в установленому законодавством порядку або інших онлайн-сервісах Мінсоцполітики, опитування користувачів та/або їхніх законних представників або представників, що діють на підставі довіреності, оформленої в установленому законодавством порядку за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку, аналізу та узагальнення письмових та усних звернень користувачів та/або їхніх законних представників або представників, що діють на підставі довіреності, оформленої в установленому законодавством порядку до органів соціального захисту населення, Фонду, відділень Фонду, Національної соціальної сервісної служби, її територіальних відділень з питань забезпечення та якості ТЗР; огляду ТЗР.

II. Автоматизоване узагальнення, оброблення, співставлення та аналіз даних

1. Автоматичне узагальнення, оброблення, співставлення та аналіз проводиться наростаючим підсумком і включає відомості щодо користувачів, які перебувають на обліку для забезпечення ТЗР, набули право на їх отримання, були чи не були ними забезпечені у відповідному бюджетному році, враховуючи:

суми фінансування напрямків, ТЗР (план, факт, співвідношення);

кількість укладених та оплачених договорів (їх своєчасність укладення);

суми сплачених коштів, у тому числі в розрізі напрямків (план, факт, співвідношення);

кількість виданих направлень на забезпечення ТЗР;

кількість виданих ТЗР, строк від дати звернення за ТЗР до дати його отримання;

кількість виплачених компенсацій вартості за самостійно придбані ТЗР, строк від дати звернення за зазначеною компенсацією до дати її виплати;

кількість звернень за послугами з ремонту ТЗР, з підбору, адаптації, освоєння зазначених засобів, а також тривалість надання таких послуг;

кількість відмов у забезпеченні ТЗР;

кількість відмов у виплаті компенсацій вартості за самостійно придбані ТЗР;

кількість відмов у підборі, адаптації, освоєнні зазначених засобів.

2. Автоматизоване узагальнення, оброблення, співставлення та аналіз проводиться щомісяця, до 20-го числа місяця, наступного за звітним періодом в розрізі органів соціального захисту населення та підприємств, що відповідають кваліфікаційним вимогам:

1) на місцевому рівні - органами соціального захисту населення;

2) на регіональному рівні - регіональними органами соціального захисту, відділеннями Фонду;

3) на центральному рівні - Фондом.

3. Форми автоматизованого узагальнення, оброблення, співставлення та аналізу даних визначаються Мінсоцполітики та доводяться до виконавців у ЦБІ.

III. Автоматизоване опитування

1. Автоматизоване опитування проводиться за допомогою заповнення користувачами та/або їхніми законними (уповноваженими) представниками анкет в електронному кабінеті особи або інших онлайн-сервісах Мінсоцполітики.

Всі дані щодо результатів автоматизованого опитування вносяться до ЦБІ в особову електронну картку особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (далі - особова картка особи).

За результатами автоматизованого опитування може проводитись огляд виданих користувачам ТЗР (далі - огляд).

IV. Опитування за допомогою телекомунікаційного зв’язку

1. Для організації проведення опитування за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку використовуються контактні дані та інформація щодо забезпечення ТЗР користувачів, що містяться в ЦБІ.

2. Опитування користувачів та/або їхніх законних представників або представників, що діють на підставі довіреності, оформленої в установленому законодавством порядку за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку здійснюється відділеннями Фонду, державною установою «Урядовий контактний центр» протягом року обсягом не менше 10 відсотків від загальної чисельності користувачів, яким у минулому році було видано ТЗР за рахунок коштів державного бюджету, шляхом анкетування за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Для проведення опитування за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку користувачі обираються сервісом проведення опитування з ЦБІ автоматично.

У разі відмови, дострокового повернення, а також після здійснення ремонту або заміни ТЗР, опитування проводиться обов’язково.

3. Всі дані щодо результатів опитування за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку вносяться до ЦБІ в особову електронну картку особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (далі - особова картка особи).

4. За результатами опитування за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку, звернень користувачів або у разі виявлення фактів продажу користувачами ТЗР може проводитись огляд.

V. Аналіз та узагальнення письмових та усних звернень

1. Опитування користувачів та/або їхніх законних представників або представників, що діють на підставі довіреності, оформленої в установленому законодавством порядку, які протягом року звернулися з письмовими та усними зверненнями з питань забезпечення та якості ТЗР, здійснюється органами соціального захисту населення, Фондом, відділеннями Фонду, державною установою «Урядовий контактний центр» шляхом анкетування за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

2. За результатами опрацювання письмових та усних звернень користувачів щодо строків забезпечення та якості ТЗР та з метою перевірки наявності таких засобів у користувачів може проводитись вибірковий огляд виданих ТЗР.

VI. Огляд ТЗР

1. Огляд є процедурою із встановлення відповідності інформації щодо ТЗР, внесеній до ЦБІ, технічній документації до виробів, інформації щодо технічних характеристик виробів у відкритих джерелах, визначення можливості подальшого використання ТЗР або комплектувальних виробів до них, факту відсутності ТЗР у користувача.

2. Огляд проводиться групою з проведення огляду виданих ТЗР (далі - Група) у складі представників органів соціального захисту населення, відділень Фонду.

До роботи Групи можуть залучатися представники громадськості (за згодою) та інші фахівці (експерти) у сфері охорони здоров’я та протезування (за згодою), у тому числі і в режимі відеоконференції.

Персональний склад Групи у відповідній адміністративно-територіальній одиниці затверджується наказом органу соціального захисту населення.

Група виїжджає для проведення огляду, попередньо узгодивши час і місце із користувачем та/або його законним (уповноваженим) представником.

За результатами огляду складається відповідний акт огляду виданих ТЗР, якими забезпечені користувачі (далі - Акт огляду), за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.

3. Під час огляду ТЗР:

зазначаються конкретні характеристики отриманого користувачем ТЗР (назва, модель, унікальний серійний номер ТЗР, шифр, код, вартість тощо);

описуються проблеми функціонування чи недоліки ТЗР, технічний стан, наявність ознак використання ТЗР, стан зносу ТЗР та комплектувальних виробів до нього;

проводиться фотозйомка, відеозйомка ТЗР;

встановлюються відповідність ТЗР та комплектувальних виробів до нього характеристикам, внесеним до ЦБІ, технічній документації до виробів, інформації щодо технічних характеристик виробів у відкритих джерелах.

Про факти невідповідності ТЗР та комплектувальних виробів до нього характеристикам, внесеним до ЦБІ, технічній документації до виробів, інформації щодо технічних характеристик виробів у відкритих джерелах керівник Групи повідомляє Мінсоцполітики.

4. Якщо під час огляду встановлюються невідповідність унікального серійного номера ТЗР унікальному серійному номеру у ЦБІ, ознаки зміни унікального серійного номера, відсутність ТЗР у користувача, то ним надаються пояснення, що зазначаються в Акті огляду.

Якщо користувач та/або його законний (уповноважений) представник відмовляється надати пояснення стосовно невідповідності унікального серійного номера ТЗР унікальному серійному номеру у ЦБІ, ознак зміни унікального серійного номера, відсутності ТЗР, про це зазначається в Акті огляду.

У разі встановлення факту відсутності ТЗР та/або ненадання його Групі для огляду протягом 10 робочих днів, або виявлення фактів продажу ТЗР, зміни унікального серійного номера ТЗР користувачу та/або його законному представнику повідомляється про втрату ним можливості повторного забезпечення ТЗР за рахунок коштів державного бюджету на визначений законодавством строк, про що зазначається в Акті огляду.

5. У разі відсутності користувача складається акт (у довільній формі) про його відсутність за фактичним місцем проживання (перебування).

Керівник Групи не пізніше ніж через три робочі дні з дати складання акта про відсутність за фактичним місцем проживання (перебування) доводить до відома користувача та/або його законного (уповноваженого) представника листом із повідомленням про необхідність невідкладного інформування про час і місце проведення огляду.

Після одержання від користувача та/або його законного (уповноваженого) представника інформації про час і місце огляду Групою у погоджений час проводиться огляд відповідно до вимог пунктів 1-7 цього розділу.

Якщо користувач та/або його законний (уповноважений) представник у місячний строк від дати одержання листа не надав інформацію про час і місце огляду, керівник Групи не пізніше ніж через десять робочих днів від дати закінчення місячного строку інформує про це Мінсоцполітики.

Повторне забезпечення ТЗР користувачів, які були відсутні за фактичним місцем проживання (перебування) та не надали інформації про час і місце огляду, здійснюється після проведення огляду ТЗР.

6. Акт огляду складається у двох примірниках і підписується всіма членами Групи.

Один примірник Акта огляду надається користувачу, у другому примірнику користувач підтверджує особистим підписом факт ознайомлення з Актом огляду та одержання його примірника. Електронна копія Акта огляду завантажується до особової картки особи в ЦБІ.

Факт відмови користувача та/або його законного (уповноваженого) представника засвідчити особистим підписом отримання примірника Акта огляду зазначається в усіх примірниках Акта огляду.

Користувач та/або його законний (уповноважений) представник має право надати зауваження щодо огляду або висловити інші пропозиції, які підлягають обов’язковому внесенню до Акта огляду.

7. Фонд формує щокварталу, до 5-го числа місяця, наступного за звітним періодом, інформацію в ЦБІ щодо результатів моніторингу за формами, визначеними Мінсоцполітики та наведеними в додатках 3-5 до цього Порядку.

Інформація за результатами аналізу даних моніторингу, актів огляду з ЦБІ щомісяця, до 20-го числа місяця, наступного за звітним періодом, надається Мінсоцполітики та оприлюднюється на сайті Фонду.

VII. Результати моніторингу

Результати аналізу моніторингу, актів огляду ТЗР використовуються:

фондом соціального захисту, відділеннями Фонду, органами соціального захисту населення в межах компетенції відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 (зі змінами);

Мінсоцполітики при формуванні та реалізації політики в частині забезпечення користувачів ТЗР.

Генеральний директор
Директорату соціального
захисту прав осіб з інвалідністю



О. Полякова



Додаток 1
до Порядку моніторингу забезпечення
технічними та іншими засобами
реабілітації, огляду технічних та інших
засобів реабілітації та оцінки якості
надання послуг особі з інвалідністю,
дитині з інвалідністю, іншій особі
(пункт 2 розділу IV)

АНКЕТА
опитування користувача

Дата проведення опитування


Прізвище


Ім’я


По батькові (за наявності)


Контактний номер телефону


Адреса фактичного місця проживання


Найменування органу соціального захисту населення


Кількість ТЗР


Назва ТЗР № 1


Унікальний серійний номер ТЗР


Рік видачі ТЗР № 1


Найменування підприємств(а),
що забезпечили(о) ТЗР № 1 / надали(о) послуги


Перелік запитань

1. Чи задоволені Ви якістю ТЗР? (так/ні**)


2. Як часто ви користуєтесь ТЗР?
Виберіть варіант відповіді зі списку:
постійно;
рідко;
не користуюсь**


3. Чому не користуєтесь або рідко користуєтесь ТЗР № 1?*
Виберіть варіант відповіді зі списку:
незадоволений якістю ТЗР**;
незручний у використанні;
не вмію користуватися;
неможливо використовувати
через фізичні особливості або фактори
навколишнього середовища;
не маю потреби у використанні


Детальний опис причини невикористання ТЗР № 1*


4. Оцініть сервіс надання послуг органом соціального захисту населення, в якому Ви обслуговуєтесь, за шкалою від 1 до 10 балів (де 1 - зовсім незадоволений, 10 - задоволений повністю)


5. Як Ви дізнались про каталог технічних та інших засобів реабілітації та перелік підприємств?
Виберіть варіант відповіді зі списку:
мені невідомо про каталог ТЗР та перелік підприємств;
від органу соціального захисту населення;
самостійно


6. Як Ви вибрали підприємство, яке забезпечило ТЗР?
Виберіть варіант відповіді зі списку:
з електронного каталогу та переліку підприємств на сайті Мінсоцполітики;
за рекомендацією органу соціального захисту населення;
за рекомендацією лікаря;
до мене звернулось підприємство з пропозицією забезпечити ТЗР;
самостійно за власними вподобаннями, в тому числі через мережу інтернет


7. Оцініть сервіс надання послуг підприємств(ом), що забезпечило ТЗР № 1, до моменту видачі ТЗР за шкалою від 1 до 10 балів (де 1 - зовсім незадоволений, 10 - задоволений повністю)


8. Оцініть сервіс надання послуг підприємств(ом), що забезпечило ТЗР № 1, після видачі ТЗР за шкалою від 1 до 10 балів (де 1 - зовсім незадоволений, 10 - задоволений повністю)


Необхідність проведення огляду (так/ні)**


__________
* Заповнюється за потреби.
** Відмітка про огляд проставляється обов’язково при наданні відповідей про незадоволеність якістю ТЗР, відсутність ТЗР, невикористання ТЗР.




Додаток 2
до Порядку моніторингу забезпечення
технічними та іншими засобами
реабілітації, огляду технічних та інших
засобів реабілітації та оцінки якості
надання послуг особі з інвалідністю,
дитині з інвалідністю, іншій особі
(пункт 2 розділу VI)

АКТ
огляду виданих ТЗР, якими забезпечені користувачі




Додаток 3
до Порядку моніторингу забезпечення
технічними та іншими засобами
реабілітації, огляду технічних та інших
засобів реабілітації та оцінки якості
надання послуг особі з інвалідністю,
дитині з інвалідністю, іншій особі
(пункт 7 розділу VI)

ІНФОРМАЦІЯ
щодо результатів моніторингу забезпечення ТЗР, оцінки якості надання послуг користувачам

Найменування підприємства

Унікальний серійний номер ТЗР

Кількість ТЗР, якими не користуються з причини

Кількість звернень підприємства до користувачів із пропозицією забезпечення ТЗР

Середня оцінка сервісу надання послуг підприємством до видачі ТЗР

Середня оцінка сервісу надання послуг підприємством після видачі ТЗР

Загальна кількість опитаних користувачів

незадоволеності якістю

незручності у використанні

невміння користуватися

фізичних особливостей або факторів навколишнього середовища

відсутності потреби у використанні

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11


































Разом:













Додаток 4
до Порядку моніторингу забезпечення
технічними та іншими засобами
реабілітації, огляду технічних та інших
засобів реабілітації та оцінки якості
надання послуг особі з інвалідністю,
дитині з інвалідністю, іншій особі
(пункт 7 розділу VI)

ІНФОРМАЦІЯ
щодо результатів моніторингу забезпечення ТЗР, оцінки якості надання послуг користувачам в розрізі органів соціального захисту населення

Найменування органів соціального захисту населення

Кількість користувачів, яким невідомо про каталог ТЗР та перелік підприємств

Кількість користувачів, які самостійно дізнались про каталог ТЗР та перелік підприємств

Кількість користувачів, які дізнались про каталог ТЗР та перелік підприємств від органу соціального захисту населення

Кількість користувачів, які вибрали підприємство самостійно з каталогу ТЗР та переліку підприємств

Кількість користувачів, які вибрали підприємство за рекомендацією органу соціального захисту населення

Кількість користувачів, які вибрали підприємство за рекомендацією лікаря

Кількість користувачів, які вибрали підприємство за зверненням підприємства з пропозицією забезпечення ТЗР

Середня оцінка надання сервісу органом соціального захисту населення

Загальна кількість опитаних користувачів

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10































Разом:












Додаток 5
до Порядку моніторингу забезпечення
технічними та іншими засобами
реабілітації, огляду технічних та інших
засобів реабілітації та оцінки якості
надання послуг особі з інвалідністю,
дитині з інвалідністю, іншій особі
(пункт 7 розділу VI)

ІНФОРМАЦІЯ
щодо результатів огляду забезпечення ТЗР користувачів

Найменування підприємства

Унікальний серійний номер ТЗР

За результатами проведення огляду ТЗР виявлено

невідповідність ТЗР та комплектувальних виробів до них характеристикам, внесеним до ЦБІ, технічній документації до виробів, інформації щодо технічних характеристик виробів у відкритих джерелах

невідповідність унікального серійного номера ТЗР унікальному серійному номеру у ЦБІ, ознаки зміни унікального серійного номера, відсутність ТЗР у користувача

неможливість подальшого використання ТЗР

відсутність ТЗР у користувача

1

2

3

4

5

6



















Разом:









вгору