Документ z0059-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 28.12.2019
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 04.02.2020. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

28.12.2019  № 1641


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 січня 2020 р.
за № 59/34342

Про затвердження Положення про конкурсну комісію з відбору претендентів на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні

Відповідно до абзацу третього пункту 8 Положення про державні іменні стипендії найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 року № 1017, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про конкурсну комісію з відбору претендентів на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні, що додається.

2. Директорату науки (Чеберкус Д.В.) подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на Першого заступника Міністра Полюховича Ю.Ю.

Міністр

Г. Новосад

ПОГОДЖЕНО:

Міністр оборони України

Міністр внутрішніх справ України

Міністр охорони здоров’я України

Міністр культури, молоді та спорту України

Перший заступник Голови Служби безпеки України

Т.в.о. президента Національної академії наук України
академік НАН України

Президент Національної академії
мистецтв України,
академік

Президент Національної академії педагогічних
наук України

Президент Національної академії медичних
наук України

Президент Національної академії аграрних
наук України

Перший віце-президент Національної академії
правових наук України



А. Загороднюк

А. Аваков

З. Скалецька

В. Бородянський

В. Бухарєв


А.Г. Наумовець



А.В. Чебикін


В.Г. Кремень


В. Цимбалюк


Я.М. Гадзало


М.П. Кучерявенко



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
28 грудня 2019 року № 1641


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 січня 2020 р.
за № 59/34342

ПОЛОЖЕННЯ
про конкурсну комісію з відбору претендентів на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні

I. Загальні положення

1. Це Положення застосовується під час проведення конкурсного відбору претендентів на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні (далі - стипендії).

2. Терміни, використані у цьому Положенні, вжито у значеннях, наведених у Законах України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про вищу освіту», «Про запобігання корупції».

3. Конкурсна комісія з відбору претендентів на здобуття державних іменних стипендій найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні (далі - Комісія) утворюється з метою організації та проведення конкурсного відбору претендентів на таку стипендію.

4. Комісія у роботі керується Конституцією та законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, а також цим Положенням.

II. Завдання та повноваження Комісії

1. Завданням Комісії є організація та проведення об’єктивного і прозорого конкурсу з відбору претендентів на здобуття стипендій.

2. Комісія здійснює розгляд документів, що надійшли від закладів вищої освіти, наукових установ, рад молодих вчених при органах виконавчої влади, та забезпечує проведення їх перевірки на відповідність вимогам Положення про державні іменні стипендії найкращим молодим вченим для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 року № 1017.

III. Порядок формування Комісії

1. Комісія утворюється МОН у складі голови, заступника голови, секретаря та членів Комісії, які виконують свої обов’язки на громадських засадах.

2. Склад Комісії формується за поданням громадської організації «Родина Героїв «Небесної Сотні», родин Героїв Небесної Сотні (близькі родичі або уповноважені ними особи), чиїми іменами названі номінації стипендій, рад молодих вчених при органах виконавчої влади, ради молодих вчених Національної академії наук України, рад молодих вчених національних галузевих академій наук, закладів вищої освіти, а також із представників МОН.

3. Персональний склад Комісії затверджується наказом МОН.

4. Голова, заступник голови, секретар Комісії обираються шляхом відкритого голосування під час першого засідання.

IV. Права та обов’язки членів Комісії

1. Члени Комісії мають право:

1) бути ознайомленими з будь-якою інформацією та матеріалами з питань, що належать до компетенції Комісії;

2) висловлювати свої думки, пропозиції, зауваження, що додаються до протоколу засідання Комісії.

2. Члени Комісії зобов’язані:

1) дотримуватись моральних норм та правил етичної поведінки, доброчесності, сумлінності й об’єктивності під час розгляду матеріалів, поданих до Комісії;

2) бути неупередженими в прийнятті рішень;

3) письмово повідомляти голову Комісії про наявність у члена Комісії потенційного конфлікту інтересів відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» під час розгляду матеріалів, поданих до Комісії. Член Комісії, у якого є потенційний конфлікт інтересів, не бере участі у розгляді документів та за бажанням може бути присутнім на засіданні Комісії під час прийняття рішення без права голосу;

4) дотримуватись вимог цього Положення.

V. Організація роботи Комісії

1. Голова Комісії:

1) формує порядок денний засідань Комісії;

2) веде засідання Комісії, забезпечує неупереджений та об’єктивний розгляд матеріалів, що подаються до Комісії, інших питань порядку денного, ставить питання на голосування, оголошує його результати;

3) представляє Комісію у відносинах із міністерствами України, Службою безпеки України, Національною академією наук України, національними галузевими академіями наук України, до сфери управління яких належать або у віданні яких перебувають заклади вищої освіти, наукові установи, учасниками конкурсу, засобами масової інформації, громадськістю;

4) підписує протоколи засідань.

2. У разі відсутності голови Комісії його обов’язки виконує заступник голови.

3. Секретар Комісії:

1) здійснює організаційне забезпечення засідань Комісії;

2) готує матеріали, що подаються до Комісії для розгляду на засіданнях;

3) інформує членів Комісії про дату, місце та час проведення засідання;

4) веде й оформлює протоколи засідань та надає інформацію про роботу Комісії структурному підрозділу МОН, на який покладено функції із забезпечення реалізації державної політики у сфері науки, наукової та науково-технічної діяльності.

4. У разі відсутності секретаря Комісії його обов’язки виконує особа, уповноважена головою Комісії.

5. Секретар Комісії не пізніше ніж за десять календарних днів до дати проведення засідання Комісії доводить до відома її членів матеріали, що подаються на розгляд Комісії, інформацію про дату, час і місце проведення та порядок денний засідання.

6. Засідання Комісії вважається таким, що відбулось, якщо на ньому присутні не менше 2/3 її членів.

7. Рішення Комісії приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів від загальної кількості її членів. Допускається дистанційна участь члена Комісії у засіданні з використанням засобів зв’язку.

У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови Комісії.

Після закінчення голосування голова Комісії оголошує результати голосування та прийняте рішення.

8. Член Комісії, не згодний з прийнятим рішенням, може письмово висловити окрему думку з відповідного питання, яка долучається до протоколу засідання.

9. На засіданні Комісії ведеться протокол, який складається протягом одного робочого дня після його проведення та підписується головою і секретарем Комісії.

10. У протоколі зазначаються:

1) дата (день, місяць, рік) та місце проведення засідання;

2) присутні на засіданні члени Комісії;

3) секретар Комісії або особа, яка виконує його обов’язки;

4) питання, внесені до порядку денного засідання;

5) результати обговорення та голосування;

6) прийняті рішення.

11. На підставі рішення Комісії, затвердженого протоколом, МОН видає наказ про призначення стипендій та доводить його до відома керівників закладів вищої освіти та наукових установ, які належать до сфери управління міністерств України, Служби безпеки України або перебувають у віданні Національної академії наук України, національних галузевих академій наук України, претенденти від яких здобули право на отримання стипендії.

12. Наказ МОН, в якому визначено переможців конкурсу, розміщується на офіційному вебсайті МОН.

13. Організаційно-методичне забезпечення проведення засідань Комісії здійснює структурний підрозділ МОН, на який покладено функції із забезпечення реалізації державної політики у сфері науки, наукової та науково-технічної діяльності.

Генеральний директор
директорату науки


Д. Чеберкус



вгору