Документ v2610874-19, чинний, поточна редакція — Прийняття від 06.12.2019
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 11.12.2019. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

ПОСТАНОВА

06.12.2019  № 2610

Про затвердження Змін до Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії», Кодексу системи передачі, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 309, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Зміни до Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 22 квітня 2019 року № 586, що додаються.

2. Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування в офіційному друкованому виданні - газеті «Урядовий кур’єр».

Голова НКРЕКП

В. Тарасюк



ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Національної
комісії, що здійснює державне
регулювання у сферах енергетики
та комунальних послуг
06.12.2019 № 2610

ЗМІНИ
до Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління

1. Абзац тринадцятий пункту 1.2 глави 1 викласти в такій редакції:

«тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління (далі - тариф) - розмір плати в розрахунку на одиницю обсягу передачі (споживання) електричної енергії електричними мережами, обсягу відпущеної електричної енергії виробниками електричної енергії, обсягів імпорту та експорту електричної енергії, що забезпечує відшкодування суб’єкту господарювання обґрунтованих витрат на провадження діяльності з оперативно-технологічного управління ОЕС України, а також отримання прибутку.».

2. У підпункті 6 пункту 2.1 глави 2 слово «протокол» замінити словами «копію протоколу».

3. Главу 3 після пункту 3.3 доповнити новим пунктом 3.4 такого змісту:

«3.4. У разі порушення термінів подачі заяви та доданих до неї документів згідно з положеннями, передбаченими главою 3 цього Порядку, НКРЕКП має право залишити заяву без розгляду, про що НКРЕКП письмово повідомляє заявника протягом 10 робочих днів з дати реєстрації заяви.».

У зв’язку з цим пункти 3.4 - 3.6 вважати відповідно пунктами 3.5 - 3.7.

4. У главі 4:

1) пункт 4.2 викласти в такій редакції:

«4.2. НКРЕКП може ініціювати, у тому числі на підставі річної звітності та/або за зверненням заявника, встановлення тарифу як засіб державного регулювання у сфері енергетики:

1) у разі закінчення періоду, на який встановлювався тариф та його структура (або закінчення терміну врахування окремих елементів витрат у структурі тарифу);

2) у разі невиконання інвестиційної програми та/або недотримання структури тарифу, та/або надання заявником недостовірних даних, та/або помилок при розрахунку необхідного доходу;

3) у разі зміни сумарних обсягів відпущеної електричної енергії виробниками електричної енергії, обсягів імпорту, експорту електричної енергії та обсягів передачі (споживання) електричної енергії відносно врахованих при розрахунку діючого тарифу більше ніж на 5 %;

4) за результатами здійснення заходів контролю за дотриманням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 09 листопада 2017 року  № 1388 (далі - Ліцензійні умови);

5) у разі ненадання заявником звітності до НКРЕКП у терміни, встановлені нормативними актами та/або рішеннями НКРЕКП;

6) в інших випадках, передбачених нормативно-правовими актами НКРЕКП.»;

2) доповнити новим пунктом такого змісту:

«4.3. У разі прийняття рішення щодо встановлення тарифу на підставі річної звітності з урахуванням пункту 4.2 цієї глави НКРЕКП може скоригувати тариф за результатами здійснення заходів контролю за дотриманням Ліцензійних умов.».

5. У главі 5:

1) в абзаці другому підпункту 1 пункту 5.3 знак та букви «- КВ» замінити знаком та буквами «+ КВ»;

2) у пункті 5.5 слова та знак «чистого прибутку, яка сплачується до Державного бюджету України» замінити словами «прибутку на виплату дивідендів до державного бюджету».

6. У главі 6:

1) абзаци четвертий та п’ятий замінити сімома новими абзацами такого змісту:

«Wп - прогнозований обсяг передачі (споживання) електричної енергії електричними мережами, обсяг експорту електричної енергії у прогнозному році, МВт·год;

Wг - прогнозований обсяг відпущеної електричної енергії виробниками електричної енергії, обсяг імпорту електричної енергії у прогнозному році, МВт·год.

Прогнозовані обсяги передачі (споживання) електричної енергії, відпущеної електричної енергії виробниками електричної енергії, обсяги імпорту та експорту електричної енергії визначаються з урахуванням затвердженого Прогнозного балансу електроенергії об’єднаної енергосистеми України на відповідний рік, Кодексу системи передачі, інформації, наданої заявником, щодо прогнозованих та/або очікуваних фактичних (у базовому році) відповідних обсягів.

Обсяг передачі (споживання) електричної енергії складається з:

обсягу розподіленої електричної енергії, обсягу купівлі електричної енергії для компенсації технологічних витрат електричної енергії на їх розподіл електричними мережами операторів систем розподілу та обсягу електричної енергії для господарчих потреб операторів систем розподілу;

обсягу спожитої електричної енергії споживачами, приєднаними до мереж оператора системи передачі.

Обсяг відпущеної електричної енергії виробниками електричної енергії складається з обсягу відпущеної електроенергії виробниками електричної енергії з генеруючими одиницями типу В, С, D.».

7. У додатку 2:

1) пункт 2 вважати підпунктом 1.10, пункти 3 та 4 вважати відповідно  пунктами 2 та 3, підпункт 4.1 вважати підпунктом 3.1, підпункти 4.1.1 - 4.1.4 вважати відповідно підпунктами 3.1.1 - 3.1.4, підпункт 4.1.5 вважати підпунктом 3.2, пункти 5 - 8 вважати відповідно пунктами 4 - 7;

2) у графі другій:

пункт 3 та підпункт 3.1 доповнити знаком «:»;

у підпункті 3.1.4 слова «чистого прибутку» замінити словами «прибутку на виплату дивідендів до державного бюджету»;

у пункті 5 слова «Обсяг передачі електричної енергії» замінити словами, символами та знаком «Обсяг передачі (споживання) електричної енергії, обсяг експорту електричної енергії»;

у пункті 6 слова «Обсяг виробництва електричної енергії» замінити словами та знаком «Обсяг відпущеної електричної енергії виробниками електричної енергії, обсяг імпорту електричної енергії».

Заступник директора
Департаменту із регулювання
відносин у сфері енергетики



А. Огньов



вгору