Про виконання судових рішень у справі № 855/184/19
Центрвиборчком; Постанова від 02.07.20191440
Документ v1440359-19, поточна редакція — Прийняття від 02.07.2019
Виберіть формат файлу для збереження:

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 2 липня 2019 року № 1440

Про виконання судових рішень у справі № 855/184/19

До Центральної виборчої комісії 19 червня 2019 року надійшла заява Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" разом з іншими документами щодо реєстрації кандидата в народні депутати України Сальдо Володимира Васильовича, висунутого на Позачерговому XXIII з’їзді цієї політичної партії 6 червня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 182 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Відповідно до частини другої статті 76 Конституції України, частини першої статті 9 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п’яти років.

Виявлення обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом у народні депутати України, права бути обраною депутатом згідно зі статтею 9 Закону, є підставою для прийняття Центральною виборчою комісією рішення про відмову в реєстрації такого кандидата в народні депутати України.

З огляду на викладене, з метою встановлення факту відповідності Сальдо В.В. указаним вимогам Конституції України та Закону Центральна виборча комісія звернулася до Державної прикордонної служби України для отримання належної інформації.

Так, за інформацією щодо перетинання державного кордону, наданою Державною прикордонною службою України, Сальдо В.В. 10 червня 2016 року виїхав за межі України, а згідно з копією протоколу про адміністративне правопорушення від 16 грудня 2016 року № 106502 в’їхав на її територію 16 грудня 2016 року. Тобто разовий виїзд за кордон з 21 липня 2016 року до 21 липня 2017 року перевищив 90 днів.

При цьому документів, які б підтверджували виїзд Сальдо В.В. за кордон не у приватних справах, до Центральної виборчої комісії не надходило.

За результатами розгляду поданої заяви та доданих до неї документів Комісія згідно з пунктом 7 частини першої статті 60 Закону відмовила в реєстрації кандидата в народні депутати України Сальдо В.В. в одномандатному виборчому окрузі № 182 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року постановою від 24 червня 2019 року № 1265.

Не погоджуючись з постановою Комісії, Сальдо В.В. звернувся з позовною заявою до суду, в якій просив суд постанову Комісії від 24 червня 2019 року № 1265 скасувати та зобов’язати Комісію зареєструвати його кандидатом у народні депутати України.

Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2019 року в справі № 855/184/19 адміністративний позов Сальдо В.В до Центральної виборчої комісії задоволено, визнано протиправною та скасовано постанову Центральної виборчої комісії від 24 червня 2019 року № 1265 та зобов’язано Комісію зареєструвати Сальдо В.В. кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 182 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Згідно з висновком Шостого апеляційного адміністративного суду в указаній справі "перебування особи за кордоном разово більше 90 днів підряд за відсутності приватної мети виїзду на цей період, не може мати наслідком висновок про відсутність факту постійного проживання особи указаний період на території України".

За результатами розгляду апеляційної скарги Центральної виборчої комісії постановою Верховного Суду від 1 липня 2019 року в справі № 855/184/19 рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2019 року залишено без змін.

Згідно зі статтею 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання.

Частиною другою статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.

Судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ, пов’язаних із виборчим процесом, набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції. Судові рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду указаних справ набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені (частини перша, третя статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України).

Центральна виборча комісія наголошує, що згідно з позицією Верховного Суду, викладеною в постанові від 1 липня 2019 року в справі № 855/184/19, Комісія "помилково вважає свої повноваження дискреційними. Комісія не наділена повноваженнями за конкретних фактичних обставин діяти не за законом, а на власний розсуд, оскільки за наслідками перевірки поданих для реєстрації кандидатом у народні депутати України документів дійшов висновку про відсутність підстав для проведення такої реєстрації, які, як установлено судом, є необгрунтованими".

Враховуючи рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2019 року в справі № 855/184/19, залишене без змін постановою Верховного Суду від 1 липня 2019 року в указаній справі, відповідно до статті 129-1 Конституції України, частини другої статті 14, частин першої, третьої статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України, пункту 9 частини другої статті 30, частин шостої, сьомої статті 59, частин дев’ятої, десятої статті 107, частини сьомої статті 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, пунктом 6 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Зареєструвати кандидата в народні депутати України, висунутого Політичною партією "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" в одномандатному виборчому окрузі № 182 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року:

Сальдо Володимир Васильович, народився 12 червня 1956 року в селі Жовтневе Жовтневого району Миколаївської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, голова правління, Херсонська асоціація будівельників і інвесторів "Будінвестсоюз", член Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", проживає в місті Херсоні, судимість відсутня, суб’єкт висування - Політична партія "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ".

2. Внести зміни до постанови Центральної виборчої комісії від 26 червня 2019 року № 1346 "Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року" (зі змінами), доповнивши додаток 158 після позиції щодо кандидата в народні депутати України Савіної О.В., зареєстрованої в одномандатному виборчому окрузі № 182, новою позицією такого змісту:

"Сальдо Володимир Васильович, 1956 року народження, освіта вища, голова правління, Херсонська асоціація будівельників і інвесторів "Будінвестсоюз", проживає в місті Херсоні, член Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", суб’єкт висування - Політична партія "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ".

3. Цю постанову надіслати державному підприємству "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" для виготовлення контрольного примірника виборчого бюлетеня для голосування в одномандатному виборчому окрузі № 182 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року з урахуванням змін, внесених до тексту виборчого бюлетеня згідно з пунктом 2 цієї постанови, та надання його на погодження Центральній виборчій комісії.

4. Копію цієї постанови та посвідчення кандидата в народні депутати України встановленої форми видати кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 182 Сальдо В.В.

5. Цю постанову надіслати відповідному регіональному друкованому засобу масової інформації для оприлюднення у триденний строк з дня її прийняття.

6. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


Т.СЛІПАЧУК



вгору