Документ v0587905-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 17.12.2020
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 18.12.2020. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА

НАКАЗ

17.12.2020  № 587

Про затвердження Порядку приймання-передачі справ, документів та майна органів прокуратури

З метою забезпечення належної організації приймання-передачі справ, документів та майна органів прокуратури, у тому числі при звільненні та призначенні їх керівників, керуючись статтею 9 Закону України "Про прокуратуру", НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок приймання-передачі справ, документів та майна органів прокуратури, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Генеральної прокуратури України від 25.05.2017 № 155 "Про затвердження Положення про порядок приймання-передачі справ, документів та майна прокуратур".

Генеральний прокурор

І. Венедіктова



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Генерального прокурора
17 грудня 2020 року № 587

ПОРЯДОК
приймання-передачі справ, документів та майна органів прокуратури

1. Цим Порядком визначається процедура приймання-передачі справ, документів та майна (далі - приймання-передача справ) Офісу Генерального прокурора, обласних, спеціалізованих на правах обласних (далі - обласні прокуратури), місцевих (окружних), військових (спеціалізованих) на правах місцевих (окружних) (далі - місцеві (окружні) прокуратури) прокуратур при звільненні та призначенні їх керівників, а також ліквідації (реорганізації) прокуратур чи їх структурних підрозділів.

2. Приймання-передача справ при звільненні та призначенні керівників органів прокуратури організовується на підставі наказу:

1) в Офісі Генерального прокурора та обласних прокуратурах - Генерального прокурора;

2) у місцевих (окружних) прокуратурах - керівника обласної прокуратури.

2.1. У разі призначення керівником обласної прокуратури особи, яка до цього обіймала посаду керівника місцевої (окружної) прокуратури, розташованої у межах адміністративно-територіальної одиниці, що належить до територіальної юрисдикції цієї обласної прокуратури, її керівник звертається з листом до Генерального прокурора щодо уповноваження одного із заступників керівника обласної прокуратури на організацію приймання-передачі справ у відповідній місцевій (окружній) прокуратурі (далі - уповноважений заступник). У такому випадку наказ, передбачений підпунктом 2 пункту 2 цього Порядку, видається уповноваженим заступником.

2.2. Наказом про організацію приймання-передачі справ визначається дата її проведення та:

1) в Офісі Генерального прокурора - створюється комісія у складі першого заступника або заступника Генерального прокурора, який визначається головою комісії, та керівників самостійних структурних підрозділів Офісу Генерального прокурора;

2) в обласних прокуратурах - визначаються члени комісії від Офісу Генерального прокурора з перших заступників або заступників Генерального прокурора, представників підрозділу організаційно-контрольної діяльності та кадрового підрозділу Офісу Генерального прокурора.

На підставі наказу Генерального прокурора керівником обласної прокуратури видається окремий наказ, яким визначаються члени комісії від обласної прокуратури - керівники кадрового підрозділу, підрозділів організаційного та правового, матеріально-технічного, документального забезпечення, бухгалтерської служби і режимно-секретного органу. За необхідності до комісії можуть включатися керівники (працівники) інших структурних підрозділів обласної прокуратури;

3) у місцевих (окружних) прокуратурах - створюється комісія у складі першого заступника або заступника керівника обласної прокуратури, начальників кадрового підрозділу, підрозділів організаційного та правового, матеріально-технічного, документального забезпечення, бухгалтерської служби та режимно-секретного органу обласної прокуратури.

2.3. Комісії, указані у підпунктах 2, 3 пункту 2.2 цього Порядку, очолюють перший заступник або заступник керівника прокуратури вищого рівня.

3. Приймання-передача справ організовується невідкладно, але не пізніше ніж через десять днів із дня призначення (звільнення) керівника прокуратури.

4. За результатами проведення приймання-передачі справ складається акт, який готується працівниками підрозділу організаційно-контрольної діяльності (організаційного та правового забезпечення) відповідного органу прокуратури, з урахуванням положень Переліку відомостей, що становлять службову інформацію та можуть міститися в документах органів прокуратури України, затвердженого відповідним наказом Генерального прокурора.

5. В акті станом на день здійснення приймання-передачі справ наводяться відомості про:

1) укомплектованість прокуратури кадрами; кількість і перелік вакантних посад; кількість трудових книжок, які перебувають на зберіганні; кількість особових справ працівників прокуратури та архівних справ звільнених працівників;

2) наявність кримінальних проваджень (справ) із зазначенням їх номерів, правової кваліфікації кримінальних правопорушень, стислого викладу обставин таких діянь та кількості томів, зокрема тих:

- у яких обвинувальні акти або клопотання скеровано до суду, а матеріали перебувають у прокурорів, які забезпечують участь у їх розгляді судом;

- у яких здійснюється досудове розслідування та матеріали яких перебувають у прокурорів, що здійснюють процесуальне керівництво ним;

- які перебувають на вивченні, у тому числі зупинені та закриті (із зазначенням дати надходження);

3) наявність і стан зберігання речових доказів, а також схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження;

4) звернення громадян та юридичних осіб, запити і звернення народних депутатів України, комітетів Верховної Ради України, депутатів місцевих рад, адвокатські запити, запити на інформацію, які перебувають на вирішенні, із зазначенням строків їх розгляду;

5) документи, взяті на особливий контроль та контроль керівником органу прокуратури, які перебувають на виконанні (із зазначенням строків їх розгляду);

6) наявність матеріалів службових розслідувань, що перебувають у провадженні;

7) наявність у провадженні запитів про міжнародну правову допомогу, екстрадицію і перейняття кримінального провадження;

8) стан поточного діловодства та збереження документів;

9) наявність книг обліку;

10) кількість справ, що зберігаються в архівному фонді прокуратури, включаючи ті, що внесені до Національного архівного фонду;

11) наявність матеріальних цінностей, що перебувають на балансі прокуратури, у тому числі орендованих, зокрема земельних ділянок, будівель та споруд, транспортних засобів, спеціального майна, на підставі даних бухгалтерського обліку;

12) залишки відкритих асигнувань та/або коштів на реєстраційних рахунках, спеціальних реєстраційних рахунках, небюджетних рахунках, відкритих в органах Державної казначейської служби України;

13) залишки коштів у національній та іноземній валютах на рахунках у банківських установах (у тому числі на депозитних рахунках за кримінальними провадженнями (справами) та в касі органу прокуратури;

14) розшифровку статей балансу із залишками коштів на кінець звітного періоду (баланс);

15) розшифровку позабалансових рахунків;

16) кількість печаток і штампів зі зразками їх відбитків.

5.1. В актах приймання-передачі справ місцевих (окружних) прокуратур наводяться відомості, зазначені в підпунктах 1-5, 7-11, 16 пункту 5 цього Порядку.

5.2. Окремі відомості, передбачені пунктом 5 цього Порядку, можуть оформлюватися у вигляді додатків до акта.

5.3. До акта долучається також довідка начальника режимно-секретного органу або іншого спеціально уповноваженого працівника прокуратури про повернення колишнім керівником прокуратури згідно з обліковими формами секретних документів та інших матеріальних носіїв секретної інформації (далі - МНСІ). На підставі такої довідки в акті зазначається про те, що згідно з обліково-реєстраційними формами за колишнім керівником прокуратури секретні документи та інші МНСІ не обліковуються.

6. Акт підписується колишнім керівником органу прокуратури, який передає справи, керівником прокуратури, що їх приймає, а також членами комісії та у п'ятиденний строк затверджується керівником прокуратури вищого рівня.

У випадку, передбаченому пунктом 2.1 цього Порядку, акт затверджується уповноваженим заступником.

6.1. В Офісі Генерального прокурора акт складається в одному примірнику, а в обласних і місцевих (окружних) прокуратурах - у двох примірниках.

Перший примірник затвердженого акта зберігається у підрозділі організаційно-контрольної діяльності (організаційного та правового забезпечення), а другий примірник надсилається до відповідної прокуратури.

7. За наявності у колишнього керівника органу прокуратури, який передає справи, чи керівника, що їх приймає, заперечень щодо окремих положень акта вони викладаються у письмовій формі при підписанні акта та долучаються до нього. Заперечення розглядаються керівником прокуратури вищого рівня, яким у п'ятиденний строк приймається відповідне рішення.

8. У місцевих (окружних) прокуратурах, у яких забезпечення режиму секретності здійснюється безпосередньо керівником прокуратури, передача секретної документації проводиться згідно з окремим актом за результатами повної перевірки наявності МНСІ, про що вказується в акті приймання-передачі справ. При цьому строк проведення такої перевірки не повинен перевищувати двох тижнів.

8.1. У такому акті зазначається:

- підстава приймання-передачі МНСІ;

- склад комісії, члени якої повинні мати відповідну форму допуску до державної таємниці, та період її роботи;

- перелік секретних документів, інформація про сховища для їх зберігання та ключі від них, печатки, взяті на облік;

- виявлені недоліки та факти порушень законодавства про державну таємницю.

9. У разі смерті керівника органу прокуратури справи, документи і майно приймаються новопризначеним керівником цієї прокуратури або особою, яка виконує обов'язки керівника прокуратури, згідно з актом приймання.

10. У випадку відмови від підписання акта колишнім керівником прокуратури, який передає справи, або керівником, що їх приймає, чи його непідписання з інших причин членами комісії складається окремий акт, що засвідчує цей факт, який разом з актом приймання-передачі справ передається на затвердження керівнику прокуратури вищого рівня.

11. При зміні керівника обласної прокуратури за необхідності згідно з дорученням Генерального прокурора підрозділом внутрішнього аудиту та фінансового контролю Офісу Генерального прокурора здійснюється внутрішній аудит.

12. У разі ліквідації (реорганізації) самостійного структурного підрозділу органу прокуратури (окрім режимно-секретного органу) приймання-передача справ та документів проводиться за необхідності та в порядку і строки, визначені наказом керівника відповідного органу прокуратури.

В акті приймання-передачі справ та документів самостійного структурного підрозділу органу прокуратури наводяться відомості, передбачені підпунктами 2-4 та 8-9 пункту 5 цього Порядку.

12.1. У разі ліквідації (реорганізації) режимно-секретного органу прокуратури приймання-передача справ здійснюється відповідно до вимог Порядку організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2013 № 939.

13. При ліквідації (реорганізації) обласних прокуратур приймання-передача справ здійснюється згідно з вимогами цього Порядку з урахуванням вимог законодавства з питань державної реєстрації юридичних осіб, у сфері охорони державної таємниці, а також Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.10.2014 за № 1365/26142.

14. Контроль за своєчасністю і повнотою організації приймання-передачі справ при зміні керівників обласних прокуратур здійснюється підрозділом організаційно-контрольної діяльності Офісу Генерального прокурора, місцевих (окружних) прокуратур - підрозділами організаційного та правового забезпечення обласних прокуратур.

Департамент
організаційно-контрольної
діяльності, правового
та аналітичного забезпечення


{Текст взято з сайту Офісу Генерального прокурора http://www.gp.gov.ua}



вгору