Документ v0505359-20, поточна редакція — Прийняття від 20.11.2020
Виберіть формат файлу для збереження:

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 20 листопада 2020 року № 505

Про скаргу Донецької регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 17 листопада 2020 року за № 21-34-24834

До Центральної виборчої комісії 17 листопада 2020 року надійшла скарга Донецької регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя", суб’єктом оскарження в якій визначено Нікольську селищну територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області (далі - Нікольська селищна територіальна виборча комісія).

У скарзі суб’єкт звернення просить:

встановити факт систематичного порушення Нікольською селищною територіальною виборчою комісією вимог Конституції України, Виборчого кодексу України (далі - Кодекс) та законів України;

достроково припинити повноваження всього складу Нікольської селищної територіальної виборчої комісії у зв’язку із систематичним порушенням нею Конституції України, Кодексу та законів України;

встановити результати виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області (далі - Нікольський селищний голова) 25 жовтня 2020 року з урахуванням результатів волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218 шляхом здійснення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці № 140218 та повторного прийняття рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою, а також рішення про визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі.

Свої вимоги суб’єкт звернення зі скаргою обґрунтовує тим, що рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року в справі № 200/10040/20-а (залишеним без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 3 листопада 2020 року) за позовом кандидата на посаду Нікольського селищного голови Азарова П.М. визнано протиправними та скасовано постанови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії від 27 жовтня 2020 року № 29, від 28 жовтня 2020 року № 31 та № 29 (уточнюючу), відповідно до яких голосування з виборів Нікольського селищного голови на виборчій дільниці № 140218 було визнано недійсними, а Мітька В.М. визнано обраним Нікольським селищним головою. Також указаним рішенням суду Нікольську селищну територіальну виборчу комісію зобов’язано встановити результати виборів Нікольського селищного голови 25 жовтня 2020 року з урахуванням результатів волевиявлення на виборчій дільниці № 140218.

Як ідеться у скарзі, "спірна ситуація полягала у тому, що Нікольська ТВК прийняла виборчі документи від ДВК № 140218, а в подальшому виявила відсутність списків виборців і на цій підставі визнала голосування на вказаній дільниці недійсним".

При цьому "постановами Нікольської селищної територіальної виборчої комісії від 6 листопада 2020 року №№ 34 - 36 Нікольська селищна територіальна виборча комісія умисно не виконала зазначеного судового рішення, грубо порушила норми ВК України та ухвалила ідентичні постанови, які вже судом скасовані".

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року в справі № 200/10387/20-а (залишеним без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2020 року) постанови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії № 34 - 36 визнано протиправними та скасовано. Крім того, визнано протиправними та скасовано протоколи зазначеної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 140218 та про результати голосування з виборів Нікольського селищного голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі від 6 листопада 2020 року, а Нікольську селищну територіальну виборчу комісію зобов’язано встановити результати виборів Нікольського селищного голови 25 жовтня 2020 року з урахуванням результатів волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218 шляхом повторного здійснення підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці № 140218 та повторного прийняття рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою, а також рішення про визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі.

Суб’єкт звернення зі скаргою зауважує, що "Нікольська ТВК і надалі не виконує і повторні судові рішення", а її бездіяльність, "яка полягає в умисному невиконанні судових рішень порушує норми Конституції України, ВК України та законів України".

На виконання частини п’ятої статті 70 Кодексу та пункту 8.6 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192 (далі - Порядок), копію скарги надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подання письмових пояснень по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії електронною поштою 18 листопада 2020 року надійшли пояснення за підписом голови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії, з яких вбачається, що вказана виборча комісія звернулась до Центральної виборчої комісії із заявою про надання роз’яснення щодо покрокового виконання рішення судів, "адже навіть проведення перерахунку голосів в межах діючого порядку, передбаченого ст. 250 ВК України, визнано судом таким, що не відповідає вимогам законодавства".

Нікольська селищна територіальна виборча комісія повідомила, що "розуміє важливість виконання рішень судів відповідно до ст. 129-1 Конституції України та не має наміру ухилятись від їх виконання, як зазначено у скарзі. Після отримання методичної допомоги Нікольська ТВК виконає рішення судів у покроковий спосіб та визначить переможців місцевих виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області та депутатів Нікольської селищної ради Маріупольського району Донецької області".

Разом з тим 19 листопада 2020 року до Центральної виборчої комісії електронною поштою надійшли ще одні пояснення за підписом голови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії, у яких зазначено, що з незалежних від цієї комісії причин, а саме внаслідок вчинення кримінального правопорушення, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28 жовтня 2020 року за № 12020050640000262 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 158-3 Кримінального кодексу України, "склад комісії не спроможний визнати такими, що відбулись, вибори на дільниці № 140218.

Роз’яснень ЦВК з приводу даної ситуації Нікольська ТВК Маріупольського району Донецької області на своє звернення не отримала, тому вважає повідомити, що у випадку, якщо члени комісії без повторного комплекту виборчих документів визнають вибори такими, що відбулись, вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за вказаною статтею Кримінального кодексу України, тому комісія вважає за необхідне визнати голосування на виборчій дільниці № 140218 всіма виборцями незаконним на підставі п. 1 ч. 1 ст. 252 ВК України шляхом визнання всіх бюлетенів такими, що не підлягають врахуванню".

Вивчивши скаргу, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до частини другої статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (далі - Закон) Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону скарги, що стосуються виборів чи референдумів, подаються до Комісії в порядку та строки, встановлені законом про вибори чи законом про референдуми.

Порядок і строки подання та розгляду скарг, що стосуються місцевих виборів, а також вимоги до їх форми і змісту визначено розділом XI Кодексу.

Частиною другою статті 72 Кодексу, пунктом 10.3 Порядку передбачено, що перед розглядом скарги по суті виборча комісія вивчає скаргу для встановлення, чи подано її належним суб’єктом звернення зі скаргою, визначеним Кодексом; чи віднесено Кодексом розгляд скарги до повноважень виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги); чи дотримано суб’єктом звернення зі скаргою строків оскарження, встановлених Кодексом.

Відповідно до частини першої статті 65 Кодексу суб’єктом звернення до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, може бути, зокрема, політична партія (місцева організація політичної партії) - суб’єкт відповідного виборчого процесу в особі її керівника, уповноваженого представника, уповноваженої особи політичної партії (місцевої організації політичної партії) чи іншої особи, уповноваженої рішенням центрального керівного органу політичної партії (керівного органу місцевої організації політичної партії).

Згідно з частинами першою, шостою, сьомою статті 66 Кодексу, пунктом 4.1, підпунктами 4, 6 пункту 4.3 Порядку скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом двох днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій указаної статті Кодексу. Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією.

Таким чином, скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою з дотриманням установленого Кодексом строку.

Досліджуючи питання, чи належить розгляд поданої скарги до повноважень Центральної виборчої комісії (належний суб’єкт розгляду скарги), Комісія зазначає, що згідно з пунктом 2 частини третьої статті 65 Кодексу та підпунктом 1 пункту 3.1 Порядку до Центральної виборчої комісії може бути оскаржено бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів.

Зі змісту скарги вбачається, що суб’єкт звернення по суті оскаржує бездіяльність Нікольської селищної територіальної виборчої комісії щодо виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року в справі № 200/10387/20-а (залишене без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2020 року) та невстановлення результатів виборів Нікольського селищного голови та депутатів Нікольської селищної ради Маріупольського району Донецької області (далі - Нікольська селищна рада) з урахуванням волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218.

Отже, Центральна виборча комісія констатує, що є належним суб’єктом розгляду скарги Донецької регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" і скарга підлягає розгляду по суті.

Розглянувши скаргу, а також наявні в Комісії матеріали, Центральна виборча комісія зазначає.

Організація і проведення місцевих виборів здійснюються згідно з положеннями Кодексу.

Частиною п’ятою статті 253 Кодексу передбачено, що протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інші документи дільничної виборчої комісії передаються відповідній територіальній виборчій комісії на її засіданні членами дільничної виборчої комісії, які здійснювали транспортування виборчої документації.

Згідно з частиною третьою статті 254 Кодексу на засіданні територіальної виборчої комісії голова територіальної виборчої комісії або визначений ним член комісії приймає запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій, розпечатує їх та оголошує зміст протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях, а також приймає запечатані пакети з іншими виборчими документами, передбаченими частиною десятою статті 251 Кодексу. Час прийняття територіальною виборчою комісією протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, перелік прийнятих виборчих документів і занесені до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці відомості фіксуються у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

Під час прийняття документів дільничної виборчої комісії територіальна виборча комісія перевіряє комплектність документів та цілісність упаковки всіх пакетів з виборчими документами. При цьому кожний член комісії має право оглянути кожний пакет з документами (частина четверта статті 254 Кодексу).

За результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та відповідних скарг про порушення вимог Кодексу, що надійшли до територіальної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, територіальна виборча комісія приймає одне з передбачених частиною п’ятою статті 254 Кодексу рішень: врахувати відомості протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці; зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою "Уточнений"; провести повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в порядку, встановленому Кодексом.

Отже, одне із зазначених рішень територіальна виборча комісія приймає за наявності двох умов: за результатами розгляду документів дільничних виборчих комісій та за результатами розгляду відповідних скарг.

Як вбачається з наявних у Комісії документів та встановлено рішеннями Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року в справі № 200/10040/20-а, від 11 листопада 2020 року № 200/10387/20-а 26 жовтня 2020 року Нікольська селищна територіальна виборча комісія згідно з актом приймання-передавання прийняла на зберігання від дільничної виборчої комісії № 140218 виборчу документацію, зокрема невикористані виборчі бюлетені, контрольні талони, списки виборців, виборчі бюлетені, які не підлягають урахуванню, контрольні листи.

При цьому Нікольською селищною територіальною виборчою комісією прийнято рішення про врахування відомостей протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 140218.

Таким чином, Нікольська селищна територіальна виборча комісія реалізувала надані частиною п’ятою статті 254 повноваження, а саме прийняла рішення про врахування протоколів дільничної виборчої комісії.

Разом з тим 27 жовтня 2020 року до Нікольської селищної територіальної виборчої комісії надійшла скарга кандидата на посаду Нікольського селищного голови Мітька В.М. щодо порушення виборчого законодавства, за результатами розгляду якої зазначеною територіальною виборчою комісією встановлено факт відсутності виборчої документації дільничної виборчої комісії № 140218, зокрема списку виборців.

За вказаним фактом 28 жовтня 2020 року за заявою голови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії органом досудового розслідування за № 12020050640000262 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 158-3 Кримінального кодексу України.

При цьому виборчі бюлетені, а також голосування з виборів Нікольського селищного голови та виборів Нікольської селищної ради на виборчій дільниці № 140218 постановою Нікольської селищної територіальної виборчої комісії від 27 жовтня 2020 року № 29 визнано недійсними, а постановою від 28 жовтня 2020 року № 31 Мітька В.М. визнано обраним Нікольським селищним головою.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року № 200/10040/20-а, залишеним без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 3 листопада 2020 року, визнано протиправними та скасовано постанови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії від 27 жовтня 2020 року № 29, від 28 жовтня 2020 року № 31, від 28 жовтня 2020 року № 29 (уточнюючу), Нікольську селищну територіальну виборчу комісію зобов’язано встановити результати виборів Нікольського селищного голови 25 жовтня 2020 року з урахуванням результатів волевиявлення на виборчій дільниці № 140218.

Надаючи правову оцінку прийнятим Нікольською селищною територіальною виборчою комісією постановам, Донецький окружний адміністративний суд у рішенні від 30 жовтня 2020 року в справі № 200/10040/20-а зазначив, що відсутність списків виборців не може бути підставою для визнання недійсними бюлетенів та голосування на виборчій дільниці.

Визнання Нікольською селищною територіальною виборчою комісією недійсними бюлетенів на виборчій дільниці № 140218 порушує право її виборців на волевиявлення під час голосування. За таких обставин постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії від 27 жовтня 2020 року № 29 визнано необґрунтованою та такою, що прийнята всупереч виборчому законодавству.

Стосовно постанови (уточнюючої) від 28 жовтня 2020 року, прийнятої Нікольською селищною територіальною виборчою комісією після встановлення результатів голосування з виборів Нікольського селищного голови, колегія суддів зазначила, що така постанова свідчить про непослідовність дій членів зазначеної виборчої комісії.

Суд вважає, що прийняття рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою без урахування результатів волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218 ставить під сумнів результати виборів Нікольського селищного голови 25 жовтня 2020 року, тому зобов’язав указану виборчу комісію встановити результати виборів Нікольського селищного голови з урахуванням результатів волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218.

Разом з тим 4 листопада 2020 року представник Нікольської селищної територіальної виборчої комісії звернувся із заявою до Донецького окружного адміністративного суду про роз’яснення судового рішення. Ухвалою цього суду від 5 листопада 2020 року в справі № 200/10040/20-а заяву представника Нікольської селищної територіальної виборчої комісії задоволено та роз’яснено, що на виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року в справі № 200/10040/20-а Нікольській селищній територіальній виборчій комісії слід повторно здійснити підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 140218 та повторно прийняти рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою.

Нікольська селищна територіальна виборча комісія 6 листопада 2020 року відкрила безперервне засідання, на якому встановила, що вказана виборча комісія позбавлена можливості встановити відомості, передбачені частинами дев’ятою, одинадцятою, тринадцятою, шістнадцятою статті 250 Кодексу, про що складено відповідні акти, а також можливості встановити відсутність випадків незаконного голосування, зокрема голосування особами, які не мають права голосу на відповідних виборах; голосування особами, які не включені до списку виборців на виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування особою більше ніж один раз, тобто фактично не здійснила повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці № 140218.

При цьому, як зазначено в мотивувальній частині рішення Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року та постанові Першого апеляційного адміністративного суду від 3 листопада 2020 року в справі № 200/10040/20-а, за приписами частини п’ятнадцятої статті 254 Кодексу територіальна виборча комісія може прийняти рішення про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним лише в разі виявлення під час повторного підрахунку голосів виборців на відповідній виборчій дільниці обставин, зазначених у частині першій статті 252 Кодексу. Аналізуючи положення частини першої статті 252 Кодексу, "колегія суддів дійшла висновку, що відсутність списків виборців не може бути підставою для визнання недійсними бюлетенів на виборчій дільничній чи визнання недійсним голосування на виборчій дільниці".

Натомість Нікольська селищна територіальна виборча комісія, керуючись пунктом 1 частини першої статті 252 Кодексу, постановою від 6 листопада 2020 року № 34 визнала голосування на виборчій дільниці № 140218 з виборів Нікольського селищного голови недійсним.

Крім того, без урахування результатів волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218 та рішення Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року в справі № 200/10040/20-а Нікольська селищна територіальна виборча комісія постановою від 6 листопада 2020 року № 35 визнала обраним Нікольським селищним головою Мітька В.М. та постановою від 6 листопада 2020 року № 36 - обраними депутатів Нікольської селищної ради.

Такі дії та рішення Нікольської селищної територіальної виборчої комісії стали предметом судового оскарження (справа № 200/10387/20-а) Донецького окружного адміністративного суду.

У рішенні Донецького окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року в справі № 200/10387/20-а, залишеному без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2020 року, суд наголосив на імперативному характері частини першої статті 252 Кодексу, яка вказує, що дільнична виборча комісія може визнати голосування на виборчій дільниці недійсним у разі "встановлення нею порушень вимог Кодексу, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців, лише за певних обставин"; приписів щодо "позбавлення об’єктивної можливості" встановити такі порушення, якими Нікольська селищна територіальна виборча комісія обґрунтовує свою правову позицію, вказана стаття не містить.

Крім того, суд зауважив, що посилання Нікольської селищної територіальної виборчої комісії на положення пункту 1 частини першої статті 252 Кодексу є аналізованими під час прийняття рішення в справі № 200/10040/20-а та визнано помилковими, про що свідчить рішення суду.

Керуючись такими висновками, рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року № 200/10387/20-а визнано протиправними та скасовано постанови Нікольської селищної територіальної виборчої комісії від 6 листопада 2020 року № 34 "Про результати проведення повторного перерахунку голосів на виборчій дільниці № 140218 з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області в єдиному одномандатному виборчому окрузі", № 35 "Про встановлення результатів голосування з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області в єдиному одномандатному виборчому окрузі", № 36 "Про визначення обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі кандидатів у депутати".

Також у вказаному рішенні суд зазначив, що "оскільки фактично повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці на виконання суду відповідачем не був здійснений, також визнанню протиправними та скасуванню підлягають протокол Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області "Про повторний підрахунок голосів виборців на виборчий дільниці № 140218 з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області" від 06.11.2020 року та протокол Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області "Про результати голосування з виборів Нікольського селищного голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі" від 06 листопада 2020 року.

Вищевказані висновки обґрунтуванні й тим, що протокол "Про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 140218 з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області" не містить кількісних показників щодо виборців, які реалізували свої виборчі права".

Крім того, судом встановлено невиконання Нікольською селищною територіальною виборчою комісією рішення Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року в справі № 200/10040/20-а, яке набрало законної сили, і наголошено, що в разі його умисного невиконня чинним законодавством передбачено кримінальну відповідальність.

При цьому суд зауважив, що ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 5 листопада 2020 року роз’яснено рішення Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року в справі № 200/10040/20-а, зокрема, що під час виконання вказаного рішення суду Нікольській селищній територіальній виборчій комісії слід повторно здійснити підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 140218 та повторно прийняти рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою.

Керуючись зазначеним, "враховуючи наявність прецеденту відносно порядку виконання рішення, з метою належного та повного захисту прав позивача, які безпосередньо охоплюють соціальні права, гарантовані статтею 46 Конституції України", суд зобов’язав Нікольську селищну територіальну виборчу комісію встановити результати виборів Нікольського селищного голови 25 жовтня 2020 року з урахуванням результатів волевиявлення на виборчій дільниці № 140218 шляхом повторного здійснення підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці № 140218 та повторного прийняття рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою, а також рішення про визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі.

Разом з тим 17 листопада 2020 року до Центральної виборчої комісії електронною поштою надійшло звернення Нікольської селищної територіальної виборчої комісії стосовно надання роз’яснення щодо "послідовності дій з посиланням на норми Виборчого кодексу України, з метою приведення дій Нікольської ТВК до діючого законодавства та недопущення незаконних дій з метою встановлення результатів виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області від 25 жовтня 2020 року з урахуванням волевиявлення на виборчій дільниці № 140218, шляхом повторного здійснення підрахунку голосів на виборчій діяльниці № 140218 та повторного прийняття рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою Маріупольського району Донецької області, а також рішення про визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі".

При цьому Комісія звертає увагу, що відповідно до частини другої статті 15 Закону заяви, що подані до Комісії під час виборчого процесу чи процесу референдуму та стосуються цього процесу, розглядаються Комісією протягом п’яти днів з дня подання. Днем подання заяви вважається день її фактичного отримання Комісією.

Натомість постановою Нікольської селищної територіальної виборчої комісії від 19 листопада 2020 року № 44 "Про виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року по справі № 200/10387/20-а" голосування на виборчій дільниці № 140218 (село Тополине) визнано недійсним і "бюлетені (голосування по Нікольському селищному голові, голосування по депутатам в багатомандатному виборчому окрузі) такими, що не підлягають врахуванню".

Тобто вчергове Нікольською селищною територіальною виборчою комісією прийнято рішення, яке суперечить Конституції України, Кодексу, а також рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 30 жовтня 2020 року в справі № 200/10040/20-а (залишене без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 3 листопада 2020 року) та від 11 листопада 2020 року в справі № 200/10387/20-а (залишене без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2020 року).

Частиною першою статті 38, статтею 64 Основного Закону України встановлено, що громадяни мають право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Відповідно до частини першої статті 21 Кодексу виборчий процес кожних виборів, передбачених Кодексом, здійснюється на засадах, зокрема, гарантії реалізації виборчих прав громадян, визначених Конституцією України та Кодексом; дотримання основних принципів виборчого права, визначених Конституцією України та Кодексом; законності та заборони протиправного втручання будь-кого у виборчий процес; публічності і відкритості виборчого процесу, всіх його процедур з урахуванням обмежень, установлених законом.

За змістом статті 124-1 Конституції України, частин другої, третьої статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Зокрема, відповідно до частини першої статті 382 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню.

Конституційний Суд України у Рішенні від 30 червня 2009 року № 16-рп/2009 зазначив, що метою судового контролю є своєчасне забезпечення захисту та охорони прав і свобод людини і громадянина, та наголосив, що виконання всіма суб’єктами правовідносин приписів, викладених у рішеннях суду, які набрали законної сили, утверджує авторитет держави як правової (абзац перший підпункту 3.2 пункту 3, абзац другий пункту 4 мотивувальної частини).

З огляду на вказане та враховуючи рішення суду, що набрало законної сили, Комісія вважає дії Нікольської селищної територіальної виборчої комісії такими, що не відповідають принципам верховенства права та законності.

За змістом статті 206 Кодексу повноваження територіальних виборчих комісій визначено Кодексом та законами України. Відповідно до частини третьої статті 32 Кодексу територіальні виборчі комісії зобов’язані діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, установлені Конституцією України, Кодексом та законами України.

Таким чином, Комісія констатує факт систематичного порушення Нікольською селищною територіальною виборчою комісією вимог Конституції України, Кодексу та законів України.

Згідно з частиною третьою статті 208 Кодексу повноваження всього складу територіальної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

Зважаючи на викладене, Центральна виборча комісія вважає за необхідне достроково припинити повноваження всього складу Нікольської селищної територіальної виборчої комісії у зв’язку із систематичним порушенням нею Конституції України, Кодексу та законів України.

Рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийнято з перевищенням її повноважень, може бути скасовано виборчою комісією вищого рівня або судом (частина п’ятнадцята статті 36 Кодексу).

Згідно з частиною першою статті 16 Закону, якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з результатів проведених нею перевірок або із засобів масової інформації чи інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення в установленому Законом порядку.

Враховуючи вказане, Центральна виборча комісія вважає за необхідне скасувати постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії від 19 листопада 2020 року № 44 "Про виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року по справі № 200/10387/20-а".

Разом з тим Комісія зазначає, що рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року в справі № 200/10387/20-а Нікольську селищну територіальну виборчу комісію зобов’язано встановити результати виборів Нікольського селищного голови 25 жовтня 2020 року з урахуванням результатів волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218 шляхом повторного здійснення підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці № 140218 та повторного прийняття рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою, а також рішення про визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі.

При цьому статтею 370 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов’язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

З огляду на вказане, беручи до уваги рішення суду, яким задоволено аналогічну заявленій у скарзі вимогу встановити результати виборів Нікольського селищного голови 25 жовтня 2020 року з урахуванням результатів волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218 шляхом повторного здійснення підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці № 140218 та повторного прийняття рішення про визнання особи обраною Нікольським селищним головою, а також рішення про визнання обраними депутатами у багатомандатному виборчому окрузі, в цій частині скарга не може бути задоволена.

Водночас указані в цій постанові Комісії випадки втрати списків виборців виборчої дільниці № 140218 та невиконання у зв’язку з цим рішень Донецького окружного адміністративного суду, встановлення результатів виборів без урахування волевиявлення окремих виборців можуть свідчити про наявність у діях членів Нікольської селищної територіальної виборчої комісій ознак складу кримінальних правопорушень, передбачених статтями 157, 158-3, 382 Кримінального кодексу України.

Частиною четвертою статті 13 Закону передбачено, що в разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали. Правоохоронний орган, якому передано вказані матеріали, повідомляє Комісію про результати розгляду звернення чи вжиті заходи в установлений законом строк.

Згідно з частиною першою статті 23 Закону України "Про Національну поліцію" поліція відповідно до покладених на неї завдань, зокрема, виявляє причини та умови, що сприяють вчиненню кримінальних та адміністративних правопорушень, вживає у межах своєї компетенції заходів для їх усунення; вживає заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення; здійснює своєчасне реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події; здійснює досудове розслідування кримінальних правопорушень у межах визначеної підслідності.

За таких обставин Комісія вважає за необхідне звернутися до Національної поліції України для проведення перевірки зазначених у цій постанові фактів та вжиття відповідних заходів реагування в разі наявності підстав.

Окремо Комісія вважає за необхідне звернути увагу Нікольської селищної територіальної виборчої комісії на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства України в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 21, частини третьої статті 32, частини другої статті 33, частини п’ятнадцятої статті 36, частин першої, третьої статті 65, статей 66, 69, частин першої, другої, п’ятої, дев’ятої статті 72, статей 202, 205, 206, 250, 252, 254 Виборчого кодексу України, Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 21 серпня 2020 року № 192, керуючись частиною другою статті 1, частиною першою статті 2, частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, 16, 17, 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скаргу Донецької регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя", зареєстровану в Центральній виборчій комісії 17 листопада 2020 року за № 21-34-24834, задовольнити частково в частині встановлення факту систематичного порушення Нікольською селищною територіальною виборчою комісією Маріупольського району Донецької області вимог Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України, а також дострокового припинення повноважень усього складу Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області у зв’язку із систематичним порушенням нею Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України.

2. Скасувати постанову Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області від 19 листопада 2020 року № 44 "Про виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду від 11 листопада 2020 року по справі № 200/10387/20-а".

3. Встановити факт систематичного порушення Нікольською селищною територіальною виборчою комісією Маріупольського району Донецької області Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України.

4. Достроково припинити повноваження всього складу Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області у зв’язку із систематичним порушенням нею Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України.

5. У задоволенні інших вимог скарги Донецької регіональної організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя" відмовити.

6. Зобов’язати Маріупольську районну територіальну виборчу комісію Донецької області не пізніше 18 години 00 хвилин 21 листопада 2020 року повідомити місцеві організації політичних партій, за поданнями яких до складу Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області було включено осіб, повноваження яких достроково припинено цією постановою, про можливість подання не пізніше 18 години 00 хвилин 22 листопада 2020 року до Маріупольської районної територіальної виборчої комісії Донецької області нових кандидатур для включення до складу цієї територіальної виборчої комісії.

7. Зобов’язати Маріупольську районну територіальну виборчу комісію Донецької області не пізніше 12 години 00 хвилин 23 листопада 2020 року сформувати новий склад Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області та невідкладно поінформувати про прийняте рішення Центральну виборчу комісію.

8. Зобов’язати Нікольську селищну територіальну виборчу комісію Маріупольського району Донецької області після сформування її нового складу невідкладно встановити результати голосування з виборів Нікольського селищного голови Маріупольського району Донецької області та результати виборів депутатів Нікольської селищної ради Маріупольського району Донецької області з урахуванням волевиявлення виборців на виборчій дільниці № 140218 відповідно до положень Виборчого кодексу України з урахуванням судових рішень, що набрали законної сили, про що невідкладно поінформувати Центральну виборчу комісію.

9. Звернути увагу Нікольської селищної територіальної виборчої комісії Маріупольського району Донецької області на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

10. Звернутися до Національної поліції України для проведення перевірки викладених у цій постанові обставин та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування, для чого передати їй копії відповідних документів та матеріалів.

11. Копію цієї постанови надіслати Донецькій регіональній організації політичної партії "Опозиційна платформа - За життя", Нікольській селищній територіальній виборчій комісії Маріупольського району Донецької області та Маріупольській районній територіальній виборчій комісії Донецької області.

12. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


О.ДІДЕНКО



вгору