Документ 459-2020-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 03.06.2020
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 11.06.2020. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 3 червня 2020 р. № 459
Київ

Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Реалізація проекту з постачання питної води у м. Маріуполі”

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Реалізація проекту з постачання питної води у м. Маріуполі”, що додається.

2. Визначити Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій відповідальним за реалізацію інвестиційного проекту, необхідного для виконання Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проекту з постачання питної води у м. Маріуполі, вчиненого 29 січня 2019 р. у м. Києві, ратифікованого Законом України від 25 квітня 2019 р. № 2710-VIII.

Прем'єр-міністр України

Д.ШМИГАЛЬ

Інд. 37




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів Українив
від 3 червня 2020 р. № 459

ПОРЯДОК
використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Реалізація проекту з постачання питної води у м. Маріуполі”

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 3901630 “Реалізація проекту з постачання питної води у м. Маріуполі”, для підготовки та реалізації інвестиційного проекту з постачання питної води у м. Маріуполі (далі - бюджетні кошти), що фінансується відповідно до Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проекту з постачання питної води у м. Маріуполі, вчиненого 29 січня 2019 р. у м. Києві, ратифікованого Законом України від 25 квітня 2019 р. № 2710-VIII (далі - Рамковий договір).

2. Терміни, що використовуються у цьому Порядку, вживаються у значенні, наведеному в Рамковому договорі.

3. Джерелом формування бюджетних коштів за спеціальним фондом є кошти офіційної підтримки для Уряду України у формі пільгового кредиту Казначейства Французької Республіки в розмірі, що не перевищує 64 млн. євро, які залучаються відповідно до Рамкового договору. Використанням бюджетних коштів у цьому Порядку є вибірка кредиту за умовами Угоди про застосування, що укладається між позичальником і кредитором.

4. Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінреінтеграції.

5. Одержувачем бюджетних коштів є суб’єкт з реалізації проекту - комунальне підприємство “Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства”, яке належним чином уповноважене рішеннями Маріупольської міської ради за погодженням з Мінреінтеграції.

6. Кредит включає фінансування допомоги з управління проектом для оцінки ризиків проекту і нагляду за виконанням контрактів на максимальну суму 1 млн. 200 тис. євро відповідно до Рамкового договору.

7. Цілями використання бюджетних коштів за спеціальним фондом є забезпечення жителів м. Маріуполя якісною питною водою шляхом будівництва, ремонту, модернізації об’єктів і споруд з очищення питної води та зменшення її витрат у мережах водопостачання, а також розроблення Генерального плану по удосконаленню системи водопостачання та водовідведення м. Маріуполя до 2040 року.

8. Бюджетні кошти за спеціальним фондом спрямовуються на підготовку (в тому числі здійснення попередніх вишукувань щодо модернізації системи управління водними ресурсами та питного водопостачання м. Маріуполя, оформлення проектної документації, зокрема техніко-економічного обґрунтування проекту) та реалізацію проекту в установленому законодавством України порядку з урахуванням умов, визначених Рамковим договором, Угодою про застосування та субкредитним договором (субкредитними договорами).

9. Для реалізації проекту між суб’єктом з реалізації проекту та французькими постачальниками (французькі компанії STEREAU, BETEN INGENIERIE та EGIS EAU) укладаються контракти. Контракти укладаються згідно із законодавством України та державними будівельними нормами.

10. Попередніми умовами використання бюджетних коштів за спеціальним фондом, крім попередніх умов вибірок, передбачених в Угоді про застосування, також є:

укладення між Мінфіном, Мінреінтеграції, Маріупольською міською радою та суб’єктом з реалізації проекту субкредитного договору (субкредитних договорів) про надання кредиту із спеціального фонду державного бюджету суб'єкту з реалізації проекту;

надання Маріупольською міською радою Мінфіну (або Борговому агентству, до якого перейдуть права і обов’язки Мінфіну в сфері управління державним боргом та гарантованим державою боргом) місцевої гарантії із забезпечення виконання зобов’язань суб’єкта з реалізації проекту за субкредитним договором та набрання нею чинності;

погодження Мінреінтеграції проектів контрактів суб’єкта з реалізації проекту з французькими постачальниками;

прийняття Маріупольською міською радою рішень щодо заборони відчуження з комунальної власності м. Маріуполя створених, відремонтованих, модернізованих за результатами реалізації проекту об’єктів та споруд і використання їх за цільовим призначенням.

11. Умови використання бюджетних коштів за спеціальним фондом:

бюджетні кошти за спеціальним фондом не використовуються для сплати податків, зборів та митних платежів, на погашення штрафних санкцій та/або пені, що можуть виникати у рамках реалізації проекту;

суб’єкт з реалізації проекту забезпечує співфінансування проекту за власний рахунок у тій частині, що не покривається бюджетними коштами за спеціальним фондом;

забезпечення Маріупольською міською радою утримання за рахунок коштів міського бюджету м. Маріуполя об’єктів, створених, відремонтованих, модернізованих за результатами реалізації проекту;

дотримання умов фінансування відповідно до статті 2 Рамкового договору.

12. Суми кредиту, вибрані позичальником відповідно до положень Рамкового договору та Угоди про застосування на користь відповідного французького постачальника за контрактами в рамках реалізації проекту на підставі документів, наданих таким французьким постачальником та підтверджених, у тому числі Мінреінтеграції, Маріупольською міською радою, суб’єктом з реалізації проекту та компанією, відповідальною за допомогу з управління проектом (крім випадків, коли за рахунок кредиту сплачуються послуги компанії, відповідальної за допомогу з управління проектом), відображаються у бухгалтерському обліку, фінансовій і бюджетній звітності у день їх вибірки від кредитора у сумі гривневого еквівалента вибраних коштів, розрахованого за офіційним курсом, установленим Національним банком на день його вибірки. Суб’єкт з реалізації проекту повертає субкредит на умовах, передбачених у субкредитному договорі (субкредитних договорах).

13. Витрати, пов’язані з фінансуванням об’єктів капітального будівництва, здійснюються відповідно до Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1764 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 52, ст. 2374), Порядку затвердження титулів об’єктів, будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів, коштів державних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 1997 р. № 995 (Офіційний вісник України, 1997 р., число 37, с. 17; 2015 р., № 97, ст. 3320), Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 461 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 32, ст. 1359; 2015 р., № 78, ст. 2599), та Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 560 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 41, ст. 1674).

Прийняття об’єктів в експлуатацію здійснюється в установленому законодавством порядку.

14. Закупівля товарів, робіт та послуг здійснюється суб’єктом з реалізації проекту в установленому законом порядку та з урахуванням вимог Рамкового договору, Угоди про застосування, субкредитного договору (субкредитних договорів).

15. Попередня оплата товарів, робіт і послуг здійснюється з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 1070 “Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти” (Офіційний вісник України, 2020 р., № 2, ст. 64) з дотриманням умов Рамкового договору, Угоди про застосування та контрактів.

16. Мінфін (або Боргове агентство, до якого перейдуть права і обов’язки Мінфіну в сфері управління державним боргом та гарантованим державою боргом) надає Казначейству розпорядження на відображення операцій за спеціальним фондом державного бюджету в частині здійснення державних запозичень.

17. Казначейство на виконання поданих відповідно до пункту 16 цього Порядку розпоряджень забезпечує відображення операцій у частині здійснення державних запозичень органами Казначейства в обліку та звітності про виконання бюджетів. Відображення витрат в обліку виконання спеціального фонду державного бюджету за відповідними кодами бюджетної класифікації здійснюється органами Казначейства в установленому законодавством порядку.

18. Мінфін (або Боргове агентство, до якого перейдуть права і обов’язки Мінфіну в сфері управління державним боргом та гарантованим державою боргом) щомісяця не пізніше другого числа, що настає за звітним, подає інформацію про фактичний стан використання кредиту за формою згідно з додатком:

Мінреінтеграції - для відображення у фінансовій та бюджетній звітності у частині надходжень і витрат державного бюджету за спеціальним фондом;

Маріупольській міській раді - для відображення виникнення місцевого гарантованого боргу;

суб’єкту з реалізації проекту - для відображення у бухгалтерській та фінансовій звітності операцій за субкредитом.

19. Суб’єкт з реалізації проекту подає щокварталу до 10 числа наступного періоду Мінреінтеграції, Мінфіну (або Борговому агентству, до якого перейдуть права і обов’язки Мінфіну в сфері управління державним боргом та гарантованим державою боргом) та Маріупольській міській раді звіт про напрями використання субкредиту та інформацію про стан реалізації проекту для проведення моніторингу стану його розроблення (реалізації) в установленій Мінреінтеграції формі.

20. Відображення в бухгалтерському обліку та звітності інформації про отримані (створені) оборотні та необоротні активи, виконані роботи та надані послуги здійснюється в установленому законодавством порядку.

21. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.




Додаток
до Порядку

ІНФОРМАЦІЯ
про фактичний стан використання кредиту, залученого Україною відповідно до Рамкового договору, вчиненого 29 січня 2019 р. у м. Києві, ратифікованого Законом України від 25 квітня 2019 р. № 2710-VIII



вгору