ua en ru

Зеленський на форумі в Давосі: головне

Зеленський на форумі в Давосі: головне Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Український президент виступить на ВЕФ зі спеціальною заявою

Виступ Володимира Зеленського запланований в програмі Давоського форуму на 22 січня. Президент візьме участь у сесії другого дня ВЕФ 2020. Всі подробиці - в матеріалі РБК-Україна.

Україна хоче зайняти місце Британії в ЄС
Зеленський повторив, що Україна бачить своє майбутнє в Євросоюзі, і Брюсселю для цього потрібно лише прийняти країну до складу ЄС. На його думку, сьогодні для цього слушний час.

"Може коли одна країна зробила exit, настав час для іншої країни зробити enter?", - підкреслив Зеленський.

Податкові канікули для інвесторів
Зеленський нагадав, що на початку весни в Україні стартує програма приватизації, і пообіцяв іноземним інвесторам податкові канікули. Зокрема, він податку на прибуток протягом п'яти років звільнять інвесторів, які принесуть в економіку 10 млн доларів і більше.

Головна мета України
За словами президента, попри зовнішню агресію, Україна повинна стати лідером Східної та Центральної Європи. Зеленський також порівняв країну з Google і закликав іноземних інвесторів стати "акціонером успіху нової України".

Війна на Донбасі закінчиться, якщо "всі сторони захочуть"
Зеленський заявив про те, що за підсумками нормандської зустрічі в Парижі на сьогодні не вдалося тільки повністю припинити вогонь на Донбасі. Президент вважає, що війна може завершитися вже завтра, якщо цього захочуть усі сторони. Водночас він зробив неоднозначну заяву про те, що "ми готові припинити її сьогодні".

Україні недостатньо "всесвітньої заклопотаності"
Свій виступ з трибуни в Давосі Зеленський почав з того, що сепаратистські рухи загрожують миру, а Україні недостатньо всесвітньої заклопотаності в контексті російської агресії.
Голова МВФ сподівається на схвалення програми для України
На полях форуму директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва провела зустріч із Зеленським та представниками українського уряду. За підсумками переговорів вона висловила надію, що рада директорів фонду схвалить нову програму.
Зеленський провів першу зустріч

На першій зустрічі на полях форуму в Давосі Зеленський закликав гендиректора компанії Cargill Inc. Девіда Макленнанна більше інвестувати в переробку аграрної продукції. Він також порушив питання земельної реформи, яка стане "локомотивом зростання аграрного сектора".

Спеціальна заява Зеленського на форумі в Давосі

На порядку денному Всесвітнього економічного форуму зазначено, що Володимир Зеленський виступить 22 січня зі спеціальним зверненням. Промова українського президента триватиме з 17:15 до 17:45 (за київським часом) і транслюватиметься в режимі онлайн.

Спецзаявление Зеленского

Також в Офісі президента підтвердили, що в Давосі Зеленський проведе кілька зустрічей з учасниками форуму.

"Програмою візиту передбачено виступ глави держави під час Давоського форуму. Крім того, заплановано низку зустрічей з лідерами іноземних держав, представниками бізнесу та міжнародних фінансових організацій", - йдеться в повідомленні ОПУ.

Українська делегація на ВЕФ 2020

На економічному форумі в Швейцарії будуть присутні 17 депутатів "Слуги народу", зокрема лідер партії Давид Арахамія, перший заступник Олександр Корнієнко, заступник голови фракції Євгенія Кравчук, депутати Дмитро Наталуха, Святослав Юраш, Єлизавета Ясько та ін.

Також в Давос вирушили депутати "Голосу" Кіра Рудик, Ярослав Юрчишин, Юлія Клименко, Ярослав Железняк.

Варто зазначити, що голова ВР Дмитро Разумков заявив, що не направляв народних депутатів на щорічне засідання Давоського форуму, тому їх відрядження не будуть оплачуватися з держбюджету.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук перебуватиме з робочим візитом у Давосі 22-23 січня.

Гончарук в Давосе

Глава Кабміну зустрінеться з прем'єром Фінляндії Санною Марін, президентом ЄБРР Сумою Чакрабарті. Також Гончарук проведе кілька зустрічей з представниками міжнародного бізнесу та виступить під час "Українського сніданку" 23 січня.

У Давосі проходить ювілейний 50-й ВЕФ

Давоський форум стартував 21 січня і триватиме до п'ятниці, 24 січня. Тема зустрічі в цьому році: "Зацікавлені сторони за згуртований і стійкий мир". Обговорення сесії торкнуться таких ключових тем, як "збереження планети", "суспільство і майбутнє праці", "технології на благо", "справедливі економіки", "здорове майбутнє".

У форумі беруть участь близько 3 тис. осіб (лідери держав і урядів, представники міжнародних організацій, бізнесмени з усього світу).

Серед спікерів в програмі форуму заявлені: президент США Дональд Трамп, канцлер Німеччини Ангела Меркель, генсек НАТО Єнс Столтенберг, генсек ООН Антоніу Гутерріш, глава Європейського центрального банку Крістін Лагард, екоактівістка Грета Тунберг і інші.