ua en ru

Українська церква отримає автокефалію, бо це її право, - патріарх Варфоломій

Українська церква отримає автокефалію, бо це її право, - патріарх Варфоломій Фото: Вселенський патріарх Варфоломій (patriarchate.org)

Вселенський патріархат "не боїться погроз", зазначив патріарх Варфоломій

Вчора, 22 вересня, Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що він не змінить своєї позиції щодо підтримки надання автокефалії Українській православній церкві. Про це повідомляє видання DW.

У повідомленні йдеться, що під час літургії у церкві святого Фоки в Стамбулі патріарх проголосив, що Україна отримає автокефалію, "бо це її право". Крім того, патріарх згадав останні випадки надання автокефалії Чеській і Словацькій православним церквам.

"Зараз настала черга України отримати автокефалію. Це відбудеться, бо це її (української церки - ред.) право", - наголосив Вселенський патріарх.

Крім того, патріарх Варфоломій зазначив, що це виключне право Вселенського патріархату надавати автокефалію усім новим православним церквам, починаючи з Росії в XVI столітті.

"Ми не боїмося погроз", - заявив патріарх коментуючи критику збоку Росії через українську автокефалію.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ та митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава закликали вирішити "церковні непорозуміння" в Україні.

Раніше Петро Порошенко назвав томос про автокефалію української церкви ще одним актом проголошення незалежності України.

Додамо, Вселенський патріархат може прийняти рішення про надання автокефалії Українській помісній церкві на синоді 9-11 жовтня. За процедурою, спочатку Вселенський патріарх прийме рішення про надання томосу, після цього в Україні скличуть Собор, на якому буде зафіксовано об'єднання в єдину помісну автокефальну православну церкву. Також буде обраний предстоятель цієї церкви.