ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День пам'яті жертв депортації кримських татар

В Україні сьогодні відзначають День пам'яті жертв депортації кримських татар Фото: День пам'яті жертв депортації кримських татар (РБК-Україна)

Примусова депортація 1944 року привела до загибелі більше сотні тисяч кримських татар

Сьогодні, 18 травня, в Україні відзначають День пам'яті жертв депортації кримських татар 1944 року. За різними даними, примусова депортація привела до загибелі більше сотні тисяч осіб.

Зазначимо, депортація кримських татар з півострова під час Другої світової війни почалася 18 травня 1944 року і тривала до початку червня. Підставою для цього стали претензії у нібито масовій зраді та колабораціонізмі під час окупації гітлерівськими військами.

За офіційними даними радянської влади, були депортовані понад 183 тис. кримських татар, за татарським джерелами - понад 228 тис., з яких протягом першого півтора року померли близько 110 тис. осіб. Депортованим дозволяли взяти особисті речі, харчі, посуд та побутовий інвентар. Більшу частину направили на поселення до Узбекистану, частину - в ГУЛАГ, а також на роботи в Московський вугільний басейн.

Зазначимо, після депортації Крим заселяли вихідцями з Росії та інших радянських республік, а в післявоєнний період населення півострова зросло у 10 разів. Після передачі Криму до складу УРСР (1954) в 1956 році було видано указ (неопублікований) про реабілітацію кримських татар, але фактично без права повернення на батьківщину. Масове повернення кримських татар почалося в кінці 80-х років. Після анексії Криму Російською Федерацією указом президента України 18 травня встановлено Днем боротьби за права кримськотатарського народу.

"Ми оплакуємо жертв депортації кримських татар у 1944 році. Сьогодні гібридна депортація - це реальність в окупованому Криму", - зазначила речник МЗС України Мар'яна Беца.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Криму затримали учасників акції пам'яті депортації кримських татар.