ua en ru

В Україні розслідування справи Манафорта заблоковано понад півроку, - Горбатюк

В Україні розслідування справи Манафорта заблоковано понад півроку, - Горбатюк Фото: Сергій Горбатюк (РБК-Украина/Віталій Носач)

Генеральна прокуратура не вирішила, кому доручити справу Манафорта

Розслідування у справі колишнього глави виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта не проводиться з 20 листопада 2017 року, оскільки Генеральна прокуратура (ГПУ) не вирішила, кому його доручити. Про це повідомив начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає "Громадське радіо".

"Рішення про продовження розслідування в руках прокуратури. Ми надіслали відповідну доповідну записку, щоб вони прийняли рішення", - розповів Горбатюк.

За його словами, причиною "блокування" спочатку розслідування стало те, що в листопаді 2017 року слідчі прокуратури втратили повноваження з розслідування виробництв, які мають ознаки підслідності НАБУ.

"15 грудня 2017 року ці повноваження були відновлені. У той же час керівництво Генпрокуратури ухвалило рішення передавати ці виробництва в НАБУ. Потім ці кримінальні провадження поверталися. Тобто протягом грудня-січня-лютого відбувалися передачі в НАБУ і повернення назад", - пояснив Горбатюк.

Нагадаємо, сьогодні генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про намір ГПУ об'єднати зусилля з Федеральним бюро розслідувань. Відповідаючи на питання про прогрес у розслідуванні в Україні щодо Манафорта, Луценко сказав, що восени ФБР повідомило про власне розслідування і не змогло надати інформацію на даному етапі.

Напередодні американське видання The New York Times опублікувало матеріал, у якому стверджує, що в квітні українським слідчим заборонили продовжувати розслідувати пов'язані з Манафортом справи. При цьому в ГПУ заявили, що американські правоохоронці не зверталися до Генеральної прокуратури України із запитами про правову допомогу у справі Манафорта.

Як відомо, в США проти Манафорта ведеться судове розслідування за звинуваченням у відмиванні грошей і фінансовому шахрайстві в період, коли Манафорт, який консультував українську партію (мова йде про "Партію регіонів" екс-президента Віктора Януковича).