ua en ru

Україна вимагає доступу до Сенцова та Балуха лікарів, яким можна довіряти, - Клімкін

Україна вимагає доступу до Сенцова та Балуха лікарів, яким можна довіряти, - Клімкін Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна)

Українська сторона готова розглядати різні варіанти звільнення своїх громадян

Україна вимагає від Росії доступу до незаконно засуджених РФ українського режисера Олега Сенцова і кримського активіста Володимира Балуха медиків, яким можна довіряти. Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав в ефірі телеканалу "112".

"Якщо ми не можемо до них добратися, то щоб був хоча б доступ лікарів. Нормальних лікарів, а не російських, яким ми не можемо довіряти, доступ міжнародний для того, щоб зрозуміти, в якому вони стані", - сказав Клімкін.

Також він додав, що українська сторона готова розглядати різні варіанти звільнення своїх громадян. "Ми готові до будь-яких ідей щодо їх звільнення. І це стосується всіх, а не тільки Олега і Володимира. Зараз відбудеться ще ряд переговорів", - сказав він і нагадав про те, як під час останніх контактів з президентом РФ Путіним канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон обговорювали долю Сенцова.

"Я вважаю, що сьогодні, але це не як комплемент МЗС, ми підняли хвилю солідарності. Це вже не кілька політиків, парламентаріїв, а реальна хвиля соціальності. Це тиск і він діє, оскільки ми отримуємо сигнали про те, що російська сторона вже не так нахабно, як раніше, все це говорить. Я свідомо не буду говорити більше, тому що кожне слово може зіграти як в позитивну так і в негативну сторону", - сказав глава зовнішньополітичного відомства.

Раніше повідомлялося, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш стурбований станом українського політв'язня Олега Сенцова.

Додамо, що колишній президент Польщі і нобелівський лауреат Лех Валенса запропонував висунути Сенцова на Нобелівську премію миру.