ua en ru

Україна продовжує переговори з МВФ, поки не домовившись про транш

Україна продовжує переговори з МВФ, поки не домовившись про транш Фото: Джеррі Райс (flickr.com/worldeconomicforum)

МВФ висунув нову умову Україні - прийняття держбюджету

Міжнародний валютний фонд (МВФ) продовжує переговори з Україною про співробітництво. Про це сказав глава прес-офісу МВФ Джеррі Райс у четвер, 20 вересня, на прес-конференції у Вашингтоні.

Подробиць переговорів він не повідомив.

"Місія Фонду працює в Києві. Обговорюються різні варіанти подальшої співпраці з українським урядом. У будь-якому випадку, поки ми не можемо повідомити які-небудь подробиці переговорів", - повідомив він.

Зазначимо, місія МВФ на чолі з головою місії Фонду Україні Роном ван Рооденом працювала в Києві з 6 по 19 вересня. Хід переговорів офіційно сторони не коментують, але раніше у ЗМІ лунала інформація про те, що зараз йдеться про закриття чинної програми EFF і заміни її новою - stand-by.

Сьогодні, 20 вересня 2018, інформагентство "Українські новини", посилаючись на свої джерела, повідомило про те, що переговори з місією Фонду завершилися для українського уряду невдало і МВФ висунув умову для продовження фінансування: ухвалення проекту держбюджету-2019 у Верховній раді. Тільки після цього, пише видання, кредитор згоден надати Україні черговий транш.

Відразу кілька джерел РБК-Україна, знайомих з ходом переговорного процесу, підтвердили, що Фонд готовий продовжити фінансування України дійсно тільки після ухвалення держбюджету на наступний рік. Співрозмовники видання уточнили, що, таким чином, країна може розраховувати на отримання чергового траншу не раніше початку наступного року.

При цьому, джерела РБК-Україна наполягають на тому, що переговорний процес ще триває і говорити про успіх чи невдачу поки передчасно.

Співрозмовники видання також розповіли, що одну з ключових переговорних умов щодо ціни газу для населення боку нібито погодили, домовившись про поетапне підвищення вартості палива до ринкового рівня, починаючи з 25-відсоткового зростання вже в наступному опалювальному сезоні. За їх словами, ринкову вартість газу побутові споживачі почнуть платити не раніше 2020 року.

В самому Фонді переговорний процес не коментують, підкреслюючи лише, що він триває. Раніше джерела РБК-Україна в МВФ пояснювали, що поетапне підвищення тарифів на газ для населення - варіант, який Фонду пропонувала українська сторона, але той вважав неприйнятним.

Варто нагадати, що в МВФ раніше неодноразово вказували на те, що збалансованість витрат і доходів держскарбниці - не просто є пріоритетною умовою, а вимогою за замовчуванням, без виконання якого Фонд не співпрацює з країнами-донорами.

В кінці 2017 року перед прийняттям держбюджету-2018 в парламенті МВФ вказував уряду на ризики невиконання доходної частини, рекомендувавши Кабміну переглянути витрати. Втім, влада цю рекомендацію кредитора проігнорувала.