ua en ru

Україна втратила понад 450 млн гривень через корупцію у земельній сфері, - НАБУ

Україна втратила понад 450 млн гривень через корупцію у земельній сфері, - НАБУ Фото: Національне антикорупційне бюро (U. S. Embassy Kyiv Ukraine)

У НАБУ розповіли про схеми з земельними ділянками

Україна втратила понад 450 млн гривень через корупцію у земельній сфері. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Повідомляється, що на сьогодні НАБУ розслідує кілька кримінальних проваджень, які стосуються махінацій із землею. Майже третину з цих справ вже направлено до суду, обвинувальні акти складені стосовно 14 осіб.

"За даними слідства, загальний предмет злочину в "земельних" справах перевищує 450 млн гривень. Це - збитки, понесені державою і місцевими громадами через втрату понад 7 тис. га", - йдеться в повідомленні.

На думку НАБУ, одним із ключових мотивів для таких злочинів є бажання одержати неправомірну вигоду. Зокрема, сукупний розмір хабарів у цих справах перевищує 2,5 млн гривень, 70 тис. доларів і 300 тис. євро.

Також повідомляється, що досить поширеною є схема, відповідно до якої земельні ділянки органу державної влади в подальшому передаються приватним компаніям-забудовникам в обмін на зобов'язання виділити певну кількість квартир працівникам відповідного держоргану. Нерідко сукупна вартість таких квартир виявляється істотно нижча ринкової вартості земельної ділянки.

Україна втратила понад 450 млн гривень через корупцію у земельній сфері, - НАБУ

Фото: інфографіка НАБУ

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в НАБУ встановили фіктивність угоди з продажу машини нардепа Олега Ляшка за 2,2 млн гривень.