ua en ru

Україна оскаржила рішення СОТ щодо спору з Росією про вагони

Україна оскаржила рішення СОТ щодо спору з Росією про вагони Ілюстративне фото (ictsd.org)

Апеляція на рішення СОТ щодо суперечки між Україною і Росією була подана 27 серпня

Україна оскаржила рішення Світової організації торгівлі (СОТ) щодо спору з Російською Федерацією (РФ) про вагони. Про це йдеться в повідомленні на сайті СОТ.

Як наголошується, апеляція на рішення СОТ щодо суперечки між Україною і Росією була подана сьогодні, 27 серпня.

"27 серпня Україна подала апеляцію щодо панельного звіту СОТ по справі України проти Росії "Росія - заходи, що впливають на імпорт залізничного обладнання та їх частин" (DS499). Група поширила свою доповідь 30 липня 2018 року", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в кінці липня поточного року директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Медведков заявив, що РФ виграла спір у України в СОТ по вагонам. За його словами, Україна подала позов в жовтні 2015 року, який стосувався обмеження імпорту вагонів і стрілочних переводів.

Українська сторона вказала в позові, що РФ з 2013 року обмежує поставки з України вагонів, рухомого складу, стрілочних переводів та інших комплектуючих.

Разом з тим, в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України заявили, що група експертів СОТ частково підтримала позицію України в торговій суперечці з РФ. Зокрема, заступник голови МЕРТ Наталія Мікольська відзначала, що РФ необгрунтовано призупинила дію виданих українським виробникам сертифікатів відповідності.

За даними МЕРТ, група експертів СОТ впевнена, що РФ застосувала процедуру оцінки відповідності таким чином, що умови доступу до ринку для українських, російських і європейських виробників залізничної продукції були різними, дискримінаційними для України. Разом з тим, в СОТ не підтвердили існування систематичного обмеження імпорту з боку Росії.