ua en ru

Ситник: "ПриватБанк" - це фактично фінансова піраміда, яка будувалася роками

Ситник: "ПриватБанк" - це фактично фінансова піраміда, яка будувалася роками Фото: Артем Ситник (РБК-Україна)

Ситник назвав справу "ПриватБанку" надзвичайно складною

"ПриватБанк" - це фактично фінансова піраміда, яка будувалася роками. Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник у ході виступу у Верховній раді України, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, розповідаючи про хід справи щодо "ПриватБанку" та незаконних дій при націоналізації банку Ситник зазначив, що розслідування триває і воно є надзвичайно складним.

"Сума збитків, яка зараз встановлена в провадженнях НАБУ (щодо "ПриватБанку", - ред.) становить більше 150 млрд гривень. Це те, що було вкрадено вже після революції. Левову частину цих коштів становлять кошти, виведені з "ПриватБанку". Про це розслідування я неодноразово розповідав...Це розслідування стосується як топ-менеджменту "ПриватБанку" і щодо їх можливих незаконних дій перед націоналізацією та працівників Нацбанку, які, можливо причетні, до незаконних дій при націоналізації "ПриватБанку". Це розслідування триває, воно надзвичайно складне", - заявив Ситник.

Він також зазначив, що не може прогнозувати, коли будуть підозри по справі, додавши, що "вони там будуть".

Нагадаємо, сьогодні Ситник виступав у Раді.

Відзначимо, незалежне дослідження американського детективного агентства Kroll підтвердило, що нині державний "ПриватБанк" був об'єктом численних махінацій, що призвело до збитків фінустанови в сумі 5,5 млрд доларів. Детективне агентство найняв Національний банк України, який має намір залучити екс-власників скандального банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова до відповідальності за виведення з фінустанови коштів і численні махінації.

У свою чергу, Коломойський назвав "маячнею" інформацію про нанесення банку збитків на 5,5 млрд доларів. У свою чергу, в ГПУ заявляли, що відкриють кримінальне провадження за результатами forensic audit "ПриватБанку". Станом на лютий 2018 року, в ГПУ заявляли, що НБУ ще не передав їм додаткові матеріали Kroll по "ПриватБанку" і Коломойському. Разом з тим, генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що ГПУ вже допитала Валерію Гонтареву (яка на той момент була главою НБУ) і екс-власника "ПриватБанку", бізнесмена Ігоря Коломойського в рамках розслідувань махінацій у банківській установі.

Крім того, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) в рамках розслідування кримінальнго провадження про рефінансування ПАТ "ПриватБанк" вивчає законність дій Національного банку України (НБУ) і підстави для рефінансування.