ua en ru

Суд дозволив ГПУ почати заочне розслідування щодо Жириновського

Суд дозволив ГПУ почати заочне розслідування щодо Жириновського Фото: Володимир Жириновський (kremlin.ru)

Жириновський та російські депутати збирали кошти для бойовиків на Донбасі

Шевченківський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі України (ГПУ) почати заочне розслідування щодо лідера ЛДПР в російській Держдумі Володимира Жириновського. Про це йдеться у повідомленні на сайті ГПУ.

Як зазначається, рішення щодо здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно Жириновського та ще двох депутатів Держдуми РФ суд виніс 18 вересня 2018 року.

Повідомляється, що Жириновський у березні-квітні 2014 року, перебуваючи у Москві, для матеріального забезпечення бойовиків "Д/ЛНР" створив та очолив організовану групу, до складу якої увійшли окремі депутати Держдуми РФ та члени ЛДПР. Зокрема, російські депутати у вказаний період закликали громадян РФ до збору коштів для бойовиків на Донбасі, а також розмістили відповідні оголошення на сайтах партії. Крім того, вони відкрили в РФ пункти зі збору відповідних коштів, а також уклали угоду щодо матеріального забезпечення "ДНР" і надали бойовикам "ДНР" приміщення у Москві для "представницької діяльності".

За даними ГПУ, за рахунок особисто внесеного майна та коштів, а також коштів, зібраних з громадян РФ, російські депутати під керівництвом Жириновського, на прохання очільника терористичної групи "Сомалі" Михайла Толстих (позивний "Гіві"), упродовж 2014-2017 років надали бойовикам шість транспортних засобів виробництва РФ з підвищеними прохідними та експлуатаційними можливостями. Наголошується, що вказані авто бойовики використовували під час вчинення терактів проти військових та правоохоронних підрозділів України, зокрема на території Донецького аеропорту.

За вказаними фактами у серпні 2017 року та у червні 2018 року ГПУ склала повідомлення про підозру Жириновського та ще двох російських депутатів за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму) КК України. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Крім того, у ГПУ додають, що відповідно до санкцій ЄС, Канади, Австралії та Швейцарії, введеними у 2014 році, активи Жириновського у цих країнах заморожено, йому також заборонено в'їзд до вказаних країни. Україна також ввела санкції щодо Жириновського, його активи заморожено і йому заборонено в’їзд.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що голова Верховної ради України Андрій Парубій заявив, що в 2014 році Жириновський погрожував порушити проти нього справу в Росії.

Відзначимо, також повідомлялося, що ГПУ склала повідомлення про підозру в фінансуванні тероризму Жириновському.