ua en ru

США виходять з протоколу про виконання рішень Міжнародного суду ООН

США виходять з протоколу про виконання рішень Міжнародного суду ООН Фото: Джон Болтон (flickr.com)

Вихід з протоколу пов'язаний з позовом Палестини через перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму

Президент США Дональд Трамп вирішив вийти з опціонального протоколу про обов'язкове вирішенні спорів до Віденської конвенції в Міжнародному суді ООН. Про це повідомив радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, передає РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Болтона повідомив, що вихід з протоколу пов'язаний з позовом Палестини.

"Це у зв'язку з позовом, що оскаржує перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму, поданим так званим державою Палестина", - сказав Болтон.

За його словами, США не виходять із самої Віденської конвенції, і закликав всіх інших підписантів виконувати взяті на себе зобов'язання.

Як зазначається, раніше США визнавали юрисдикцію Міжнародного суду лише частково.

Нагадаємо, 29 вересня повідомлялося, що Палестина подала в Міжнародний суд ООН позов проти США через перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму. Таким чином, палестинська сторона заявила, що не згодна з рішенням влади США, а також, на їх думку, дане рішення влади суперечить Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року.

Президент США Дональд Трамп 6 грудня 2017 року оголосив про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю і початку підготовки до перенесення туди американського посольства з Тель-Авіва. Пізніше держсекретар Рекс Тіллерсон припустив, що це станеться "не раніше як через три роки, хоча і це досить оптимістично". Пізніше стало відомо, що посольство США переїде з Тель-Авіва до Єрусалиму до кінця 2019 року.