ua en ru

СБУ попередила надзвичайну ситуацію на Запорізькій АЕС

СБУ попередила надзвичайну ситуацію на Запорізькій АЕС Фото: Запорізька АЕС (npp.zp.ua)

Правоохоронці викрили порушення при укладанні угоди на ремонт АЕС

Співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури викрили багатомільйонну угоду при проведенні робіт з вивчення сейсмічної стійкості обладнання Запорізької АЕС. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

На початку 2016 року посадові особи ЗАЕС уклали договір з приватною структурою на проведення робіт з виконання розрахунків сейсмічного впливу на обладнання і трубопроводи реакторних відділень двох енергоблоків атомної станції.

Правоохоронці встановили, що технічні звіти про виконання розрахункового аналізу і визначення сейсмостійкості обладнання складено з численними порушеннями. Вони також не пройшли обов'язкову експертизу та погодження в державній інспекції ядерного регулювання України.

Посадові особи ЗАЕС підтвердили виконання робіт та перерахували комерсантам понад 18 млн гривень. За висновками профільних експертів, розроблена підприємцями документація не відповідає державним вимогам і не дає об'єктивної оцінки сейсмічним загрозам обладнання і трубопроводах станції. Подальша експлуатація обладнання ЗАЕС на основі неякісних розрахунків могла призвести до виходу з експлуатації енергоблоків і створює реальні передумови для виникнення екологічної катастрофи.

В рамках відкритого кримінального провадження одному з провідних інженерів станції повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених статтями 364 і 366 Кримінального кодексу України. Триває слідство.

Нагадаємо, раніше СБУ спільно з Генпрокуратурою викрила двох суддів Дніпропетровської області, які запропонували хабар у 300 тис. доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницкому.