ua en ru

СБУ підозрює мережу АЗС "ОККО" у фінансуванні "ДНР" та окупаційної влади Криму

СБУ підозрює мережу АЗС "ОККО" у фінансуванні "ДНР" та окупаційної влади Криму Фото: АЗС (УНІАН)

У Криму та непідконтрольних районах Донецької області зафіксовано близько 20 незаконних автозаправних станцій

Співробітники Служби безпеки України викрили механізм фінансування окупаційної влади анексованого Криму та псевдодержавних утворень терористичної організації "ДНР" через незаконне функціонування мережі автозаправних станцій на тимчасово окупованій території України. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Правоохоронці встановили, що деякі українські комерційні структури організували протиправну схему зі збереження контролю над діяльністю мережі АЗС на тимчасово окупованих територіях", - йдеться у повідомленні.

У Криму виявлено щонайменше дев’ять таких автозаправних станцій, у непідконтрольнийх районах Донецької області - близько десяти.

Зазначається, що управління підприємницькою діяльністю автозаправних станцій здійснювалось менеджментом материнської структури, а з отриманих прибутків від реалізації продукції АЗС сплачувалися так звані податки до "бюджетів" окупаційних адміністрацій.

СБУ стверджує, що частина продукції зазначених АЗС використовувалася для забезпечення псевдодержавних утворень.

Під час проведення обшуків в офісних приміщеннях та за адресами проживання фігурантів провадження співробітники Служби безпеки виявили печатки фірм, на які оформлювались зазначені АЗС, а також документи та комп’ютерну техніку, що підтверджують протиправну діяльність.

Тривають слідчі дії.

Водночас президент концерну "Галнафтогазу" Віталій Антонов повідомив на прес-конференції у Києві, що СБУ 21 серпня провела обшуки в офісах мережі АЗС "ОККО" за підозрою у фінансуванні тероризму. Компанія співпрацю з терористами заперечує.

"...вкотре хочу відразу підкреслити, що з 2014 року наша компанія не працює на тимчасово окупованих територіях і ніяких контактів з такими структурами, як ДНР або ЛНР, немає і не відбувається", - сказав Антонов.

Він додав, що в анексованому РФ Криму продовжують працювати заправні станції "Галнафтогазу". За його словами вони працюють без бренду компанії і здаються компанією в оренду своїм колишнім співробітникам.

"Це наші українці, які годують свої сім'ї і які підтримують у належному стані це майно, яке, волею долі, перебуває на цих територіях", - підкреслив Антонов.

Нагадаємо, в Луганській області співробітники Служби безпеки України затримали колишнього "командира взводу" незаконних збройних формувань "ЛНР".