ua en ru

СБУ оприлюднила імена загиблих у Сирії найманців "Вагнера"

СБУ оприлюднила імена загиблих у Сирії найманців "Вагнера" Фото: найманці "Вагнера" (ssu.gov.ua)

Також СБУ оприлюднила дані іноземців, які загинули в САР внаслідок удару військ Коаліції у ніч з 7 на 8 лютого цього року

У вівторок, 4 вересня, Служба безпеки України оприлюднила імена найманців, загиблих та померлих від отриманих поранень, у томі числі іноземних громадян, а також групові фото найманців "Вагнера" напередоні знищення в САР. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

    У СБУ зазначають, що 26 липня СБУ повідомила, що має інформацію про більше ніж 80 російських бойовиків ПВК "Вагнера". Зокрема, іноземних громадян, які загинули в САР внаслідок удару військ Коаліції у ніч з 7 на 8 лютого цього року.

    "Відразу після брифінгу СБУ російські спецслужби вдалися до беспрецендентних заходів для недопущення виходу "списку Вагнера" через ЗМІ РФ, включаючи прямі залякування російських журналістів та "зачистку" аккаунтів загиблих найманців і членів їх сімей у соціальних мережах", - йдеться у повідомленні.

    Сьогодні СБУ оприлюднила призвіща ще 9 найманців, а також групові фото бойовиків "Вагнера" напередоні знищення в САР:

    • Апостол В.І., 13.01.1988, мав подвійне громадянство РФ та Республіки Молдова, вбивав на території Чечні, учасник російських НЗФ в Україні;
    • Вертинський В.В., 13.06.1954, громадянин РФ, був діючим депутат Петропавлівської сільської думи Катайського району Курганської області від місцевого відділення всеросійської партії "Єдина Росія";
    • Соломатов С.В., 20.09.1990, громадянин РФ, близький родич російських музикантів з м. Москва - Валентина Соломатова та Юрія Андрійчука, належність до російських НЗФ в Україні, перевіряється;
    • Макаров С.Ю., 20.09.1984, громадянин РФ, учасник російських НЗФ в Україні;
    • Кутсарь А.В., 24.01.1984, громадянин РФ, вбивав на території Чечні, учасник російських НЗФ в Україні;
    • Баскаков Є.В., 01.01.1982, громадянин РФ, учасник російських НЗФ в Україні;
    • Ганчеров С.Г., 16.07.1992, громадянин РФ, належність до російських НЗФ в Україні, перевіряється;
    • Нуртдінов І.І., 20.02.1982, громадянин РФ, учасник російських НЗФ в Україні;
    • Багашев К.Ю., 11.12.1970, громадянин України, учасник російських НЗФ на Донбасі.
    СБУ оприлюднила імена загиблих у Сирії найманців "Вагнера"
    СБУ оприлюднила імена загиблих у Сирії найманців "Вагнера"
    Фото: найманці "Вагнера"

    "Не зважаючи на намагання російських спецслужб приховати, насамперед від російського громадянського суспільства, правду про масові втрати найманців ПВК "Вагнера", СБУ готова передати журналістам наявні докази їх загибелі в САР разом зі свідченнями рідних та близьких найманців", - повідомлили у відомстві.

    СБУ оприлюднила імена загиблих у Сирії найманців "Вагнера"Фото: нацманці "Вагнера"

    Таким чином загальний список втрат російських найманців у ніч з 7 на 8 лютого 2018 року, що оприлюднила СБУ, становить "не 5, і навіть не 10 вбитих", а вже 50 найманців (список додається). При цьому, за наявними оперативними даними, понад 80% російських найманців до "відрядження у Сирію" брали участь у бойових діях на Донбасі у складі російських незаконних збройних формувань.

    "Найближчим часом СБУ оприлюднить додаткову інформацію про терористичну діяльність та втрати ПВК "Вагнера" з метою продовження викриття брехливості офіційних осіб РФ щодо відсутності російських "їхтамнетів" на території України і Сирії та донесення правди до світової спільноти про російські військові злочини", - йдеться у повідомленні.

    Нагадаємо, що у Сербії арештували бойовика, який воював проти України на Донбасі.