ua en ru

РФ зацікавлена у дискредитації нормандського формату і Мінську до виборів, - Геращенко

РФ зацікавлена у дискредитації нормандського формату і Мінську до виборів, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко (rada.gov.ua)

За словами Геращенко, Путін хоче заморозити нормандський формат і отримати проросійського українського президента

Російська Федерація (РФ) зацікавлена у дискредитації нормандського формату і мінського процесу до виборів в Україні. Про це заявила перший віце-спікер парламенту, учасник переговорів у Мінську Ірина Геращенко в інтерв'ю львівському виданню "Дивись.info".

За словами Геращенко, метою президента РФ Володимира Путіна є заморозка роботи нормандського формату, він хоче отримати "більш милого співрозмовника" - проросійського українського президента.

"Російська сторона в принципі зацікавлена у дискредитації нормандського формату, мінського процесу до виборів, аби показати, що з нинішньою українською владою не можна вести переговори. РФ використовуватиме, зокрема, тему заручників як один з козирів у спробах впливати на українську політику напередодні виборів", - зазначила вона.

Вона також додала, що Росії не комфортні ні нормандський формат, ні мінські групи, "тому що там їх примушують відповідати на незручні питання, вимагають відповідальності".

"У них є бажання дискредитувати цей процес (Мінськ, - ред.), зірвати його, вибити звідти українських переговорників. Ключове бажання Росії - позбутися санкцій. Лавров відверто говорить про те, що не бачить необхідності в зустрічах у нормандському форматі до президентських виборів", - зазначила вона.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що сьогодні Путін провів телефонні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, у ході якої співрозмовники підтвердили намір продовжувати роботу в нормандському форматі.

Раніше глава МЗС Російської Федерації Сергій Лавров заявляв, що після загибелі ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка зустріч лідерів нормандського формату найближчим часом неможлива.