ua en ru

Рада ратифікувала угоду про фінансування Дунайської транснаціональної програми

Рада  ратифікувала угоду про фінансування Дунайської транснаціональної програми Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Закон створить правові підстави для фінансування проектів за участю українських партнерів у розмірі 5 млн євро

Верховна рада України прийняла за основу та в цілому законопроект №0196 "Про ратифікацію угоди про фінансування Дунайської транснаціональної програми (Interreg V-B Danube - CCI 2014TC16M6TN001)", передає кореспондент РБК-Україна.

За прийняття документа після низки невдалих спроб проголосували 246 парламентарів.

Варто підкреслити, що нардепи розглядали проект закону за повною процедурою - з початку ранкового пленарного засідання і до перерви.

Вказано, що прийняття даного закону є необхідним кроком для направлення Європейській комісії повідомлення про завершення внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності зазначеним міжнародним договором.

Прийняття закону не потребуватиме додаткових витрат з державного та місцевого бюджетів.

У пояснювальній записці підкреслюється, що угода дозволить поглибити транскордонне співробітництво, сприятиме вирішенню спільних з сусідніми країнами проблем та актуальних питань розвитку Дунайського регіону.

"Прийняття закону створить правові підстави для фінансування проектів за участю українських партнерів у розмірі 5 млн євро на безоплатній основі у рамках Дунайської транснаціональної програми як фінансового інструменту Стратегії Європейського союзу для Дунайського регіону", - сказано у записці.

Також зазначається, що заходи, які мають бути здійснені під час реалізації зазначеної програми, передбачають реалізацію проектів транскордонного співробітництва, спрямованих на соціально-економічний розвиток української частини Дунайського регіону, що сприятиме виконанню зобов’язань, визначених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Кабінет міністрів України схвалив законопроект про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської транснаціональної програми. Підкреслювалось, що набуття чинності Дунайської транснаціональної програми після ратифікації парламентом забезпечить фінансування розвитку української частини Дунайського регіону в розмірі 5 млн євро. Це Чернівецька, Одеська, Івано-Франківська та Закарпатська області. В рамках угоди в цих регіонах буде розвиватися інфраструктура, а також енергоефективність.

У 2016 році уряд затвердив Державну програму розвитку транскордонного співробітництва на 2016-2020 роки, в якій одним із пріоритетних завдань визначено розвиток співпраці в Дунайському регіоні.

Додамо, Україна продовжує переговори з ЄС щодо перегляду програми з реконструкції контрольних пунктів пропуску на кордоні, яку закрили в лютому 2018 року.