ua en ru

Рада розгляне зміни до Конституції щодо євроінтеграційного курсу України 18-21 вересня

Рада розгляне зміни до Конституції щодо євроінтеграційного курсу України 18-21 вересня Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Парубій зазначив, що внесення змін до Конституції гарантує незмінність зовнішньополітичного вектору держави

Верховна рада розгляне зміни до Конституції щодо євроінтеграційного та євроатлантичного курсу України на наступному пленарному тижні 18-21 вересня. Про це повідомляє прес-служба Апарату ВР.

Зокрема, голова Ради Андрій Парубій планує наступного пленарного тижня запропонувати для розгляду у ВР питання введення в тіло Конституції зобов’язань із зовнішнього вектору України на вступ у ЄС і вступ до НАТО.

"Зміни до Конституції можуть бути розглянуті вже наступного пленарного тижня", - зазначив голова парламенту.

Спікер підкреслив, що закріплення цього положення в Основному законі дає гарантію, що ніколи більше не повториться ситуація, яка була в 2010 році, коли можна змінити закон, і тим самим повністю змінити вектор розвитку країни.

"Внесення у Конституцію цього положення передбачає набагато складнішу і набагато важчу процедуру - необхідно триста голосів і кілька сесій, як мінімум дві. Водночас, це дає досить тверді гарантії, що нікому не вдасться змінити зовнішньополітичний вектор нашої держави", - підсумував Парубій.

Він зазначив, що після першого голосування за зміни до Конституції проект закону буде направлений до Конституційного суду України.

"Нагадаю, це лише перший етап, бо перше голосування передбачає направлення до Конституційного суду, потім Конституційний суд дає свої висновки, відбувається друге голосування, де необхідно 226 голосів, і потім, на наступній сесії, має бути голосування у 300 голосів", - сказав спікер і додав, що робитиме все можливе, щоб якнайшвидше пройти всі етапи та вирішити це питання.

Нагадаємо, комітети ВР з питань нацбезпеки та євроінтеграції підтримали прийняття проекту закону щодо внесення змін у Конституцію України щодо закріплення курсу держави на вступ до ЄС та НАТО.

Заступник глави фракції "Блоку Петра Порошенко" Сергій Березенко заявив, що внесення змін до Конституції України в питанні закріплення курсу в НАТО і ЄС не потребуватиме проведення референдуму.