ua en ru

Рада підтримала перейменування Високомобільних десантних військ у Десантно-штурмові

Рада підтримала перейменування Високомобільних десантних військ у Десантно-штурмові Фото: Десантно-штурмові війська (kmu.gov.ua)

Назва ВДВ асоціюється із російськими десантниками

Високомобільні десантні війська України перейменовано у Десантно-штурмові. Відповідне рішення ухвалила у четвер, 5 квітня, Верховна рада України, ухваливши відповідний законопроект № 7330, поданий президентом України Петром Порошенком.

Проголосували за законопроект 236 народних депутатів. Згідно з документом, відповідні зміни вносяться до законів "Про Збройні сили України", "Про оборону України" та "Про правовий режим воєнного стану".

Як вказано у пояснювальній записці законопроекту, розроблення даного документу Міністерством оборони України обумовлено подіями, пов’язаними із окупацією збройними силами Російської Федерації частини території України, "що спричинило негативне ставлення особового складу та ветеранів-десантників до назви ВДВ (високомобільні десантні війська) одночасно з ВДВ (повітрянодесантні війська) країни-агресора".

"Зважаючи на зазначене, вважається за доцільне змінити назву Високомобільних десантних військ Збройних сил України на Десантно-штурмові війська Збройних сил України", - вказано у записці.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко 21 листопада 2017 року заявив про відхід нашої держави від святкування Дня десантника 2 серпня. "Звичне 2 серпня - це дата першого стрибка парашутистів в московському військовому окрузі. До чого тут ми? Москва - не Київ, Україна - не Росія. Початок святкування Дня десантника 21 листопада - це початок українізації історико-політичного календаря взамін нав'язаного нам радянсько-російського", - сказав Порошенко.

Крім того, українські десантники не носитимуть тепер "блакитні берети" - кольором українського десанту стає темно-бордовий.