ua en ru

Прокуратура розслідує видачу угорських паспортів українцям за статтею про держзраду

Прокуратура розслідує видачу угорських паспортів українцям за статтею про держзраду Фото: паспорт Угорщини (twitter.com/dnewshungary)

Кримінальне провадження за фактами видачі паспортів Угорщини в Берегові Закарпатської області розслідується за статтею про держзраду

Кримінальне провадження за фактами видачі громадянам України паспортів Угорщини у населеному пункті Берегове Закарпатської області розслідується за статтею про державну зраду. Про це в коментарі РБК-Україна повідомили в прокуратурі Закарпатської області.

У прес-службі повідомили, що провадження попередньо кваліфікували по 1 ч. ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада). Відомості внесено до ЄРДР.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко раніше заявив, що ГПУ зареєструвала кримінальне провадження через отримання українцями подвійного громадянства. За його словами, відповідне провадження зареєстровано, СБУ веде слідство, ГПУ веде процесуальний нагляд.

При цьому у Службі безпеки України назвали "дивним заявою" слова Луценка про розслідування службою видачі угорських паспортів на Закарпатті. Як зазначається, коментуючи заяву Луценка про те, що СБУ веде слідство за фактами видачі угорських паспортів на Закарпатті, прес-секретар СБУ Олена Гітлянська зазначила, що їй про це нічого не відомо.

Як відомо, раніше розгорівся скандал після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Даний процес супроводжувався інструктажем про те, що не варто повідомляти владі про другий паспорт. Також на відео зафіксовано, як українці зачитують клятву, в якій обіцяють вважати Угорщину своєю батьківщиною. Також відзначимо, що на Закарпатті викрили щонайменше 39 осіб з подвійним громадянством. В основному, зазначили в ДПСУ, це паспорти Угорщини.