ua en ru

Прес-конференція Януковича: головне

Прес-конференція Януковича: головне Фото: Віктор Янукович (УНІАН)

Прес-конференція Януковича почалася о 13:00

Прес-конференція екс-президента України Віктора Януковича проходить сьогодні, 6 лютого 2019 року, в Москві (Російська Федерація). Початок зустрічі Януковича з журналістами заплановано на 13:00 за київським часом. Усі подробиці, онлайн-трансляція, фото і відео - в матеріалі РБК-Україна.

Янукович про Майдан

Янукович сказав, що в 2004 році, коли він брав участь в президентських виборах, було 24 кандидати і він переміг, але "тоді оголосили незаконний третій тур і я змушений був брати в цьому участь". Він додав, що після "Помаранчевої революції" ситуація в країні не покращилася включаючи і подальші події - "цю революцію, яку назвали гідності в лапках".

Янукович заявив, що через Майдан "фактично було зупинено розвиток, почав розвиватися хаос і безправ'я".

"Я навіть не хочу думати про можливість нових Майданів. Не можна цього допускати. Єдине, я б хотів, щоб правда прозвучала, до цього ми чули тільки дезінфомрацію", - сказав він.

Янукович заявив, що Порошенко "не здатний чесно перемогти на виборах"

Янукович висловив впевненість в тому, що "чесно перемогти на виборах Порошенко не здатний". Він також заявив, що міжнародні спостерігачі повинні не допустити фальсифікацій на виборах в Україні.

При цьому, він додав, що прогнози різних політологів і аналітиків сходяться до того, що антирейтинг існуючої влади не дозволить їй перемогти.

Янукович заявив, що готовий говорити з Путіним про проведення обміну заручниками

Янукович заявив, що якщо проводити обмін заручниками, то це потрібно робити в форматі "всіх на всіх". При цьому він додав, що при необхідності і якщо буде така ініціатива з української сторони, він готовий "переговорити з президентом РФ Володимиром Путіним і внести таку пропозицію".

Янукович прокоментував закриття виборчих дільниць в РФ

Янукович звертаючись до влади України заявив, що Крим український і багато українців живе в Криму і їм потрібно надати можливість проголосувати за українську владу. Він також запропонував відкрити виборчі дільниці в Ростові.

"Немає інших рішень, потрібно повертати людей на рідну землю, нехай вони там живуть, відновлюють зруйнований Донбас", - сказав він.

Янукович розповів про угоду з європейськими політиками від 21 лютого 2014 року

Янукович заявив, що європейські політики його "обдурили і зрадили, кинули як лоха" і заявив, що чекає від них публічної відповіді.

"Як вони 21 числа підписали мирну угоду зі мною і 21 числа вже озброєні молодики захопили АПУ, ВРУ", - заявив він.

Янукович заявив, що чекає, що підписанти угоди напишуть йому "спасибі за листи".

"Я пишу в нікуди", - заявив він.

Прес-конференція Януковича: головне

Фото: twitter.com/ianbateson

Янукович: я спокійно пересуваюся по РФ

Янукович заявив, що спокійно пересувається по території Російської Федерації. Він також додав, що не знаходиться в базах даних Інтерполу і може виїжджати в будь-яку країну світу.

"Ніяких проблем у мене немає", - заявив він.

Янукович заявив про "замахи" на Вілкула та Медведчука

Янукович заявив, що в ЗМІ "дуже часто почала надходити" інформація про "замахи". Зокрема, він згадав про ситуацію, яка сталася з кандидатом в президенти України Олександром Вілкулом (1 лютого в Бердянську Вілкула облили зеленкою).

"Сам Вілкул сказав, що це організувала СБУ. Тепер лунають погрози на адресу Віктора Медведчука. У нього завжди була своя позиція з усіх питань. Я дуже часто з його позицією був не згоден і тоді, коли я був президентом. Звичайно, це все страшно і неприпустимо", - заявив він.

Крім того, кажучи про "замах" на Медведчука, він заявив, що "створена група з 12 осіб, яка в цьому плані працює".

Янукович заявив, що у Порошенка "жодних шансів немає чесно перемогти на виборах". Екс-президент також додав, що чинна влада "шукає інструменти як вплинути на тих, хто виступає проти них, в тому числі і на Медведчука".

Янукович назвав Україну "осередком війни і нестабільності"

Янукович заявив, що Ураїна стала "осередком війни і нестабільності, яка поширилася на інші держави". Він заявив, що Європа, США "і звичайно Росія" стали "мимоволі втягнуті в цей конфлікт".

Також Янукович заявив, що розстріли на Майдані нібито організували організатори Майдану. Крім того, говорячи про вирок, винесений йому судом Києва, "не має нічого спільного з законом".

Янукович назвав події в Україні в 2014 році "держпереворотом"

Янукович заявив, що 5 років після "держперевороту" він оцінює як "найчорніші роки в Україні", а все, що сталося в Україні після "держперевороту" не могло присниться навіть в страшному сні.

"Ми побачили процеси, які призвели до численних жертв. Цим подіям необхідно дати правову оцінку, але вона не може бути в Україні. Тому що в Україні влада в руках тих людей, які скоювали ці злочини", - заявив він.

Янукович вважає, що повернути мир в Україні нинішня влада не бажає. Він також звинуватив президента Петра Порошенка в невиконанні мінських угод.

Прес-конференція Януковича почалася в Москві

Янукович заявив, що недавно повернувся в РФ після лікування і стежить за подіями в Україні. Він також заявив, що не може бути в стороні від подій, які проходить в Україні і уважно стежить за ними.

За його словами, йому довелося "багато приділяти уваги розвитку України".

"Це моя Батьківщина, я прожив там 52 роки", - заявив він.

Прес-конференція Януковича: головне

Фото: twitter.com/Lucian_Kim

Як відомо, зустріч Януковича зі ЗМІ проходить в прес-центрі МІА "Росія сьогодні" і буде присвячена "актуальним питанням української політики".

Адвокат екс-президента Олександр Горошинський, повідомляв, що в ході прес-конференції Янукович буде говорити про вирок, винесений Оболонським судом Києва, при цьому, він зазначив, що "можливо, будуть і сюрпризи".

Суд Києва засудив Януковича до 13 років в'язниці

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді. Протягом восьми годин колегія суддів оголошувала вирок екс-президенту.

Зокрема, суд постановив визнати Януковича винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (держзрада), ч. 5. ст. 27 (види співучасників), ст. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) і призначити покарання у вигляді 13 років позбавлення волі.

Разом з тим, суд визнав Януковича невинуватим та виправдав за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), оскільки сторона обвинувачення не довела, що в діях Януковича є склад злочину.

Зазначимо, сторона обвинувачення просила суд призначити для Януковича покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років.

У свою чергу, адвокати екс-президента заявили про намір подати апеляцію на таке рішення суду. На те, щоб оскаржити вирок у сторони захисту є 30 днів з моменту його оголошення.

На даний момент текст вироку Януковичу знаходиться у відкритому доступі.

Про що Янукович говорив на попередніх прес-конференціях в РФ

Сьогоднішня прес-конференція Януковича буде вже не першою за час його перебування в РФ. Зокрема, Янукович провів у РФ прес-конференцію 28 лютого 2014 року, в ході виступу экс-президент зламав ручку.

Крім того, Янукович зустрічався з журналістами в березні 2014 року в Ростові-на-Дону. Тоді він заявляв, що він залишається президентом України і головнокомандувачем, а також повернеться в Україну "як тільки дозволять обставини".

У ході пресс-конференції в листопаді 2016 року у російському Ростові-на-Дону Янукович заявляв, що на Донбасі воюють найманці і добровольці. Він також закликав надати автономію Донбасу.

"Я за те, щоб Донбас був у складі України та була збережена територіальна цілісність України", - заявляв він.

Під час прес-конференції в лютому 2017 року Янукович заявляв, що ніколи не просив ввести російські війська в Україну.

Крім того, Янукович проводив прес-конференцію в березні 2018 року в Москві. Тоді він, говорячи про анексію Криму, заявив, що кримчани зробили "вимушений вибір", тому що "були залякані Тягнибоком і Кличком".

Янукович також заявляв, що у нього є зв'язок з президентом РФ Володимиром Путіним, але Путін дуже зайнята людина, тому особливо з ним не зустрічається.