ua en ru

Порошенко заявив, що Україна отримала автокефалію (оновлено)

Порошенко заявив, що Україна отримала автокефалію (оновлено) Фото: Петро Порошенко (twitter.com/poroshenko)

Україна має позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву, заявив президент

Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Twitter президента України Петра Порошенка.

"Україна має позитивне рішення Вселенського Патріарха і Синоду про Єдину Помісну Православну Церкву! Те, про що мріяли покоління українців та молилися сучасники - нарешті сталося: Україна отримала Томос. Це - перемога України, наша спільна перемога!", - йдеться у повідомленні.

Порошенко заявив, що Україна отримала автокефалію (оновлено)

Натомість після цього президент написав, що Україна отримала автокефалію, а попереднє повідомлення про отримання Томосу було видалено з Twitter Порошенка.

"Україна має позитивне рішення Вселенського Патріарха та Синоду про єдину помісну православну церкву! Те, про що мріяли покоління українців і молилися сучасники - нарешті сталося: Україна отримала автокефалію. Це - перемога України, наша спільна перемога!", - написав повторний пост Порошенко.

Порошенко заявив, що Україна отримала автокефалію (оновлено)

Порошенко також заявляє, що питання Томосу і автокефалії - це питання української незалежності.

"Питання Томосу та автокефалії - питання нашої незалежності. Це - питання нашої національної безпеки. Це - питання всієї світової геополітики. Це - падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування", - написав президент.

Порошенко заявив, що Україна отримала автокефалію (оновлено)

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що українська церква буде підпорядковуватися Константинополю.

Також своїм рішенням Синод підтримав продовження надання автокефалії України. Зокрема, документ підтверджує вже прийняте рішення про те, що Вселенський Патріархат приступає до надання Автокефалії Церкви України.

Додамо, Священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви (УПЦ) Київського патріархату Філарета.

Як відомо, 9-10 жовтня в Стамбулі відбувалося щомісячне засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому розглядали питання надання автокефалії української церкви. Також в інтерв'ю РБК-Україна предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет підтвердив, що на жовтневому синоді буде прийнято рішення про надання Томосу.