ua en ru

Порошенко: Томос про автокефалію довершить утвердження незалежності і самостійності України

Порошенко: Томос про автокефалію довершить утвердження незалежності і самостійності України Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

За словами президента, це посилить і національну безпеку України

Томос про автокефалію, наданий Українській православній церкві (УПЦ), довершить утвердження незалежності і самостійності України у духовному вимірі. Про це заявив президент України Петро Порошенко сьогодні, 20 травня, під час виступу на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій, передає прес-служба президента.

"Дорога українців до Бога не пролягає через Москву. У нас свій шлях. Переконаний, що Томос про автокефалію, наданий нашій українській Церкві, довершить утвердження незалежності і самостійності України у духовному вимірі. Це посилить і нашу національну безпеку, бо автоматично послабить вплив країни-агресора на внутрішні українські справи", - заявив Порошенко.

Президент зазначив, що неодноразово зустрічався з Вселенським Патріархом.

"Моє звернення як глави держави до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні, і я за це дякую, було підтримано переконливою більшістю народних депутатів... На основі цих звернень Синод Вселенського Патріархату прийняв рішення про початок розгляду питання про надання Томосу для української церкви", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, 26 квітня Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет повідомив, що він переконаний у тому, що УПЦ отримає автокефалію.