ua en ru

Перезавантаження Кабміну: що відомо про можливі призначення

Перезавантаження Кабміну: що відомо про можливі призначення Фото: Кабмін (РБК-Україна)

Рада завтра розгляне кадрові питання Кабміну, можливо призначать нових міністрів

Відставка Кабміну Олексія Гончарука або окремих міністрів може бути винесена на обговорення на позачерговому засіданні Верховної ради 4 березня. Детальніше про можливе перезавантаження Кабміну - в матеріалі РБК-Україна.

На фракції СН провели сигнальне голосування щодо відставки Гончарука і Рябошапки

Фракція СН за підсумками сигнального голосування на засіданні підтримує відставку прем'єра Олексія Гончарука. Також на голосування виносилося питання відставки генпрокурора Руслана Рябошапки. За словами нардепа від СН Ірини Верещук, Рябошапку можуть звільнити, якщо його звіт буде визнаний незадовільним. Замість Рябошапки Офіс генпрокурора може очолити Сергій Іонушас.

Шмигаль представив можливий склад свого Кабміну

На засіданні фракції "Слуга народу" Денис Шмигаль представив можливий склад свого уряду.

  • Міністерство розвитку громад і територій - Олексій Чернишов або Людмила Бугай
  • Мінекономіки - Роман Жуковський
  • Міністр Кабінету міністрів - Олег Немчинов
  • Мінфін - Ігор Уманський
  • Віце-прем'єр з питань оборонної промисловості - Олег Коростельов
  • Міністр охорони здоров'я - Ілля Ємець
  • Міністр соціальної політики - Марина Лазебна
  • Міністерство спорту - Вадим Гутцайт
  • Міністерство оборони - Андрій Таран
  • Міністр закордонних справ - Дмитро Кулеба
  • Міністр внутрішніх справ - Арсен Аваков
  • Міністерство інфраструктури - Владислав Криклій
  • Мінкульт - Володимир Бородянський
  • Мінагрополітики - Тимофій Милованов
  • Мінінтеграції - Олексій Рєзніков
  • Мінветеранів - Сергій Бесараб.

На сайті ОАСК з'явилася заява нібито від Гончарука, в Кабміні спростували

На сайті Окружного суду Києва з'явилася заява нібито від Олексія Гончарука, в якій він просить заборонити Раді розглядати його відставку. Пізніше прес-служба Кабміну спростувала цю інформацію.

Перезавантаження Кабміну: що відомо про можливі призначення

Разумков заявив, що Гончарук написав заяву про відставку

Глава парламенту Дмитро Разумков в ході засідання фракції СН заявив, що прем'єр Олексій Гончарук написав заяву про відставку і вона вже в Раді.

Зеленський пропонує призначити Шмигаля прем'єром

Президент України Володимир Зеленський на засіданні фракції "Слуга народу" запропонував призначити віце-прем'єра і міністра розвитку громад і територій Дениса Шмигаля прем'єр-міністром замість Олексія Гончарука.

Фракція СН проводить засідання, приїхав Зеленський

Фракція "Слуги народу" проводить засідання, яке почалося із запізненням на півгодини. На засіданні присутній президент України Володимир Зеленський.

Фракція СН на засіданні проведе попереднє голосування за перезавантаження Кабміну

Представник Кабміну у Верховній раді Олена Шуляк повідомила, що "Слуга народу" на засіданні фракції проведе попереднє голосування за перезавантаження Кабміну.

"Потрібно подивитися, чи є 70% голосів фракції чи ні", - заявила вона, зазначивши, що в разі відсутності підтримки рішення не виноситься на розгляд.

У "Слузі народу" не виключили повноцінного переформатування Кабміну

Заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко зазначив, що наразі заяви про відставку від прем’єр-міністра немає.

"Якщо буде мова йти про переформатування уряду, то його треба робити повноцінно із виконанням всіх тих задач, про які ми говоримо. Це і розділення (міністерств, - ред.), зокрема….", - заявив Корнієнко.

Рішення про відставку Гончарука може бути прийнято на засіданні фракції СН

Увечері 3 березня відбудеться засідання фракції "Слуга народу" за участю президента Володимира Зеленського. На засіданні, за даними нардепа від СН Олександра Качури, можуть прийняти рішення про відставку Гончарука і всього Кабміну, а також про відставку генпрокурора Руслана Рябошапки.

В ОП заявляють, що Зеленський ще не прийняв рішення щодо відставки Гончарука

Джерело РБК-Україна в Офісі президента повідомило, що рішення про відставку Гончарука ще не прийнято остаточно.

"Повинен бути серйозний аудит і розуміння причин багатьох невдач у стратегічному баченні, чи може він (Гончарук, - ред.) бути більш успішним у другій половині свого імунітету", - повідомило джерело.

Шмигаль може очолити Кабмін замість Гончарука

За даними джерела РБК-Україна, головним кандидатом на посаду прем'єра є нинішній віце-прем'єр і міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль. Його можуть призначити з "випробувальним терміном".

Також, за інформацією джерел, у новому Кабміні можуть залишитися Михайло Федоров, Дмитро Дубілет та Арсен Аваков. Також посади можуть зберегти Ганна Новосад і Тимофій Милованов.

Крім того, за інформацією РБК-Україна, в "пакеті" з міністрами розглядається зміна глави Держмитниці і Генеральної прокуратури.

У "Слузі народу" не виключають, що Гончарук може подати у відставку

Відставку Олексія Гончарука не виключають джерела РБК-Україна в "Слузі народу".

"Вважаю, що Гончарук подасть заяву про відставку", - повідомило джерело.

Крім того, за словами нардепа від "Слуги народу" Ірини Верещук, у фракції є дуже багато питань до Гончарука. Однак, парламент не зможе його звільнити, якщо він сам не подасть заяву.

Разом з тим, за інформацією РБК-Україна, на даний момент Гончарук заяву про відставку не писав.

Рада 4 березня може призначити 4 міністрів

За інформацією джерел РБК-Україна, на позачерговому засіданні Рада може призначити чотирьох міністрів і створити посаду віце-прем'єра з питань промисловості.

Зокрема, за словами джерела, нардепи планують звільнити міністра закордонних справ, міністра охорони здоров'я і міністра соціальної політики. За інформацією РБК-Україна, на посаду глави МЗС розглядають кандидатури радника президента Руслана Демченка та віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитра Кулеби.

Крім того, Мінветеранів можуть розділити, а Міністерство з питань окупованих територій може очолити представник України у підгрупі ТКГ Олексій Резніков.

Повістка засідання Ради 4 березня

Згідно з інформацією на сайті парламенту, нардепи на позачерговому засіданні 4 березня розглянуть такі питання:

  • Проект закону про схвалення рішення президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2020 році для участі в багатонаціональних навчаннях (реєстр.. № 3003П);
  • Проект закону про внесення змін у розділ VI "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про національну безпеку України" щодо набрання чинності положень щодо головнокомандувача Збройних сил України, Генерального штабу Збройних сил України, видів і окремих родів військ (сил), (реєстр.. № 3015П);
  • Проект закону про ратифікацію рамкової угоди між урядом України і урядом Французької Республіки про офіційну підтримку посилення морської безпеки та охорони України (реєстр.. № 0025);
  • Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям закону України "Про запобігання корупції" (друге читання) (реєстр.. № 2500Д);
  • Про Кабінет міністрів України;
  • Про діяльність Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України, Офісу Генерального прокурора у сфері подолання корупції в Україні та зміцнення правопорядку.

Зеленський скликав позачергове засідання Рада

Увечері 28 лютого президент України Володимир Зеленський ініціював проведення позачергового засідання Верховної ради. Як відомо, у порядку денному засідання розгляд кількох законопроектів, кадрові питання Кабміну і звіт правоохоронних органів. Напередодні засідання Ради, ввечері 3 березня, заплановано засідання фракції "Слуга народу". Як очікується, на фракцію прийде Зеленський, також запрошені генпрокурор Руслан Рябошапка та директор НАБУ Артем Ситник.