ua en ru

Парламент обрав Василенка аудитором НАБУ від Ради

Парламент обрав Василенка аудитором НАБУ від Ради Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

За рішення проголосували 289 нардепів

Верховна рада України обрала українського правознавця-міжнародника Володимира Василенка аудитором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) від парламенту, передає кореспондент РБК-Україна.

Таке рішення підтримали 289 нардепів.

Відзначимо, що комітет парламенту з питань запобігання корупції рекомендував двох кандидатів на посаду аудитора НАБУ від ВР. Так, були рекомендовані на посаду аудитора кандидатури правозахисника, партнера компанії Baker & McKenzie Томаса Файєрстоуна і українського правознавця-міжнародника Володимира Василенка.

"Зараз шляхом рейтингового голосування проголосуємо по кожному кандидату окремо. Кандидатура, яка набере найбільше голосів, буде ставитися на підтвердження Верховної ради України", - пояснив голова парламенту Андрій Парубій та провів рейтингове голосування.

Під час голосування кандидатуру Василенка підтримали 276 нардепів, а Файєрстоуна - 208. Після цього Парубій поставив кандидатуру Василенка на підтвердження, за його призначення проголосували 289 парламентарів.

Відзначимо, Василенку 81 рік. Він є доктором юридичних наук, професором і заслуженим юристом України.

Так, Василенко був радником департаменту секретаріату міністра закордонних справ, надзвичайним і повноважним послом України, представником України в Раді ООН з прав людини, уповноваженим України в Міжнародному суді ООН у справі між Румунією і Україною щодо делімітації морських просторів у Чорному морі. Крім того, він був представником України при Міжнародній морській організації (ІМО) (1998-2002), а також суддею Ad hoc Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії (2002-2005).

Нагадаємо, раніше Верховна рада України підтримала створення Вищого антикорупційного суду.