ua en ru

В ОБСЄ повідомили про застосування системи залпового вогню в Луганській області

В ОБСЄ повідомили про застосування системи залпового вогню в Луганській області Фото: ОБСЄ

В ОБСЄ зафіксували зменшення кількості порушень у Донецькій області

Члени спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) повідомили про застосуванні системи залпового вогню в Луганській області. Про це йдеться в звіті місії.

Разом з тим в ОБСЄ зафіксували зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області.

"Порівняно з попередньою добою СММ зафіксувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення кількості таких порушень в Луганській області, в тому числі застосування реактивної системи залпового вогню. У Луганській області Місія зафіксувала найбільшу кількість порушень режиму припинення вогню (включаючи приблизно 120 вибухів) порівняно з попередньою добою, коли, серед іншого, було зафіксовано близько 40 вибухів", - йдеться у звіті.

Місія продовжила вести спостереження за відведенням озброєння. СММ також здійснювала моніторинг на ділянках розведення в районі Станиці Луганської, Золотого і Петровського.

Спостерігачі здійснювали моніторинг в одному прикордонному районі, який на даний момент не контролюється урядом. У Харкові, Дніпрі, Івано-Франківську та Одесі СММ ОБСЄ спостерігала за проведенням масових зборів до Дня пам'яті і примирення.

"СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, при цьому зафіксувавши більше вибухів (приблизно 270), порівняно з попередньою добою, коли, серед іншого, було зафіксовано близько 150 вибухів", - йдеться в повідомленні.

Так, увечері 7 травня і в ніч на 8 травня, здійснюючи моніторинг в підконтрольному урядові місті Світлодарськ , члени місії зафіксували 120 вибухів, 29 з яких були оцінені як постріли з 82-мм міномети, безоткатного знаряддя (СПГ-9, 73 мм) і ручного протитанкового гранатомета (РПГ) на відстані 4-7 км в секторі від південного сходу до півдня, 26 - як розриви 120-мм мінометних мін і снарядів озброєння невстановленого типу 4-7 км в секторі від сходу до півдня, а решта - вибухи невизначеного походження

Камера також зафіксувала близько 60 черг з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї на відстані 4-12 км в секторі від сходу до півдня.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ в Україні Эртурул Апакан засудив сексуальне домагання бойовика непідконтрольних районів Донецької області стосовно співробітниці Місії, яка мала місце 5 травня.