ua en ru

НБУ оприлюднив схему переведення 4 млрд грн у готівку в "Таскомбанку"

НБУ оприлюднив схему переведення 4 млрд грн у готівку в "Таскомбанку" Фото: Таскомбанк (РБК-Україна)

Готівку з банку Тигіпка отримали шість осіб, які нібито займалися збором вторсировини

Національний банк (НБУ) оприлюднив схему переведення 3,9 млрд грн в готівку у "Таскомбанку", через що на початку 2018 року регулятор оштрафовав банк та домігся зміни керівництва. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Як зазначається в повідомленні, НБУ публікує матеріали у відповідністю з Директивою ЄС про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей та фінансування тероризму.

За даними НБУ з лютого по жовтень 2017 року 23 юридичні особи-клієнти "Таскомбанку" зняли з рахунків близько 3,9 млрд грн на закупівлю вторинної сировини. Водночас банк встановив цим клієнтам значно менші тарифи на видачу готівкових коштів з їх поточних рахунків, ніж передбачені відповідним тарифним пакетом банку.

"Більшість готівкових коштів, які нібито потім клієнти банку платили контрагентам-фізичним особам (переважна більшість яких має реєстрацію в АРК, окремі з них фігурували в кримінальних провадженнях, до того ж серед них є одна відома співачка) за вторсировину, отримувало шість фізичних осіб", - наголошується в повідомленні НБУ.

Вищезгадані контрагенти нібито зібрали 612 тисяч тонн вторсировини. "Для перевезення такого величезного обсягу потрібно було скористатися послугами 284 КамАЗів за один день діяльності", - порахували в НБУ.

НБУ оприлюднив схему переведення 4 млрд грн у готівку в "Таскомбанку"

Нагадаємо, Національний банк у лютому 2018 року оштрафував а ПАТ "ТАСкомбанк" за виявлені ознаки ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу; невиконання банком зобов'язання відмовитися від обслуговування клієнтів у випадках, передбачених законодавством з питань фінансового моніторингу; неналежне виконання обов'язку здійснювати управління ризиками.

Як повідомляло РБК-Україна, голова "ТАСкомбанку" Олена Мелеш була звільнена за вимогою Національного банку України.