ua en ru

НАТО не потрібен дозвіл РФ на вступ України до альянсу, - Столтенберг

НАТО не потрібен дозвіл РФ на вступ України до альянсу, - Столтенберг Фото: Йенс Столтенберг (president.gov.ua)

Генсек альянсу закликав зберігати діалог між НАТО і Росією

НАТО не потрібен дозвіл Росії щодо вступу України у силовий блок. Про це заявив генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг у інтерв'ю Associated Press перед своєю зустріччю з главою Міністерства закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Нью-Йорку.

Він наголосив, що у підсумку 29 союзників і Україна будуть вирішувати, чи відповідає наша держава стандартам вступу до альянсу.

"Тільки Україна може визначити власний шлях, хоче вона вступити в НАТО чи ні... У підсумку 29 союзників і Україна будуть вирішувати, чи відповідає Україна стандартам, необхідним для вступу в НАТО", - пояснив генсек.

Крім того, Столтенберг висловив стурбованість у зв'язку з військовим втручанням Росії в Україні і Грузії, підтримкою РФ режиму Асада в Сирії і нарощуванням військово-морських сил Росії у східному Середземномор'ї.

Також генсек альянсу закликав зберігати діалог між НАТО і Росією, щоб допомогти розрядити напруженість, поки конфлікт в Україні залишається невирішеним.

"Коли у нас виникають серйозні розбіжності, коли ми бачимо посилення напруженості, коли ми бачимо все більшу військову присутність поблизу наших кордонів - насправді ще важливіше мати діалог", - підкреслив він.

Як писало РБК-Україна раніше, генсек НАТО заявив, що у відповідь на кібератаку з Російської Федерації (РФ) країни НАТО можуть застосувати процедуру, передбачену ст. 5 статуту організації.

Раніше Столтенберг заявляв, що ні одна з країн-членів НАТО не визнає анексію Криму Російською Федерацією.

Також Йенс Столтенберг підкреслював, що НАТО не має наміру відступати перед натиском Росії.