ua en ru

"Нафтогаз" подав до суду на Кабмін через компенсацію за газ для населення

"Нафтогаз" подав до суду на Кабмін через компенсацію за газ для населення Фото: Нафтогаз (РБК-Україна)

"Нафтогаз" вимагає повернути йому 6,6 млрд грн

НАК "Нафтогаз України" звернулась до Господарського суду міста Києва із позовом до Кабінету міністрів про стягнення в рахунок відшкодування завданої шкоди в розмірі 6,633 млрд грн. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на публікацію у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

"Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Кабмін своєю бездіяльністю, яка полягає у не визначенні джерел фінансування та порядку визначення компенсації, що надається суб'єктам ринку природного газу, завдав компанії шкоди на суму 6 633 860 000,00 грн", - йдеться в повідомленні суду.

"Нафтогаз" подав до суду на Кабмін через компенсацію за газ для населення

Нагадаємо, що 19 жовтня Кабінет міністрів вирішив підвищити ціну на газ для населення. Так, ціни на газ для населення з 1 листопада зростуть на 23,5%. Згідно з прийнятою постановою, ціна газу з 1 листопада складе 8,55 тис. грн за тисячу кубометрів.

НАК "Нафтогаз України" опублікувала ціни на газ, які будуть діяти з 1 листопада 2018 по 30 квітня 2019 року. Кінцева ціна газу для населення складає 8 548,92 грн за тисячу кубометрів, для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) - 8 361,85 грн. У "Нафтогазі" зазначили, що нова ціна газу сформована з урахуванням вимог постанови Кабінету міністрів України від 19.10.2018 р. №867, яке затверджує нове Положення про покладення спеціальних зобов'язань на суб'єкти ринку природного газу для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Ціна газу для всіх категорій споживачів на умовах ПСО становить 7 482,61 грн з урахуванням ПДВ. Але ця ціна не враховує вартість доставки газу, його розподіл і ПДВ на ці операції.