ua en ru

З початку року в світі вбили 56 журналістів

З початку року в світі вбили 56 журналістів Ілюстративне фото (GettyImages)

З початку року в світі зафіксовано більше вбивств журналістів, ніж за весь 2017 рік

У світі за дев'ять місяців 2018 року 56 журналістів були вбиті через професійну діяльність. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на дані міжнародної організації "Репортери без кордонів".

Таким чином, цей показник вже зараз вище, ніж за весь 2017 рік, коли було вбито 55 осіб.

У повідомленні організації наголошується, що більше половини загиблих з початку 2018 року померли в зонах військових конфліктів. Найбільше журналістів було вбито в Афганістані (13 осіб), Ємені (п'ять осіб), США (шість чоловік) і Мексиці (шість осіб).

За словами генерального секретаря "Репортерів без кордонів" Крістофа Делуара, статистика вказує на гостру необхідність вжиття заходів для захисту журналістів. Зокрема, він закликав заснувати посаду спеціального представника генсека ООН, який буде займатися цим питанням. Делуар зазначив, що цю ініціативу підтримує все більше урядів у світі і більше ста ЗМІ, організацій та спілок журналістів.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що в Болгарії вбили телеведучу Вікторію Маринову, яка викривала махінації з коштами ЄС. Відповідно до розслідування, до махінацій можуть бути причетні люди з вищого керівництва держави. Пізніше стало відомо, що дівчина перед смертю піддалася зґвалтуванню.

Також нагадаємо, що в Словаччині після вбивства журналіста Яна Куцяка партія Most-Hid, що входить в парламентську коаліцію, ініціювала дострокові вибори. Зазначимо, що секретар Ради безпеки Вилиам Джассен і помічник прем'єр-міністра Марія Троскова залишили посади в уряді. Раніше міністр культури Словаччини Марек Мадарич подав у відставку після вбивства журналіста.

Раніше повідомлялося, що Туреччина розслідує зникнення відомого саудівського журналіста Джамаля Хашкаджи. Поліція припускає, що журналіст був убитий на території консульства Саудівської Аравії в Стамбулі.

За даними видання The Washington Post, слідчі підозрюють, що в Туреччину з Саудівської Аравії "для запланованого вбивства" прибула група з 15 осіб, які вбили журналіста в консульстві на початку тижня. Ці люди в той же день покинули Туреччину.

Зазначимо, що також в Мексиці був убитий журналіст і власник щотижневої газети Enfoque Серхіо Мартінес Гонсалес. Двоє невідомих на мотоциклі атакували журналіста під час сніданку в кафе, дружина Гонсалеса, яка в момент нападу перебувала з ним, була госпіталізована в лікарню міста Тапачула.

Нагадаємо, в Центральній Африці вбили трьох російських журналістів. У посольстві Росії в Центральноафриканській республіці повідомили, що у двох були прес-карти російських "Известий". За попередніми даними, вбивство було скоєно з метою пограбування.