ua en ru

У МВФ закликали Україну встановити ринкові ціни на газ

У МВФ закликали Україну встановити ринкові ціни на газ Фото: представник МВФ в Україні Йоста Люнгман (imf.org)

Приведення цін на газ до ринкового рівня є однією з основних умов фінансування

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) закликала Україну встановити ринкові ціни на газ. Про це заявив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, повідомляє Reuters.

Як повідомив представник МВФ, Україна повинна дозволити ринку встановлювати ціни на газ в рамках програми кредитування.

"Важливо, щоб ціни на газ - і комунальні тарифи не виняток - визначалися ринком, згідно з реформами, які були введені в 2016 році. Це серйозний прорив у процесі реформ в Україні за останні кілька років", - сказав він.

Україна в 2016 році погодилася привести ціни на газ у відповідність з рівнем зовнішніх ринків, однак цю вимогу не було виконано, що заморозило видачу Україні кредитного траншу від МВФ.

"МВФ чітко дав зрозуміти, що виконання обіцянок про приведення цін на газ до ринкового рівня є основною умовою фінансування. Українська влада все ще може провести запропоновані МВФ реформи до президентських і парламентських виборів, які пройдуть не пізніше 2019 року. Кредитна програма МВФ закінчується в березні майбутнього року", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, що український уряд відклав ухвалення рішення про ціноутворення ще на два місяці.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що Україна і представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) погоджують ціну на газ.