ua en ru

Миротворці ООН повинні замінити на Донбасі російських військових, - Волкер

Миротворці ООН повинні замінити на Донбасі російських військових, - Волкер Фото: Курт Волкер (flickr.com/nato)

На думку спецпредставника Держдепартаменту, потрібно змусити Росію зрозуміти, що подальша окупація Донбасу не в її інтересах

Миротворчі сили Організації Об'єднаних Націй (ООН) повинні замінити російські війська на Донбасі. Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту Сполучених Штатів у справах України Курт Волкер в інтерв'ю шведському виданню Dagens Nyheter.

Він також підкреслив, що дії Росії на Донбасі - військова операція.

"Росія проводить на Донбасі військову операцію. Як військова, так і цивільна влада там повністю підкоряються наказам росіян. Але ми запропонували рішення, згідно з яким там будуть розміщені миротворчі сили ООН. Ці сили повинні замінити російські війська, гарантувати безпеку в регіоні і взяти під свій контроль кордон", - сказав Волкер.

На його думку, це створило б передумови для реалізації Мінських угод.

"Справа - за Володимиром Путіним, якщо він у цьому зацікавлений. Я думаю, що відновити мир можливо", - також зазначив спецпредставник США.

Він також вважає, що змусити Росію вивести свої війська з Донбасу можна, коли вона зрозуміє, що окупація частини України не в її інтересах.

"Витіснити Росію з України складно, йдеться про спробу змусити Москву зрозуміти, що продовження окупації не в інтересах росіян", - сказав Волкер.

Нагадаємо, на думку Волкера, результати розслідування Спільної слідчої групи (Joint Investigation Team) показують пряму відповідальність Російської Федерації за катастрофу МН17 на Донбасі.