ua en ru

Мінфін завершив процес реформування "Укренерго"

Мінфін завершив процес реформування "Укренерго" Ілюстративне фото (УНІАН)

Укренерго стало акціонерним товариством

Міністерство фінансів України затвердило створення приватного акціонерного товариства (ПРАТ) "НЕК "Укренерго". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресс-службу відомства.

Відповідний наказ був підписаний міністром фінансів Оксаною Маркарової.

Як повідомляється, державна реєстрація ПРАТ "НЕК "Укренерго" стало результатом послідовної роботи Комісії з реорганізації підприємства, яка розпочала свою роботу 22 лютого поточного року.

"За шість місяців управління "Укренерго" команді Мінфіну вдалося досягти найбільшого прогресу в процесі реорганізації компанії, який почався ще в 2017 році. Починаючи з лютого, ми активно працювали задля досягнення кінцевої мети - перетворення державного підприємства «Національна енергетична компанія "Укренерго" на приватне акціонерне товариство. Вже сьогодні ми не просто звітуємо про виконання плану - ми показуємо результат нашої роботи", - заявила Маркарова.

Перетворення в акціонерне товариство дозволить "Укренерго" досягти наступних результатів:

  • Забезпечить можливість самостійно залучати кредитні та інвестиційні кошти;
  • Підвищить прозорість діяльності компанії (аудит і обов'язкове розкриття фінансової інформації);
  • Дозволяє "Укренерго" виконати зобов'язання перед ЄБРР, за рахунок якого фінансується будівництво високовольтних ліній з Рівненської АЕС до ПС "Київська" та з Запорізької АЕС до ПС "Каховська";
  • Підвищить ефективність управління діяльністю;
  • Дозволить виконати одне з основних умов для підтвердження незалежного статусу системного оператора (сертифікація) Це умова визначена законом "Про ринок електричної енергії" та Директиви Третього енергопакету ЄС;
  • Забезпечить виконання державою умов для отримання чергового траншу макрофінансової допомоги з боку ЄС.

На даний момент йде підготовка необхідних документів для подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. У серпні відбудеться фінальна стадія перетворення (корпоратизації) "Укренерго" - планується отримання свідоцтва про реєстрацію випуску акцій.

Зазначимо, статутний капітал ПРАТ складе 37,1 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Окружний адміністративний суд Києва 1 липня призупинив дію постанови НКРЭКУ від 7 червня 2019 року, якими були встановлені тарифи для НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя.

Крім того, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ), затвердила тарифи для НЕК "Укренерго" на II півріччя 2019 року. "Укренерго" у новому ринку буде мати два тарифи: на передачу електроенергії - 34,74 коп/кВт·год і на диспетчерське управління - 0,89 коп/кВт·год