ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 16 квітня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 16 квітня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Влада готується до нового спалаху коронавірусу в країні

Коронавірус продовжує поширюватися в Україні і світі. МОЗ не знає, як поведе себе вірус і закуповує апарати штучної вентиляції легенів, в світі зафіксовано рекордну смертність. Детальніше про COVID-19 в Україні і світі 16 квітня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • в Україні підтверджено 4161 випадок зараження на коронавірус
  • померли від інфекції 116 українців
  • МОЗ готується до нового спалаху хвороби та закуповує апарати ШВЛ
  • у регіонах з'явилися карантинні зони
  • Кабмін закрив ще 10 КПП на кордоні
  • Зеленський попереджає про провокації на Великдень
  • у ВООЗ заявили, що пік пандемії у світі ще не досягнуто

На Великдень у Київській області заборонять відвідування громадських місць

У зв'язку з ускладненням епідеміологічної сітутаціі, Київська обласна держадміністрація закликає жителів регіону максимально обмежити пересування і перебування в громадських місцях у період вихідних та великодніх святкових днів з 13:00 18 квітня до 06:00 21 квітня 2020.

Масове порушення карантину в Донецькій області

16 квітня мешканці Маріуполя масово порушили карантин і штурмували супермаркет. Інцидент стався після того, як торговельна мережа влаштувала розпродаж на честь відкриття нового магазину. Понад 100 осіб зібралися біля входу в торгове приміщення, незважаючи на вимоги карантинного режиму. Відносно посадових осіб супермаркету відкрито кримінальну справу.

Останні дзвоники і випускні можуть скасувати

МОН рекомендувало школам скасувати проведення масових заходів для запобігання поширенню коронавірусу. Зокрема, освітнім закладам варто відмовитися від останніх дзвоників і випускних вечорів.

Також в листі Міністрерства освіти зазначено про необхідність проведення на початку наступного навчального року вхідного оцінювання учнів 2-11 класів, щоб визначити рівень навчальних досягнень за минулий рік.

Посилення карантину в Сумській області

На Великдень в регіоні буде істотно посилено обмежувальні режим. З 13:00 18 квітня і до 6:00 21 квітня жителям Сумської області заборонили перебувати в громадських місцях.

У Львові закривають ринки

Ринкова торгівля у Львові буде заборонена з 16:00 18 квітня до закінчення карантину. Через зростання кількості інфікованих коронавірусом, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення про закриття всіх продуктових ринків, як мінімум, до 24 квітня

Наступні 2 тижні будуть вирішальними в боротьбі з пандемією COVID-19

У Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що наступні кілька тижнів стануть вирішальними для Європи. Незважаючи на зниження захворюваності в Італії, Іспанії, Німеччини і Швейцарії, в багатьох країнах пік спалаху коронавірусу ще не настав. Також у ВООЗ відзначили, що не варто чекати швидкої перемоги над хворобою, як і швидкого повернення до звичного життя.

За добу в Україні захворіло понад 100 медпрацівників та 29 дітей

З 397 нових випадків інфікування за минулий день, 104 хворих є працівниками медичних установ. 12 осіб госпіталізовано.

Також на 16 квітня коронавірус підтвердився у 29 неповнолітніх громадян України. Троє дітей спрямовані на стаціонарне лікування. Всього з діагнозом COVID-19 було госпіталізовано 62 дитини.

Режим НС введуть по всій Японії

Через зростання захворюваності коронавірусом уряд Японії планує оголосити надзвичайну ситуацію по всій території країни. Раніше обмежувальний режим діяв тільки в Токіо і шести префектурах. На даний момент кількість хворих COVID-19 в Японії перевищила 8,7 тис. осіб. За добу було виявлено 549 нових випадків.

Коронавірус міг виникнути в лабораторії Уханя

Канал Fox News оприлюднив інформацію про те, що за допомогою ринку в Ухані Китай намагався відвернути увагу від місця походження вірусу. "Нульовим пацієнтом" COVID-19 став співробітник Уханьскої лабораторії. Джерела телеканалу повідомляють, спочатку вірус лабораторним шляхом був переданий від кажана до людини, а потім потрапив у популяцію в Ухані.

Кількість жертв COVID-19 в світі наближається до 140 тис.

Коронавірусом захворіло 2 млн жителів планети, а число летальних випадків на 16 квітня зросло до 137 тис.

У США встановлено новий антирекорд за смертністю - за добу померло 2,6 тис. інфікованих. З початку пандемії COVID-19 був виявлений у 639 664 американців, що є найвищим показником у світі. Після США за темпами поширення захворювання йде Іспанія (186 тис. хворих) і Італія (165 тис.).

В Україні захворіло більше 4 тис. осіб

За даними Міністерства охорони здоров'я, на ранок 16 квітня виявлено 397 випадків інфікування COVID-19, за добу 8 осіб померли. Загальна кількість хворих в Україні досягла 4161, з них 186 пацієнтів одужали.

Серед летальних випадків більшість (86%) складають пацієнти від 50 років. З підтвердженим діагнозом померло 62 чоловіки і 54 жінки.

На стаціонарному лікуванні перебувають 1455 пацієнтів, у важкому стані (підключені до апарату ШВЛ) - 72 людини.

кількість захворілих у регіонахФото: кількість захворювань у регіонах (facebook.com phc.org.ua)

Статистика по Україні

В країні фіксується значне збільшення хворих на COVID-19. За останню добу МОЗ підтвердило зараження 392 осіб. Серед хворих 29 дітей і 90 медичних працівників, уточнює міністр охорони здоров'я Максим Степанов. "Враховуючи сьогоднішній антирекорд по захворюваності, я вважаю, що говорити про вихід з карантину недоцільно", - сказав Степанов.

Всього в Україні лабораторно підтверджено 3764 зараження, зафіксовано 108 смертей від хвороби.

Спалах коронавирусу і посилення карантину в Україні

Кредитні кошти Європейського інвестиційного банку будуть спрямовані на закупівлю за кордоном 838 апаратів штучної вентиляції легенів. "Ми повинні готуватися до різного розвитку подій. І до тих 2 тисяч апаратів ШВЛ, які зараз знаходяться в першій хвилі з 242 лікарень, ми додатково закуповуємо ще апарати", - заявив голова МОЗ.

Восени може відбутися нова хвиля зараження на коронавірус, вважає головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Фахівці поки не знають, як поведе себе вірус. Раніше передбачалося, що COVID-19 не піде далі Азії. Ляшко пропонує створити в країні централізовану систему протиепідемічного захисту на зразок ДСНС.

На нараді в Офісі президента голова держави Володимир Зеленський повідомив про можливі провокації з закликами порушувати карантин перед великодніми святами. "Скупчення людей на святах, на богослужіннях - сьогодні найнебезпечніше, що може бути. Поцілунки, причащання, перебування поруч. Це прямий спосіб зараження. І кожен повинен бути свідомий того, що відповідає не тільки за себе, але і за здоров'я та життя своїх близьких, родичів і людей навколо", - сказав Зеленський.

Україна посилює карантин напередодні Великодня. У Києві на в'їздах і виїздах з міста встановлено блокпости для температурного скринінгу. У столицю пускатимуть людей лише з нормальною температурою тіла. Якщо під час контролю температура перевищуватиме 37,5 градуса, особу перевірятимуть на коронавірус та відправлятимуть на самоізоляцію.

У Запорізькій області на свята закривають на в'їзд чотири міста: Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь та Енергодар. Влада визначила ці населені пункти як карантинні зони. "На святкові дні в’їзд та виїзд у карантинні зони буде заборонений. Проїзд буде можливий лише для медичного транспорту та тих, хто постачає необхідні товари чи матеріали. Всі, хто не має прописки і захочуть в'їхати в міста, не зможуть цього зробити", - заявив голова ОДА Віталій Туринок.

На кордоні з Молдовою, Польщею та Румунією закриваються ще 10 КПП. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, мова йде про пункти пропуску "Устилуг", "Смільниця", "Грушів", "Солотвино", "Угринів", "Кельменці", "Бронниця", "Сокиряни", "Паланка", "Нові Трояни". За кордоном лікуються від коронавирусу 175 українців. За даними МЗС, 121 хворий знаходиться в Італії і 22 у Греції. За весь період пандемії померли за кордоном 6 наших співгромадян, вилікувалися 25. Україна відправила до Італії другий літак з гуманітарною допомогою. За інформацією МВС, 5 тонн дезінфікуючої рідини доставлені у Рим.

Новий пік пандемії у світі

Кількість інфікованих у світі перевищила 2 млн осіб, від ускладнень хвороби померли понад 126 тис. Найбільш виявилися вражені США з більш 614 тис інфікованих, Іспанія (174 тис) і Італія (162,4 тис).

За останню добу в Сполучених Штатах жертвами коронавирусу стали 2407 американців. Заразилися за добу в країні 26 945 осіб. За весь час пандемії загинули від інфекції 26 064 хворих.

У Франції за останні 24 години зафіксовано 762 летальних випадків від COVID-19, заразилися 5497 осіб. На даний момент зареєстровано 103 573 інфікованих. У реанімації перебувають 6730 постраждалих. Померли від хвороби 15 729 французів.

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що пік пандемії коронавируса ще не досягнуто. Незважаючи на зниження темпів поширення пандемії в Італії та Іспанії, в Європі зафіксовано спалахи хвороби у Великобританії і Туреччині. "Загальний спалах у світі складається з 90% випадків у Європі та США. Тому ми ще точно не бачили піку", - заявила Харріс", - заявила прес-секретар ВООЗ Маргарет Харріс.

За офіційними даними китайського уряду, за добу в країні зафіксовано 46 нових випадків зараження і одна смерть в епіцентрі пандемії провінції Хубей.

Через коронавирус в Греції близько 1 000 біженців переселять з табору на острові Лесбос в порожні готелі на материку.