ua en ru

Кабмін подав Раді закон про заборону повернення ПриватБанку Коломойському

Кабмін подав Раді закон про заборону повернення ПриватБанку Коломойському Фото: Ігор Коломойський (УНІАН)

Кабмін пропонує врегулювати питання націоналізації банків

Кабінет міністрів України подав Верховній раді законопроект, яким забороняється повернення "ПриватБанку" його колишньому власнику Ігорю Коломойському. Відповідна інформація міститься на сайті Ради.

Зокрема, законопроект покликаний внести зміни в законодавство, яке стосується виведення неплатоспроможних банків з ринку. У той же час передбачено нововведення в ситуаціях, коли Міністерство фінансів стає власником такого банку (націоналізація).

Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, текст якого є в розпорядженні РБК-Україна, для встановлення рівноваги між приватними інтересами власників банку і суспільними інтересами, в разі скасування рішення про виведення банку з ринку, становище цього банку, яке існувало до прийняття рішення компетентним органом , не повинно відновлюватися.

Пропонується доповнити Кодекс України адміністративного судочинства статтею ст. 266, пункт 9 якої закріплює, що визнання незаконним та скасування індивідуального акта або рішень Нацбанку про відкликання ліцензії, ліквідації або націоналізації банку не відновлює того становища банку, яке було до прийняття рішення НБУ.

Нагадаємо, в листопаді прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що ПриватБанк не повернуть у власність олігарха Ігоря Коломойського. У відповідь на це останній зазначив, що поверне банк найближчим часом, а Міжнародний валютний фонд про це нібито знає.

Окружний адміністративний суд Києва визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною в квітні 2019 року.