ua en ru

Ізраїль, ОАЕ і Бахрейн підписали угоди про нормалізацію відносин

Ізраїль, ОАЕ і Бахрейн підписали угоди про нормалізацію відносин Фото: Біньямін Нетаньяху (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, міністри закордонних справ Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) і Бахрейну шейх Абдалла бен Заїд Аль Нахайян та Абдель Латіф аль-Заяни підписали угоди про нормалізацію відносин між країнами. Церемонія проходила в Білому домі в присутності президента Сполучених Штатів Дональда Трампа.

Про це повідомляє Times of Israel.

Згідно з домовленостями, Ізраїль припинить поширення свого суверенітету на єврейські поселення на Західному березі річки Йордан, що передбачено американським планом врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

"Сьогоднішня угода є важливим першим кроком, і тепер ми повинні продовжити ізраїльсько-палестинський мирну угоду", - заявив міністр закордонних справ Бахрейну.

За словами високопоставленого еміратського дипломата, Абу-Дабі вважає, що "роль США на Близькому Сході позитивна. І це переконання підтверджується сьогоднішньою угодою".

Угоди були підписані трьома мовами - англійській, івриті та арабською.

Нагадаємо, в середині серпня Ізраїль і ОАЕ погодили мирна угода. Згідно з ним, Ізраїль не буде оголошувати суверенітет над усім західним берегом річки Йордан, а мусульмани зможуть вільно відвідувати святині Єрусалиму.

Крім того, Ізраїль і ОАЕ вперше запустили прямий телефонний зв'язок.

Додамо, що Ізраїль відправив перший в історії прямий авіарейс в ОАЕ.

Також Ізраїль і Об'єднані Арабські Емірати домовилися співпрацювати у сфері фінансів.