ua en ru

Етапування фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" порушує міжнародне право, - адвокат

Етапування фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" порушує міжнародне право, - адвокат Фото: адвокат Еміль Курбедінов (facebook.com/emil.kurbedinov)

Умови етапування в сусідню Росію "дуже жорсткі", зазначає адвокат

Етапування фігурантів сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Узеїра і Теймура Абдуллаєвих, Айдера Саледінова, Рустема Ісмаїлова та Еміля Джемаденова в СІЗО Ростов-на-Дону порушує міжнародне законодавство. Про це в ефірі "Крим.Реалії" заявив кримський адвокат Еміль Курбедінов.

"Таке переміщення громадян України на територію Росії - це порушення гуманітарного права, Женевської конвенції, резолюції ПАРЄ і міжнародного права. Це розцінюється як військовий злочин", - сказав Курбедінов.

Як зазначає Курбедінов, умови етапування в сусідню Росію "дуже жорсткі".

"Етапування взагалі не відповідає нормам, як внутрішнім, так і міжнародним. Їх перевозять у так званих "склянках" з речами. Це абсолютно замкнутий простір. Дорогою вони проводять кілька днів, а то й місяці в слідчому ізоляторі Краснодара. Всі вони проходять як терористи і ставлення до них відповідне", - додав адвокат.

Нагадаємо, що підконтрольний Кремлю "Верховний суд Криму" 10 квітня продовжив арешт фігурантів сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір".

Також підконтрольний бойовикам Ленінський районний суд Севастополя продовжив арешт Енверу Сейтосманову.

Нагадаємо, що суд в Уфі 30 липня виніс вирок 21 обвинуваченому у причетності до мусульманської партії Хізб ут-Тахрір, яку в Росії визнано терористичною організацією.