ua en ru

Єнін: розшифровка самописців МАУ підтвердила незаконне втручання

Єнін: розшифровка самописців МАУ підтвердила незаконне втручання Фото: Євген Єнін (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Переговори з Іраном про компенсації можуть початися наступного тижня

Розшифровка "чорних ящиків" збитого літака МАУ підтвердила незаконне втручання в пасажирський лайнер. Бортові самописці успішно зчитано та розшифровано.

Про це у Twitter повідомив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

Зокрема, Єнін висловив подяку міжнародним партнерам, задіяним у розшифровці самописців.

"Стенограма підтвердила факт незаконного втручання в літак. Ми чекаємо від іранської сторони першого раунду переговорів наступного тижня", - додав він.

При цьому в коментарі РБК-Україна Єнін уточнив, що під незаконним втручанням в літак мається на увазі його ураження іранськими ракетами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Франції закінчили розшифровку даних з двох "чорних скриньок" літака МАУ, а фахівці провели технічний аналіз самописців за 4 дні.

До цього міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звинуватив Іран у затягуванні розшифровки "чорних скриньок" і заявив, що Київ був готовий прийняти екстрені заходи.

Катастрофа літака МАУ під Тегераном сталася 8 січня 2020 року. Іранські засоби ППО випустили ракети по українському літаку, в результаті загинуло 176 осіб. Спочатку Тегеран заявляв про технічні причини авіакатастрофи, але через кілька днів підтвердив ракетний удар.

Катастрофа стала найбільшою за кількістю загиблих за всю історію української авіації і першою в історії авіакомпанії МАУ. Також вона увійшла до числа 50 найбільших катастроф в історії авіації.